Daleko od onog što vidimo na filmu i u knjigama: Kako je Kleopatra uistinu izgledala?

Povjesničari su rekonstruirali novčiće i kipove, a rezultat je daleko od onog na što smo navikli.
Vidi originalni članak

Kad zamišljamo Kleopatru, nekako smo je navikli zamišljati u inačici Elizabeth Taylor ili Sophie Loren, a kao i Helena iz Troje, ona se uvijek smatrala jednom od povijesnih ljepotica. Međutim iako o njoj znamo mnogo toga, jednu stvar ne znamo - kako je ona stvarno izgledala i je li bila istinska ljepotica, kao što se misli? 

Pogledajmo što kažu činjenice.

Prije svega, većina povijesnih izvora potječe od Rimljana, a s obzirom na to da oni Kleopatru nisu voljeli, oslikavali su je kao damu koja svoju ljepotu koristi kao političko oružje, piše blog Moco-Choco.  Plutarh, grčki biograf Marka Antonija, pisao je o stoljeću nakon Kleopatrine smrti, spomenuo je kako Kleopatra nije bila klasična ljepotica, ali su je neodoljivom učinili njezin nježan glas i inteligencija. 

Dion Kasije Kokejan, rimski povjesničar grčkog podrijetla, napisao je kako je ona bila pojam ljepote za svoje vrijeme, a u prilog joj je išao divan glas, kao i njezine "čari" koje je znala upotrijebiti kako bi svima bila privlačna. 

Postoje samo tri skulpture u klasičnom stilu koje pokazuju kako bi Kleopatra mogla izgledati te nekoliko skulptura koje prikazuju cijelu figuru u egipatskom stilu. Međutim, problem s njima je što sve prikazuju - potpuno različite žene. 

Na kovanom novcu Kleopatra je prikazana "muškobanjasto", a ima i specifičan nos. Povjesničari vjeruju kako je ona željela da je portretiraju s jakom vilicom jer je to bio pokazatelj snage. Te su kovanice nastale u ranoj fazi Kleopatrine vladavine, a dizanirani su tako da izgledaju kao kovanice iz Ptolomejeve vladavine, a glavna karakteristika svakog vladara bila je ta da ima veliki nos. 

Sally Ann Ashton sa Sveučilišta Cambridge koristila je slike drevnih artefakata, uključujući prsten iz Kleopatrine vladavine, te je sve prizore spojila u jedan, a rezultat je daleko od onog kako smo navikli gledati Kleopatru. 

Kleopatra je rođena u Egiptu, no njezini preci potječu iz Makedonije i Grčke. Ona je predstavljana na toliko načina da više uopće ne možemo biti sigurni u to kako je izgledala, ali jedno je sigurno: bila je jedna od najmoćnijih i najinteligentnijih žena koje je svijet ikad vidio, a govorila je čak devet jezika!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".