Kakve su vjenčanice najpopularnije među Hrvaticama? Domaći dizajneri otkrili su nam najveće trendove za novu sezonu

Modni dvojac eNVy room, Diana Viljevac i Ivan Alduk ispričali su nam sve o potražnji u svijetu vjenčanica, u situaciji kada su vjenčanja postala manja i intimnija
Vidi originalni članak

S dolaskom toplijih dana i nove sezone, mnogi se nadaju kako će se situacija u svijetu vjenčanja vratiti barem približno onome što znamo pod pojmom vjenčanja i svadbe. Zbog ograničenog broja ljudi, vjenčanja podrazumijevaju tek najbliži krug obitelji i prijatelja, zanimalo nas je i je li došlo do promjena kad su u pitanju vjenčanice. Porazgovarali smo s nekoliko domaćih dizajnera koji su nam ispričali kakve su vjenčanice trenutačno najtraženije i koji su najveći trendovi među budućim mladenkama. 

Modni dvojac eNVy room kaže kako se ove sezone nose volani, bilo kao detalj koji nježno uokviruju dekolte i spušta se niz gola leđa ili kao dominantan motiv koji se proteže kaskadno nis cijeli donji dio haljine:

- Jako su popularne haljine bez čipke, čistih linija i zanimljivih rezova, izrađene od najfinije svile bilo da je riječ o satenu ili organdiju. Traži se sve, od jednostavnijih modela bez čipke do onih raskošnijih. Puf rukavi su jako popularno, a gola leđa su imperativ, bilo da je riječ o slip haljini ili vjenčanici od čipke s dugim rukavima. Haljine A kroja ili pak one krojene u mermaid stilu ove sezone moraju imati prorez, to je jako traženo. Što se tiče čipke. prednost daju čipkama sitnijih motiva s decentnim sjajem. I točkice, one su jako čest izbor ove sezone. Velike, male, nije važno.

Nikica Ivančević i Vjeko Franetović kažu kako u njihov showroom uglavnom dolaze mladenke koje žele nešto originalno i drugačije, a uz to im je jako bitno da je vjenčanica lagana i ugodna za nositi:

- Kod nas i ona najraskošnija vjenčanica nije teška i bez problema se može nositi cijelu noć. To je naš imperativ pri dizajniranju svake bridal kolekcije.

Dvojac je dodao da je mnogo manjih vjenčanja u krugu najuže obitelji, no primjećuju da većina mladenki ne radi prevelike kompromise kada je u pitanju izbor vjenčanice.

- Naravno da primjećujemo blagi interes za midi vjenčanicama i kombinezonima, no i dalje je veliki interes za dugom vjenčanicom bilo da je lepršava ili ona koja prati liniju tijela - zaključili su iz eNVy rooma. 

- Definitivno možemo reći da je godina počela neizvjesno, ali optimizam ni nas, ni naše klijentice ne napušta. Dapače, on nam je potreban više nego ikada. S nedavnim predstavljanjem nove bridal kolekcije za sezonu proljeće i ljetu, u našem dućanu i showroomu na adresi Trg kralja Tomislava 19, krenule su brojne probe vjenčanica s klijenticama. Tražimo da se termin rezervira kako bismo se svakoj budućoj mladenki mogli posvetiti. Uz to, raspored slažemo s vremenskim pauzama između proba kako bi klijenti u našem prostoru bili što sigurniji i kako bi ispoštovali sve epidemiološke mjere. Kako imamo jako veliki dućan i showroom, takvo nešto nam nije problem - kaže Ivan Alduk i dodaje da su klijentice željne pozitivnih promjena, planiranja i vesele se svojem vjenčanju.

Kaže kako duboko vjeruje da će vjenčanja biti dozvoljena iza Uskrsa, u neka ograničenja pa misli da bi svatko trebao imati plan B za vjenčanje, ali pritom se ne živcirati previše jer ovo neizvjesno stanje zna biti jako izazovno.

- Ne savjetujem kompromise u izboru vjenčanica jer nam je kompromisa svima preko glave. Stava sam da treba birati vjenčanicu koju ste sanjali, zamišljali i u kojoj se najbolje osjećate pa makar to bila i najveća krinolina za najmanje vjenčanje. Taj je događaj najčešće jednom u životu i mislim da ga treba učiniti posebnim. Našim klijenticama uvijek savjetujem da isprobaju više različitih modela, da vide u čemu se najbolje osjećaju i najbolje izgledaju. Ove godine je lagani hit sirena vjenčanica, vjenčanica koja prati liniju tijela, a uz to naše klijentice često biraju proreze na vjenčanicama, korzet ili pak off shoulder modele. Promjena je to u odnosu na prošlu godinu kada su se birale vjenčanice A linija, ugodnije i prozračne. Vjerujem da je godina "kauča, trenirki i šlapa" ostavila traga te da se ljudi doista žele srediti, osjetiti i dalje poželjnima i uživati u životu.

