Kao djeca u vrtiću: Shein tuži Temu za krivotvorenje i krađu poslovnih tajni, prošle godine bilo je obrnuto

Kao da se klinci svađaju, tako se dvije mega kompanije zaslužne za ekstreman promet paketima i niskim cijenama sada bore na sudu za prevlast. Puno je toga za izgubiti, spremni su na niske udarce
Vidi originalni članak

Kompanije Shein i Temu, dva diva brze mode i super niskih cijena, nastavili su svoju pravnu bitku izvan suda. Naime, prije nekoliko mjeseci, Sheinova matična tvrtka, Roadget Business Pte. Ltd, podnijela je tužbu na sudu u Illinoisu, optužujući Temu za kršenje prava na zaštitni znak, no sada su podnijeli novu optužbu. Njome tvrde da je Temu kriv za krivotvorenje, krađu poslovnih tajni, kršenje autorskih prava i lažnu komunikaciju koja obmanjuje potrošače.

Da stvar bude zanimljivija, prošlog se prosinca dogodila obrnuta situacija, kada je Temu optužio Shein za 'mafijaško ponašanje' kako bi spriječio njihov rast na američkom tržištu, kroz tehnike zastrašivanja i blokiranja uspjeha. U najnovijim optužbama, Shein tvrdi da Temu nije samo obična e-shopping platforma, već sustav koji kontrolira svaki aspekt poslovanja svojih prodavača.

Pogledajte galeriju predivnih balerinki

FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 49,95 EUR FOTO: Zara 39,95 EUR FOTO: Zara 39,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 35,95 EUR FOTO: Zara 35,95 EUR FOTO: Zara 39,95 EUR FOTO: Zara 27,95 EUR FOTO: Zara 69,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 35,95 EUR

Osim tvrdnji da je Temu 'strateški kopirao' njihovo intelektualno vlasništvo, Shein također optužuje Temu da vodi račune na društvenim mrežama s ciljem zbunjivanja potrošača i nagovaranja utjecajnih osoba da objavljuju negativne komentare o Sheinu. Prema tužbi, Temu je navodno koristio nepoštene i nezakonite metode kako bi otkrio poslovne tajne Sheina, uključujući načine kako privući nove dobavljače i radnike.

Tužba ujedno navodi da Temu slijedi sličan poslovni model kao Pinduoduo, sestrinska platforma koja je u Sjedinjenim Državama poznata po piratstvu i krivotvorenju. Optužbe protiv Temua detaljno su opisane na osamdesetak stranica i uključuju brojne navode o nezakonitostima u poslovanju platforme. Sada Shein traži kaznenu odštetu, povrat nezakonito stečene dobiti, zabranu daljnjih kršenja te brojne druge oblike naknade. Očito je zapravo da kompanije imaju isti model rada, no radi se o prevlasti na tržištu jer niske cijene uvijek mogu biti još niže, baš kao i udarci.

Na Replay web shopu su krenuli nevjerojatni popusti do čak 70%!
'Volim birati klasične komade koji nisu previše upečatljivi da mi mogu trajati godinama'
Mama i kći potvrdile da je dobar stil nasljedan: U genijalnim ljetnim kombinacijama osvojile su nas na prvu!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".