Kultna bomber jakna Eddieja Murphyja u filmu Policajac s Beverly Hillsa 4 pojavila se samo zbog jednog razloga

Jedan od najprepoznatljivijih elemenata ovog serijala, osim Murphyjevog briljantnog glumačkog nastupa, je svakako kultna bomber jakna Detroit Lionsa.
Vidi originalni članak

Jedan od najuzbudljivijih povrataka na filmsku scenu ove godine zasigurno je povratak Eddieja Murphyja kao detektiva Axela Foleya u filmu "Policajac s Beverly Hillsa: Axel F". Nakon 30 godina pauze, Murphy je ponovno oživio svoj kultni lik, a film je odmah osvojio prvo mjesto na Netflixovoj globalnoj ljestvici. 

Moda 80-ih godina prošlog stoljeća ostavila je neizbrisiv trag na stil i kulturu, s prepoznatljivim elementima koji su oblikovali generacije i nadahnuli brojne povratke trendova. Ovo desetljeće obilježeno je smjelim bojama, velikim siluetama, inovativnim materijalima i ikoničnim modnim komadima koji su i danas relevantni. Jedan od tih komada je i legendarna jakna Detroit Lionsa koju je nosio Eddie Murphy u ulozi detektiva Axela Foleya u filmskom serijalu "Policajac s Beverly Hillsa".

Jedan od ključnih vizualnih elemenata Foleyevog lika u originalnoj trilogiji bila je njegova prepoznatljiva jakna Detroit Lionsa. Međutim, prema The Ringeru, Murphy u početku nije bio oduševljen idejom da ponovno obuče tu istu jaknu za novi film. 

Murphy je priznao da nije smatrao prikladnim da njegov lik nosi isti komad odjeće nakon toliko godina. "Bilo je nadrealno kad sam je ponovno obukao i pogledao se," izjavio je Murphy. "Morali su me nagovoriti da nosim istu odjeću. Pomislio sam: 'Zašto bi on imao istu odjeću od prije 30 godina? Da imam iste tenisice?' A oni su rekli: 'Možeš li dobiti svoju kosu na isti način?' Rekao sam: 'Što je s vama, kvragu, ne radim ništa!'"

Kako bi ga uvjerili u važnost legendarne jakne, filmaši su usporedili Foleyevu jaknu s fedorom Indiane Jonesa, još jednim ikonografskim elementom iz svijeta filma. "Rekli su mi, 'Hej, slušaj, izgled ovog lika je dio njegove cijele stvari. Axel Foley ima tu jaknu. To je kao šešir Indiane Jonesa.' I kad su to tako rekli, bilo je kao, 'U redu.' I uspjelo je," kazao je Murphy.

Jedan od najprepoznatljivijih modnih komada 80-ih bila je sportska jakna. Eddie Murphy nosio je jaknu Detroit Lionsa u "Policajcu s Beverly Hillsa", koja je postala simbol ne samo njegova lika već i cijele dekade. Sportske jakne često su imale svijetle boje, logotipe sportskih timova i izraženu udobnost, što ih je činilo popularnim među mladima.

Jastučići za ramena bili su nezaobilazan dio svakog ormara 80-ih. Dodavali su strukturu i širinu silueti, često se pojavljujući na sakoima, haljinama i majicama. Ovaj trend je posebno bio izražen u poslovnoj modi, odražavajući moć i samopouzdanje.

Traperice, traper jakne i kombinezoni bili su ključni modni komadi. Svi su nosili traper, od rock zvijezda do svakodnevnih prolaznika. Ispisane, izrezane ili izbijeljene, traperice su bile simbol buntovništva i slobode. Također, kožne jakne postale su sinonim za cool stav i pobunu. Inspirirane punk i rock kulturom, kožne jakne su često bile ukrašene zakovicama, resicama i patentnim zatvaračima. Ovaj komad nosili su svi, od rockera do filmskih zvijezda.

Modna paleta 80-ih bila je sve samo ne suzdržana. Neon i jarke boje bile su posvuda, od sportske odjeće do večernjih haljina. Ove boje simbolizirale su energiju i optimizam desetljeća. Uspon aerobika i fitness manije doveo je do popularnosti sportske odjeće izvan teretane. Trenirke, tajice i široke majice postale su svakodnevna uniforma, često ukrašene šarenim prugama i logotipima.

Murphyjev povratak u ulozi Axela Foleya dočekan je s oduševljenjem, a "Policajac s Beverly Hillsa: Axel F" brzo je osvojio srca publike diljem svijeta, postavši najgledaniji film na Netflixu. Axelova legendarna jakna nije samo modni dodatak, već simbolizira kontinuitet i nostalgiju, vraćajući gledatelje u zlatno doba akcijskih komedija iz 80-ih.

Upečatljiva suknja i svevremenski klasici odličan su izbor divne dame koja ne može proći nezamijećeno
Kombinacija lijepe voditeljice je bez greške: 'Pratim trendove, ali mislim da je najbitnije igrati se s modom'
Najbolji puderi koji imaju savršenu pokrivnu moć, a ne zatvaraju pore

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".