Diana Viljevac pojašnjava kako trenutačno vlada veliki interes za jednostavnim vjenčanicama, klasičnim krojevima, modelima koji dopuštaju slobodu kretanja... Dodaje da i dalje ima mladenki koje neće odustati od svog bajkovitog vjenčanja, pri čemu njihova vjenčanica slijedi temu, no dodaje da će ove godine profitirati ljubiteljice jednostavne elegancije jer su manja, skromnija vjenčanja opet u trendu pa su minimalističke vjenčanice idealan izbor.

- Naravno, i u svijetu jednostavnosti postoje detalji koji će svaku haljinu učiniti posebnom, a trenutno su to finiji materijali i modeli koji dopuštaju odabir statement nakita ili drugih modnih dodataka. Teško je generalno opisati trendove u Hrvatskoj jer svaka regija ima svoje običaje, svaka žena svoj ukus, a naše mladenke su prije svega hrabre i odvažne te im činjenica da moraju prepoloviti broj uzvanika često uopće ne mijenja planove oko odabira vjenčanice. No, Hrvatice vole i prate modu, a zadnjih godina, osim što brinu oko savršenog izgleda, izuzetno paze i na praktičnost same haljine, nerijetko odabiru dvije haljine za jednu večer te im je udobnost jako važna. Ipak, raskošne haljine ukrašene kristalima i sličnim detaljima, haljine s višeslojnim podstavama, tilom i metalnim obručem te klasični neudobni korzeti sve više postaju stvar prošlosti te se i naše buduće mladenke sve više okreću trendu udobnosti i jednostavne elegancije koja omogućava igranje modnim dodacima i pravo uživanje u njihovom danu bez stalne brige oko haljine - kaže Viljevac. 

Dodaje da je, prema osobnom iskustvu u radu s budućim mladenkama, estetika uvijek na prvom mjestu, no niti jedna od klijentica se ne treba miriti s rečenicom "za ljepotu se mora trpjeti" jer se u svakoj kreaciji moraju osjećati slobodno, udobno, privlačno i elegantno.

- Isto tako znaju da se uvijek mogu vratiti u Dežmanovu 4 nakon vjenčanja, kako bi nakon određenih prepravaka njihova haljina mogla biti nošena za razne druge prigode. Time dolazimo i do još jedne važne stavke; nosivosti haljina, jer danas sve više žena želi vjenčanicu koju će kasnije opet moći upotrijebiti ili je jednog dana, kao bezvremenski klasik, proslijediti drugoj važnoj ženi koja će je upotrijebiti za tu važnu prigodu - kaže Viljevac i dodaje da, generalno gledajući, sigurno je došlo do promjene trendova i želja. 

Ipak, haljine s potpisom Diane Viljevac obilježene su klasikom i minimalizmom pa ne može reći da je primijetila potpunu promjenu u željama klijentica jer je i prije aktualnih zabrana većih okupljanja, bilo zaljubljenica u minimalizam, kao i mladenke koje su i za veća vjenčanja birale jednostavne haljine bez specijalnih dodataka. 

- Moje se klijentice najčešće vode mišlju kako je za taj dan potrebna savršena atmosfera koju će u lepršavoj i romantičnoj haljini moći slijediti, a baš kao i odabranika svog srca, voljeti zauvijek. Manja vjenčanja donijela su još veću potražnju za jednostavnim klasičnim krojevima, a buduće mladenke imaju zaista velik izbor kako bi im i naizgled obična vjenčanica bila posebna; od kroja otvorenih ramena koji suptilno ističe dekolte, dugih haljina na jedno rame kako bi asimetrijom razbile monotoniju, odvažnijih, kraćih i užih modela koji ističu figuru, a nije na odmet igrati se i s bojama jer niti boja ne mora nužno biti bijela. Sam pojam intimnog i manjeg vjenčanja ponekad zvuči kao prisila na nešto što je trebalo biti drugačije, veće i raskošnije, ali drago mi je da sve više budućih mladenki fokus vraćaju na ljubav, i da su spremne prilagoditi se kako bi svima pokazale da i mala vjenčanja u jednostavnoj haljini mogu biti savršena, kao iz snova - zaključila je domaća dizajnerica.

Ne sviđaju se svima: Tajice kakve nosi Ana Radišić nekad su bile veliki hit, a sad se opet vraćaju u modu
Tri beauty entuzijastice otkrile su nam omiljene drogerijske proizvode; jedan je piling poseban hit
Plavuše dobile novu liniju za njegu s kojom se postiže zdrava i sjajna kosa
Studentica prava kao super inspiracija za novi tjedan: Baš dobro nosi kožnu minicu i bajkerske čizme

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".