Kévin Germanier potpisao kolekciju 'Prelude' napravljenu od ostataka prestižnih brendova kuća LVMH grupe

Švicarski dizajner upustio se u projektiranje odjevnih predmeta nastalih od drugih brendova, sada je veliko carstvo odlučilo još više iskoristiti ono što se ne proda ili materijale koji su u proizvodnji postali višak
Vidi originalni članak

Kao kostimograf koji je odijevao najveće ikone pop-kulture, od Lady Gage, preko Kristen Stewart, do Taylor Swift, talentirani Kévin Germanier tijekom godina je izgradio reputaciju umjetnika koji vrhunski eksperimentira pod egidom ekološke svijesti. Intrigantan, no ujedno sofisticiran, umjetnik mode koji je potpisao i kostime za zatvaranje Olimpijskih Igara u Parizu, ovoga puta koristio je 'restlove' nekih od kuća velikog modnog carstva LVMH u novoj liniji 'Prelude'. Naime, sve više kompanija zbrinjava na ovaj ili onaj način svoj tekstilni i višak materijala, no Germanier je u tome jedan lidera koji barata kreativnim i inovativnim tehnikama.

- Ovaj put nismo željeli raditi klasični Germanier upcycling, s ekstravagantnim, šarenim komadima, već smo se odlučili za nosivije kreacije - izjavio je dizajner u intervjuu za Vogue France, otkrivajući svoju želju za pristupačnijom, ali i dalje izrazito inovativnom linijom.

Kolekcija 'Prelude' napravljena je isključivo od recikliranih materijala, odabranih iz nekoliko prestižnih kuća unutar LVMH grupe.
Suradnja s platformom Nona Source, koja se bavi nabavom viškova tkanina, te start-upom Weturn, dobitnikom LVMH-ove nagrade za inovacije 2022. godine, rezultirala je kolekcijom koja ima dva glavna cilja: ponuditi proizvod koji je i estetski privlačan i komercijalno isplativ, dok ujedno zadržava besprijekornu kvalitetu i luksuzne standarde po kojima je LVMH grupa poznata. Da bi rezultat bio vrhunski, čak sedam kuća iz LVMH grupe doniralo je Germanieru neprodane odjevne predmete iz različitih kolekcija, dajući mu priliku da koristi vrhunske materijale za stvaranje nečeg potpuno novog.

Posebno zanimljivo je što neki od komada nastaju kombiniranjem tkanina s različitih strana modnog spektra – svaki materijal nosi prepoznatljiv potpis kuće iz koje dolazi, stvarajući neponovljivu mješavinu stilova i tekstura. Zahvaljujući sofisticiranim tehnikama krojenja, rezanja i pletenja, ovi komadi izgledaju potpuno svježe i inovativno, unatoč činjenici da su izrađeni od ostataka. Je li ovo neki novi vid dizajniranja u doba kad svijet ima previše modnog otpada? Skupiti nekoliko brendiranih odjevnih predmeta i napraviti neki novi, kako bi se vratio na tržište kao dio neke stilske renesanse...

No, projekt ne staje na tekstilima – čak su i metalni elementi redizajnirani. Ponovno su oblikovani, lijevani u smolu i obojeni ostatkom materijala iz drugih procesa, što naglašava filozofiju dekonstrukcije, revitalizacije i renesanse. Germanier dokazuje da upcycling i luksuz nisu suprotstavljeni pojmovi, već da je moguće poštovati najviše standarde izvrsnosti, osobito u velikim modnim grupacijama poput LVMH-a, dok se istovremeno smanjuje ekološki otisak.

Dio kolekcije 'Prelude' već je prikazan u prosincu 2023. godine na LIFE 360 Summitu u Maison de l'UNESCO u Parizu, no prava premijera dogodila se tek na ovogodišnjem Pariškom tjednu mode. Germanier s ponosom ističe kako je cilj ove kolekcije omogućiti ženama da se prepoznaju u ovim suzdržanijim, ali jednako intrigantnim kreacijama, bilo da je riječ o bomber jakni ili haljini u chartreuse boji, izrađenoj od luksuzne podstave. Iako se ovaj stilski zaokret može činiti neočekivanim za dizajnera poznatog po ekstravaganciji, on je opravdan – rezultat je četiri godine predanog rada pod nadzorom Alexandrea Capellija, zamjenika za okoliš u LVMH grupi.

Pogledajte veličanstvene kostime koje je Germanier također predstavio u sklopu pariškog tjedna mode:

FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell

Ovaj promišljeniji i savjesniji pristup dizajnu dolazi u ključnom trenutku za modnu industriju, koja se suočava s izazovima održivosti u eri brze, serijske proizvodnje. Germanierov projekt nije samo ideja, kolekcija, već i odraz odgovornosti prema okolišu, a ostaje za vidjeti hoće li publika prepoznati i podržati ovu novu filozofiju dizajna, gdje je kvaliteta neupitna, a održivost ključna. U vremenu kad je sve dostupno jednim klikom, ovakav pristup podsjeća nas da moda može biti sporija, promišljenija, i nadasve održiva.

Suknja upečatljivog printa uz čizme koje su jesenski hit: Zgodna studentica ima savršenu modnu formulu
'Volim nositi i žive boje, ali danas sam se odlučila za diskretne i jesenske'
Kombinacija poput njezine 'mamac' je za poglede: Spoj crne i efektnog uzorka dugo nije izgledao tako dobro!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".