Kako je japanski dizajner Yuima Nakazato petvorio umjetno uzgojena proteinska vlakna u Visoku modu

Proizvod, odnosno dobivena tkanina ima posebnu mekoću, luksuzna je na dodir te vrlo podatna za izradu odjevnih predmeta. To je zapravo dokaz da biotehnologija daje mogućnost stvoriti održive alternative procesima proizvodnje tradicionalnih materijala koji zahtijevaju velike resurse
Vidi originalni članak

Kolekcija Unveil, koju je na nedavnom Paris Couture Weeku predstavio japanski modni autor Yuima Nakazato, transformira prirodna vlakna u visoko estetizirane odjevne predmete koji demonstriraju spoj najsuvremenijih tehnologija s tradicionalnim načinom izrade. U suradnji s tvrtkom za biomaterijale Spiber, dizajner je razvio kolekciju koristeći vlakna napravljena od Brewed Protein materijala proizvedenih procesom mikrobne fermentacije.

Proizvod, odnosno dobivena tkanina ima posebnu mekoću, luksuzna je na dodir te vrlo podatna za izradu odjevnih predmeta. To je zapravo jasan i predivan dokaz da biotehnologija daje mogućnost stvoriti održive alternative procesima proizvodnje tradicionalnih materijala koji zahtijevaju velike resurse. Ipak, bilo je potrebno više od petnaest godina istraživanja i razvoja da se materijali Spiber's Brewed Protein dovedu u komercijalnu proizvodnju. No, da bi neki takav biomaterijal 'oživio', treba ostvariti suradnje – a to su s Spiberom napravili i brendovi japanskog predznaka, kao Yamamoto i Watanabe jer su upravo oni pioniri dekonstrukcije koja daje mogućnost drugačije izrade modnog predmeta.

- Unveil je inspiriran Mozartovim djelom, Idomeneo – izjavio je Nakazato, koji je već potpisao brojne scenske kostime. Priča se odvija na Kreti, na Sredozemnom moru, a ispričana je kroz scenografiju koja uključuje mnogo crvenih užadi. Autor je, dakle, osmislio kolekciju bogatu bojama i morskim siluetama, za što je koristio Brewed Protein vlakna. Oblikovanjem je istražio mogućnosti ovih naprednih tkanja koja nalikuju na umjetničko djelo.

Zanimljive kreacije regionalnih zvijezda: Evo što se nosilo sedmog dana Sarajevo FIlm Festivala!

FOTO: Armin Durgut/Pixsell Goran Bogdan i Nina Violić FOTO: Armin Durgut/Pixsell Nives i Goran Ivanišević FOTO: Armin Durgut/Pixsell FOTO: Armin Durgut/Pixsell Marija Hudolin FOTO: Armin Durgut/Pixsell Martina Saira Keškić FOTO: Armin Durgut/Pixsell Noomi Rapace FOTO: Armin Durgut/Pixsell Enis Bešlagić FOTO: Armin Durgut/Pixsell Amira Kudumović, Nermin Tulić FOTO: Armin Durgut/Pixsell Srđan Gino Jevđević FOTO: Armin Durgut/Pixsell Maya Berović

Dok je radio na otiscima i raznim vrstama tkanja, dizajner je otkrio da se novi materijal skuplja kada je izložen određenoj vrsti tinte - svojstvo naslijeđeno od prirodne paukove svile koju je Spiber u to vrijeme želio replicirati.

- Otkrili smo da tkanina formira trodimenzionalni oblik u skladu s otiskom, bilo geometrijskog ili organskog oblika. Dakle, korištenjem pravokutnih oblika uspjeli smo postići različite oblike bez rezanja, bez otpada – naveo je autor.

Nakazato smatra da su prepreke nove šanse, a ne ograničenja, naročito kad se radi o novim materijalima u procesu dizajna. Oni su za njega polazište za kreativnost.

- Couture je jedinstven. U mogućnosti smo koristiti ovaj eksperimentalni materijal za stvaranje vrlo ograničenih kolekcija, što ne možemo raditi na masovnim kolekcijama – naglasio je.

Nakazato je također nastojao odati počast japanskoj krojačkoj tradiciji usredotočujući svoju pozornost na svaki detalj kolekcije. Nove tehnologije, otvorenost prema eksperimentiranju i razrađena ideja u oblikovanju bili su baza da njegove lijepe niti stvore suptilne, no moćne outfite koji prate tijelo i siluetu.

-Tradicionalne tehnike nestaju jer se scena promijenila, ali za stvaranje nečeg lijepog uvijek je važno kombinirati tehnologiju s umijećem – zaključio je dizajner.

Divna Nika u genijalnom kompletu: 'Plavu boju nosim samo preko ljeta, zimi mi ju je teško kombinirati'
'Ovu kombinaciju sam odabrala jer mi fali sunca pa sam dala malo svježine u tmurno vrijeme'
Zna kako da crno od glave do pete izgleda zanimljivo: 'Svakom outfitu više pristaju visoke pete, ali su tenisice ipak udobnije'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".