Kako ekstremne vrućine mijenjaju našu omiljenu modnu scenu - nove kolekcije sklone su prozirnim efektima

Transparencija, koja je nekoć bila rezervirana isključivo za ljetne kolekcije, sada postaje hibrid za sve sezone, dok high street brendovi religiozno prate prognoze i odgovaraju na promjene u stilu
Vidi originalni članak

Globalno zatopljenje tema je koja zaokuplja brojne kompanije, među kojima su i modne kuće koje moraju odgovarati na naše stilske promjene. Zara, Mango i Massimo Dutti samo su neki od brendova koji su u nove kolekcije uveli transparentne elemente, što je nekada bio isključivo ljetni trend. Tu spadaju i razni tilovi, kukičane varijante, opcije s rupicama te slični trikovi. Osim toga, vidimo i japanke kao modni prijedlog za rujan, koji bi također, kako se čini, mogao biti topliji od prosjeka. Čak je i više haljina, suknji... snažnija se ženstvenost uz vrućine lako ušvercala u nove trendove.

Iako su prozirne kreacije sinonim za ljeto i obično se pojavljuju u ljetnim kolekcijama, dizajneri su ih sada ipak prilagodili jeseni. Tamniji tonovi pomažu da kombinacije ne izgledaju previše ljetno. Važno nam je da se osjeti promjena – dolazak nove sezone, pogotovo prijelaz s ljeta na jesen, kada iz super vruće faze ulazimo u nešto svježiju, koja nikako da završi.

Pogledajte galeriju chic haljina za rujan:

FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 39,95 EUR FOTO: Zara 39,95 EUR FOTO: Zara 49,95 EUR FOTO: Zara 59,95 EUR FOTO: Zara 49,95 EUR FOTO: Zara 45,95 EUR FOTO: Zara 45,95 EUR FOTO: Zara 39,95 EUR FOTO: Zara 35,95 EUR FOTO: H&M 24,99 EUR FOTO: H&M 34,99 EUR FOTO: H&M 24,99 EUR FOTO: H&M 24,99 EUR FOTO: H&M 15,99 EUR FOTO: H&M 29,99 EUR FOTO: H&M 17,99 EUR FOTO: H&M 34,99 EUR FOTO: H&M 39,99 EUR FOTO: H&M 34,99 EUR FOTO: H&M 39,99 EUR FOTO: H&M 24,99 EUR FOTO: H&M 24,99 EUR FOTO: H&M 24,99 EUR FOTO: H&M 24,99 EUR

Dizajnerski gledano, modne kolekcije podijeljene su na proljeće-ljeto i jesen-zimu. Ta je podjela jasna, ponajprije zbog razlike u koloritu i tekstilu. Na visokim temperaturama tražimo nešto lagano od lana, pamuka i svile, dok je zima rezervirana za vunu i druge materijale koji nas griju, uz neizbježnu slojevitost. Nadalje, tu je kolorit koji također najavljuje smjene - iz šarenog i bijelog prelazimo u super tamno i moćno, obavijamo se samozatajnim kreacijama. No, sada nam je taj koncept malo poljuljan, napravit ćemo neki hibrid - lagana haljina smeđeg ili tamno sivog tona može biti predstavnica rujanske smjene.

Slojevitost je, zapravo, ono zanimljivo – hladniji dani omogućuju nam igru s prozirnim slojevima, stvarajući novu, originalnu vizualnu priču. Upravo u tome uživamo. Jedan od trikova koji moda sada voli je kombinacija haljine bez rukava uz visoke čizme, ako nismo mogli prije, sada se usudimo ići korak dalje i nositi zimsko na ljetno. Jesmo li na tragu nekih novih modnih formula, koje su nam do sada bile blago nedostižne... Vidjet ćemo, ovisi o prognozi i svim našim omiljenim aplikacijama koje pratimo u ime vremena.

Sve je jasnije koliko moda ovisi o vremenskim prilikama, odnosno o temperaturama. Sjetimo se nekadašnjeg hobija - nakon godišnjeg bismo uronili u nove tamne i tople kolekcije, a sada nam je samo vrijeme toplo.

Ali sada nema te promjene – trebamo modni 'boost', osjećaj nečeg novog, a brendovi na to odgovaraju. Prozirno, ali maslinasto. Eterično, ali smeđe. Barem putem boja zadovoljavaju naše modne potrebe i pružaju osjećaj novosti. Želimo osvježiti garderobu, osobito modne dodatke, iako nas torbice barem ne griju. Ipak, krznena torba tako je cool komad za jesen i hladnije dane.

Zaključak je da su prozirne kreacije prekrasne, no i dalje želimo promjenu, jer ona nam daje osjećaj svježine i energičnosti. Lakše kročimo ka jesenskim pobjedama i kraju još jedne godine, s nadom u nove početke i uspjehe.

Kakav odličan miks boja i uzoraka! Zgodna odvjetnica prava je majstorica u spajanju nespojivog
Modno osviještene prijateljice očitale lekciju sjajnog stila: 'Preferiramo klasične komade'
Kakva zgodna dama! Sjajno spaja trendove i klasiku, a odlična je inspiracija za novi radni tjedan

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".