Kako zarađuju blogeri: Ljupka Tanevska

Zarada putem bloga mnogima je još uvijek apstraktan pojam. Porazgovarali smo s nekoliko domaćih blogerica kako bismo doznali nešto više o tome.
Vidi originalni članak

Osječanka sa zagrebačkom adresom, Ljupka Tanevska, internetsku je publiku osvojila prekrasnim fotografijama i prikladnim tekstovima na svojem lifestyle blogu Guerilla girl.

 

Kakva je situacija danas u Hrvatskoj s bloganjem u odnosu na početke i u odnosu na vrijeme kad je blog bio najpopularniji? Pretpostavljam da se danas sve više fokus prebacuje na Instagram, na štetu bloga? 

Iskreno, ne pratim blogersku situaciju u državi, niti me ista previše zanima. Što se Instagrama tiče, on mi je dnevna doza inspiracije. Blogovi su, prema mom mišljenju, davno izgubili smisao i "uništili" modu. Postali su mjesta na kojima se pokazuje i hvali tko je dobio više besplatnih sponzorskih krpica. Pretvorili su ljude u zvijeri, laktarili su se kako bi oni dobili, a drugi ne. Prikazuju se lažne vrijednosti života. Snobizam, dizajnerske torbe od 20 000 kuna na curama od 19 godina i ostale nebuloze. Koje nadahnjuju tinejdžerice. Za mene su to paralelni svemiri, gluposti i srednjoškolske igrice, i zbog takvih "bisera" mi bude neugodno što sam bloger. Svaka čast izuzecima koji i dalje njeguju svoj stil i stil svog života i nisu prodali svoju "dušu" pa nose dizajnersku torbu kada ju sami zarade i to prezentiraju mladim curama.

Ukratko opiši svoj blog i kako to funkcionira!

Imam nešto više od 4 150 000 posjeta. To je mjesto na kojem vrijede moja pravila. Tamo sam što želim biti. Red čajnika, kolača, kave, prijatelja, interijera, putovanja, knjiga, stilizacija, prirode, meni zanimljivih svakodnevnih situacija i šaka osobnog modnog stila.

Možeš li zaraditi od bloga? Kakva je situacija s tim u Hrvatskoj u odnosu na inozemstvo?

Može se zaraditi. Vjerujem da se vani može još i 1000 puta više pa čak i živjeti od bloga. Ja volim svoj posao i volim što mi je blog prvenstveno hobi. Kad blog postane posao, onda to, prema mom mišljenju, izgubi čar.

Koji je princip zarade preko bloga?

Mislim da je to vrlo jasno. Promocija proizvoda kao i na, primjerice, portalima.

Kako funkcionira suradnja s brendovima? 

Vrlo jednostavno. Dobiješ mail s upitom za suradnju. Odgovoriš i dogovoriš ili napišeš da nisi zainteresiran i zahvališ na interesu za suradnju.

Što utječe na to da brend odabere neki blog za suradnju? Kako najčešće plaćaju, u proizvodima ili novčano?

Iskreno ne znam. Ja stvarno rijetko kada radim za proizvode. Jedino kada je to nešto na sto bih sama potrošila novce ili ako mi baš nešto treba. Npr. selila sam se u novi stan i trebao mi je blagavaonski stol i stolci. Uštedit ću si par tisuća kuna. Kupila ga ili "odradila" na ovaj način. Ionako bi novi stol završio na mom blogu i Instagramu, a ovako sam spojila ugodno s korisnim. Trenutno imam samo dvije suradnju koja se "plaćaju" u proizvodima. Zašto ne radim za proizvode? Većinom se javljaju da bi ti poklonili šampon i kremu. Meni je to ponižavajuće, ali ima blogerica koje to rade pa nije ni čudo da brendovi iskorištavaju i isprobavaju s takvim metodama. Moje vrijeme nije besplatno. Svjesna sam koliko moj blog post vrijedi. Koliko vrijedi oprema s kojom radim svaki post itd. Fotografije na mom blogu su s potpisom momka koji je diplomirao na ADU filmsko snimanje. Koji snima filmove i reklame te fotografira i od toga živi. Ja sam diplomirani stilist i radim kao kostimograf, stilist interijera i food stilist. Znam koliko vrijedi naš trud i naš rad i zbog toga ima svoju cijenu koja nije red velicina dvije kreme, maskara i haljina iz kineskog online shopa.

Surađuješ li češće s domaćim ili stranim brendovima?

Najčešće s UK brendovima.

Javljaš li se i ti brendovima za čiju si suradnju zainteresirana ili oni biraju tebe?

I jedno i drugo. Razlika je što, izvan Hrvatske, 99% ljudi kada im se javiš za suradnju - odgovore. Kod nas oni koji nisu zainteresirani uopće ne odgovaraju, što smatram vrlo nekulturnim i neprofesionalnim.

Kako odlučuješ s kim bi voljela surađivati? 

Pristajem na one koji mi se sviđaju i za čiju kvalitetu mogu garantirati. To mi je najvažnije. Čitatelji mi vjeruju i želim da tako i ostane.

Može li se u Hrvatskoj živjeti od bloga ili reklami na Instagramu? Zaostajemo li još puno za inozemstvom gdje je takav posao mnogo rašireniji?

Ne znam za druge. Ja ne mogu živjeti od blog zarade, ali mogu reći da sam puno poslova u struci dobila zahvaljujući blogu, što mi je još draže. Zaradu od bloga trošim isključivo na putovanja, kolače i koncerte. Ti novci idu samo za uživanje u životu s mojim fotografom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".