Met Gala možda je najblistavija noć u svijetu mode, ali iza svjetlucavih haljina, ekscentričnih šešira i celebrity glamura, krije se još jedna, manje vidljiva, ali jednako važna pozornica – ona kulinarska. I baš kao što se odjeća pomno bira mjesecima unaprijed, tako se i svaki zalogaj koji se poslužuje u Metropolitan muzeju podvrgava strogim pravilima. A nitko ne postavlja ta pravila s većom odlučnošću i autoritetom od Anne Wintour, legendarne urednice Voguea i ključne kustosice cijelog spektakla.
Ništa od luka i češnjaka
Zaboravite na ideju da gosti na Met Gali mogu naručiti što im srce poželi. Jelovnik večeri već je desetljećima sve samo ne spontan – i svake je godine usklađen s temom izložbe. No unatoč tematskoj fleksibilnosti, neka pravila su nepromjenjiva. Iznad svih: zabrana luka, vlasca i češnjaka. "To su tri stvari koje baš ne volim", kratko je i bez zadrške izjavila Anna Wintour u intervjuu za Today prije prošlogodišnjeg događaja, potvrdivši ono što se već dugo šuška iza zatvorenih vrata.
No njezin osobni ukus nije jedini razlog zbog kojeg se ovi, inače osnovni kulinarski sastojci, brižno izbjegavaju. Prema izvorima iz Voguea, izbjegavaju se i zbog praktičnih razloga: vlasac i peršin mogu ostaviti neugledne tragove među zubima, češnjak i luk izazivaju zadah koji nije poželjan pri bliskom razgovoru na glamuroznom eventu, a jela koja kapaju ili ostavljaju mrlje predstavljaju opasnost za haute couture kreacije vrijedne stotine tisuća dolara.
Usto, strogi protokol nalaže da nitko ne smije ni dotaknuti svoj tanjur prije nego što Anna Wintour sjedne za stol – što dodatno potvrđuje da ovdje, osim mode, vlada i kulinarski kodeks ponašanja.
Tematski tanjuri: Kad haute couture susretne haute cuisine
Svake godine meni Met Gale pažljivo se kroji kako bi odgovarao tematskom duhu večeri. Tako je 2011., kada je tema bila "Alexander McQueen: Savage Beauty", poslužen mini mesni kolač od janjetine. No, prema iskusnom cateringu Glorious Food, koji već godinama brine o večeri, mnogi su gosti tada potražili zamjenske opcije – janjetina, čini se, nije oduševila baš svakoga.
Ove godine, kada je naglasak bio na afroameričkom naslijeđu kroz temu "Superfine: Tailoring Black Style", i jelovnik je pratio kulturne i povijesne poveznice. Prvi slijed bila je papaja salata s piri piri začinima, uz krastavce u karipskoj marinadi. Glavno jelo, kreolska pečena piletina s limunskom emulzijom, poslužena je uz rižu i grašak, ljuti umak, te zelene listove kupusa sa slaninom s roštilja.
Na stolu su se našli i kukuruzni kruh s maslacem od meda i curryja, rolice s jastogom, pa čak i veganska verzija lososa, dok su za desert posluženi brownie s mousseom i kolač s medenom kremom. Za najekskluzivnija nepca – i možda najočuvanije ruževe večeri – tu je bio i kavijar.