Koliki je ove godine interes djece za srednjoškolski smjer - modni stilist?

Ravnateljica Škole za modu i dizajn ispričala nam je koliko su učenika ove godine upisali i što zapravo znači biti modni stilist
Vidi originalni članak

Modni stilist je modni stručnjak koji izrađuje kompletni modni stilski identitet, kaže nam ravnateljica Škole za modu i dizajn, dr. sc. Maja Dadić Žeravica.

- Program modni stilist nastaje 90-ih godina kada i dizajner odjeće. Stoga ako dizajner odjeće dizajnira, onda modni stilist povezuje stilsku cjelinu. U nastavnim predmeta crtanje i slikanje, osnove plastičnog oblikovanja, modno crtanje i slikanje te likovno oblikovanje tekstila stječu se i razvijaju vještine kroz sve likovne tehnike. Promišljanja o modi i stilizmu kao njegovom sastavnom dijelu, ispravno donošenje odluka u kreiranju modnog imagea proučavaju se u predmetima kultura življenja, socijalna psihologija i marketing, modni stilovi i prostor i modni dizajn. Nadalje, kroz nastavne sadržaje izrade odjeće, poznavanja materijala i izrade modnih i dodataka uči se kako realizirati projektnu ideju. Pravilan odabir materijala, razumijevanje i oblikovanje krojeva modela odjeće i modnih dodataka (torbi, šešira, kravata) te njihovo pretakanje u gotove forme, cilj su navedenih predmeta - objasnila nam je. 

Ove godine su, kako kaže ravnateljica, itekako imali interes za modnog stilista.

- Mogli smo upisati cijeli razredni odjel bez problema, no upisali smo osam učenika, kako smo i planirali. Naime, ove godine smo uveli novo zanimanje Tehničar modelar obuće i kožne galanterije, te nam je uvođenje novog strukovnog kurikuluma odredilo ostatak odobrene upisne politike od strane Ministarstva obrazovanja. Stoga smo unutar jednog razrednog odjela kombinirali dizajnera odjeće i modnog stilistu jer smo imali odobrenje za pet novih razrednih odjela, a kako bismo održali raznovrsnost naše struke koja ulazi u područje umjetnosti, a i u sektor kože i tekstila, morali smo raditi kombinacije i negdje smanjivati upisne kvote. No, interes je ostao pozitivan, kao i prethodnih godina. Dapače, ove godine se možemo pohvaliti većim interesom za naša četverogodišnja i trogodišnja zanimanja. Vjerujemo da tome pridonosi odlična suradnja sa našim poznatim uspješnim bivšim učenicima, odlična podrška osnivača Grada Zagreba, Obrtničke komore grada Zagreba kao i Udruženja obrtnika grada Zagreba. 

Kakva je budućnost?

- Svakako bih naglasila kako smo u procesu modernizacije strukovnih kurikuluma u okviru ESF projekta Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja kojeg provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te kako će dio tog procesa postati i nastavni program modni stilist kako bi se došlo do standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i naposljetku kvalitetnog strukovnog kurikuluma koji će adekvatno odgovarati potrebama tržišta i suvremenog društva - rekla nam je ravnateljica. 

Što odjenuti na razgovor za posao otkriva naša modna savjetnica: 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".