Juraj Zigman nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2015.

Prestižna nagrada možda se smiješi poznatom domaćem modnom dizajneru
Vidi originalni članak

Hrvatski dizajner Juraj Zigman nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Nominiran je u kategoriji Najbolja kazališna kostimografija – drama, opera ili balet, u operi “Aida” Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Dražena Siriščevića i izvedbi ansambla 60. Splitskog ljeta.

Nekoliko je mjeseci Juraj užurbano stvarao u radionicama HNK u Splitu okružen vrijednim i stručnim timom krojačica Kazališta, a kostimi su se izrađivali po 10 sati dnevno. Inspirirajući se starim Egiptom, odlučio se za bijelu boju koja obilježava njegove kostime. Raskošne kostimografije koja zaista oduzima dah ne bi se posramila niti milanska Scala. Prepuna je detaljno ukrašenih kostima i zlatnih detalja koji pružaju pogled u egipatsko bogatstvo.
“U suradnji s redateljem Draženom Sirišćevićem i cijelim timom odlučili smo se za tradicionalnu “Bijelu Aidu” što mi je itekako izazov jer teško kontroliram svoju potrebu za pretjerivanjem i korištenjem kolorita gdje god stignem. Kostimografija je nježna, prozračna i zato ne čudi što su radionicama prolazili metri i metri lepršave, plisirane bijele svile.” – izjavio je Juraj Zigman neposredno prije premijere na splitskom Peristilu u srpnju 2014. godine i dodao – “Aida je velika stvar za mene. Prema tom djelu imam najdublje poštovanje i s velikim ponosom ulazim u izradu Aide. To je razlog zbog čega već duži period boravim u Splitu. Želim da je svaki detalj na svom mjestu!”

Juraju Zigmanu ovo je treća nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta. U kategoriji Najbolja kazališna kostimografija – drama, opera ili balet bio je nominiran 2011. godine za operu za velike i male “Šuma Striborova” prema libretu Ozrena Prohića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, a 2013. godine za balet “Carmina Burana” Carla Orffa u koreografiji Huga Viere i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka.

Svečana dodjela Nagrada hrvatskog glumišta 2015. bit će u utorak 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb s početkom u 20 sati.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".