Kreativna energija i inovacija u Trstu: International Talent Support obilježio 20 godina održavanja

Projekt je početkom milenija pokrenula Barbara Franchin, koja je u međuvremenu stvorila veliku platformu za otkrivanje modnih talenata iz čitavog svijeta.
Vidi originalni članak

Već 20 godina Trst je domaćin jednog od najutjecajnijih modnih natjecanja, International Talent Support, koje ima međunarodni + karakter te je vrlo cijenjeno u svjetskoj modnoj zajednici. Ove godine pristiglo je više od 600 prijava, no samo je 24 ušlo u finale. Natjecanje ima 11 kategorija za odjeću i modne dodatke. Projekt je početkom milenija pokrenula Barbara Franchin, koja je u međuvremenu stvorila veliku platformu za otkrivanje modnih talenata iz čitavog svijeta. 

Ove godine glavnu je nagradu Academy Award odnio britanski dizajner Charlie Constantinou s kolekcijom inspiriranom ekstremnim vremenom te brzom prilagodbom na okruženje i novonastale uvjete. Kolekcija djeluje poput umjetničke varijante outdoor odjeće snažnog vizualnog karaktera. Autor je pritom istraživao Inuite i njihovu odjeću te se inspirirao čudesnim linijama i formama. Pritom je koristio nove, inovativne materijale i vodootporne najlone.

U žiriju sjede vodeći modni kreativci današnje modne scene kao što su Demna, art direktor Balenciage i jedan od bivših finalista ITS natjecanja, Carlo Capasa, direktor Camera Nazionale della Moda Italiana, Andrea Rosso iz Diesela, Stefania Ricci direktorica Salvatore Ferragamo muzeja, Sara Maino savjetnica za Vogue Italia te brojni drugi.

Osnivačica i kreativna direktorica ITS-a Barbara Franchin pritom je istaknula:

– U ovih dvadeset godina otkrili smo niz talenata, iz rodnog Trsta istražujemo svijet. Tražimo ljude koji su kreativni i hrabri te donose inovativan dizajn. Naši autori mogu raditi u raznim kreativnim industrijama, jer ovo je početak, odskočna daska za razvoj talenata i otkrivanje novih ideja, inovacija i materijala.

Barbara je prije 20 godina pokrenula natjecanje s idejom o projektu koji je zapravo platforma za kreativce odjevnih predmeta i modnih dodataka, no kako je sama istaknula, ovdje se križaju mnoge umjetnosti.

Jedan od finalista ovog natjecanja prošlih je godina, osim Demne, bio i Matthieu Blazy koji je sada kreativni direktor brenda Bottega Veneta.

Na reviji finalista publika je mogla vidjeti razne ideje, od istraživanja novih materijala pod utjecajem novih tehnologija, do odjeće napravljene od sastojaka koji su jestivi. Tu su i vjenčanice novog doba, djeluju poput futurističkih oklopa, a publici su se svidjele i haljine s velikim platnenim lutkama koje su izgledale poput – modnih duhova. Mladi su umovi donijeli kreativnost bez granica. Tu je bilo i dekonstruirano odijelo, odnosno klasična forma napravljena na artistički način, raščlanjeno na detalje.

Povodom 20 godina pokrenut je i novi projekt, a to je izložbeni prostor koji otkriva prošle finaliste, odnosno njihove radove i veličanstvenu arhivu koju su Barbara i njezin tim čuvali svih godina. Dan prije finala predstavljen je ITS Academy – Museum of Art and Fashion. Kustos izložbe je Olivier Saillard, jedan od najvećih modnih povjesničara današnjice.

Izložba je otkrila impresivnu kolekciju kreacija koje donose inovaciju u dizajnu i promišljanju modnog oblika kao nečeg što je više od odjeće. Pritom postaje očito da dobra ideja nema rok trajanja te je inovativan pristup zanimljiv i inspirativan i nakon više godina, njegov karakter ne blijedi. 

Izložba će se konstantno nadopunjavati i mijenjati jer arhiva raste i dalje, što je vrlo vrijedno ne samo za zaljubljenike u modu i dizajn, već i sve one koji se njome bave profesionalno. Nema sumnje da će arhiva ITS natjecanja postati jedna od značajnih na ovom području Europe.

 

Čizme izgledaju izvrsno kad se nose s kratkim hlačicama: Super outfite cure su upotpunile 'it' dizajnerskim torbama

Treba li prati kosu prije farbanja? Stručnjaci objašnjavaju kako je pripremiti za najbolji efekt bojanja

Prepisujemo ideju kako malu crnu haljinu nositi u dnevnom izdanju: 'Sako je mamin, star je oko 15 godina. Često nosim njezine stvari'

Financijska analitičarka u outfitu bez greške, savršenom za kraj ljeta: 'Rijetko nosim ravnu obuću, bolje se osjećam na visini'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".