Jordanice već godinama ne gube na popularnosti i "drže" cijenu: Hit su i u Hrvatskoj, u mnogim shopovima su rasprodane

Iako je od njihovog predstavljanja 1985. prošlog više od 30 godina, i dalje su predmet želje mnogih zaljubljenika u sport, ali i u modu.
Vidi originalni članak

Nike Air Jordan imaju kultno mjesto i u sportskom svijetu i u svijetu tenisica. Proslavila ih je košarkaška legenda Michael Jordan, a predstavljene su 1985. Ni više od 30 godina kasnije, njihova popularnost ne jenjava, a o potražnji za njima najbolje govori činjenica da su u mnogim dućanima rasprodane, ali i da neke trgovine ne dopuštaju jednoj osobi kupnju više od jednog modela u jednom danu.

U svoje su ih kolekcije dodale zvijezde kao što su Jennifer Lopez, Rihanna, Gigi Hadid, Kylie i Kendall Jenner, Beyonce, a vole ih i "it" djevojke poput Belle Hadid, Hailey Bieber i Kaie Gerber. O najskupljim "jordanicama" već smo pisali, riječ je o modelu koji je nastao u suradnji s luksuznom modnom kućom Dior.

Pomama za tenisicama iz Lidla, na Njuškalu ih prodaju i za 10 puta višu cijenu

 

Tenisice su predstavljene 2019. godine na reviji u Miamiju, a krase ih ručno oslikani srebrno-bijeli rubovi i Nikeov prepoznatljiv luk ukrašen Diorovim printom. Potplati su prozirno-bijeli, a imaju i Air Dior logo. Tu je i neizostavan Jordanov Jumpman. Cijena niskog modela na Farfetchu je u jednom trenutku iznosila čak 21 718 eura, odnosno oko 160 tisuća kuna. Najskuplje trenutno koštaju 15 268 dolara, odnosno oko 117 tisuća kuna.

Ranije smo prenijeli priču iz Voguea, prema kojoj je sportski gigant Nike poželio dizajnirati tenisice za Michaela Jordana na početku njegove NBA karijere. Košarkaš je bio vjeran "conversicama", favoriziranima zbog niskih potplata i udobnog gornjeg dijela. Nikeu se, na kraju, upornost isplatila pa su ga odveli u Oregon kako bi čuo prezentaciju tadašnjeg Nikeovog kreativnog direktora Petera C. Moorea. 

Tenisice su skrojene prema Jordanovim stopalima različite veličine i napravljene kako bi zadovoljile njegove sportske potrebe. Air Jordan 1 bile su vrhunske tenisice prilagođene košarkašima, koje su osvojile i masovno tržište, prije svega zahvaljujući Jordanovim nastupima na utakmicama. Air Jordan model predstavljen je tek u studenom 1985. pa je tijekom dijela sezone nosio slične tenisice, Nikeove Air Ship. U listopadu 1984., Jordan je nosio tenisice u kombinaciji crvene i crne, inače zabranjene kombinacije boja, a tadašnji NBA-ov povjerenik Russ Granik obavijestio je Nike ta da je taj spoj boja zabranjen. Spor je doveo do primamljive reklamne kampanje. Nike je objavio reklamni isječak u kojem narator govori:

– 15. listopada, Nike je stvorio revolucionarnu košarkašku tenisicu

U pozadini se vidi kako Jordan dribla košarkašku loptu, a zatim slijedi:

– 18. listopada, NBA ih je izbacila iz igre. Srećom, NBA vas ne može spriječiti da nosite Air Jordanice. 

Publika je bila "kupljena; Nikeice su puštene u prodaju u travnju 1985. u "zabranjenoj" boji, po cijeni od 65 dolara, a u prvoj godini tenisice su prodane u vrijednosti od 100 milijuna dolara. Slijedila je i kolekcija u još 13 kombinacija boja. 

Tenisice su hit i na zagrebačkim ulicama. Tako smo ih jednom prilikom primijetili kod Franke Batelić. Odabrala je crno-bijeli model sa žutim detaljima i kombinirala s trapericama, košuljom od jeansa i bomber jaknom. Super modni trenutak tada je zabilježio naš Goran Čižmešija

Niski model u crno-bijeloj varijanti odabrala je Marta Končarević, još jedna zvijezda naše modne rubrike i njime zaokružila jesensko-zimsku kombinaciju sastavljenu od nekoliko modnih klasika. 

Provjerili smo gdje se u Hrvatskoj mogu kupiti jordanice. U ponudi ih, između ostalih, imaju Snipes, Grosbasket, Footshop, Zalando...

Snipes ima široku ponudu pa je moguće birati između niskih i visokih modela, kao i između raznih kombinacija boja. Cijene se kreću od 979,41 kn do 1205,45 kn, no treba naglasiti kako dostupnost veličina varira od modela do modela te su mnoge rasprodane. Želite li model kojeg trenutno nema na stanju, možete se predbilježiti kako biste dobili obavijest kad ponovno bude dostupan. 

Grosbasket u ponudi ima muške, ženske i dječje modele, a nekoliko varijanti Air Jordan tenisica dostupno je i na Zalandu. Popularni web shop nudi razne varijante, visoke i niske modele, kao i nekoliko kombinacija boja. Mnoge su kombinacije boja rasprodane, no kod modela kojih trenutno nema, a zalihe će se nadopunjavati, stoji obavijest kad će ponovno biti u prodaji pa se oni koji ih imaju na listi želja, mogu predbilježiti i e-mailom dobiti podsjetnik. 

Osim na domaćim web shopovima, tenisice su dostupne i na Nikeovoj službenoj stranici, zatim Farfetchu, Klektu, StockXu...

Mnogi modeli Nike Air Jordan redovito su rasprodani u samo nekoliko sati. Treba naglasiti kako se to ne odnosi samo na posebne edicije, nego i "obične" varijante jordanica, što samo potvrđuje njihovu popularnost. Kako piše Input, do željenog modela jordanica ponekad je zbilja teško doći. Ponuda je slabija od potražnje, a problem su i preprodavači čiji je jedini cilj prodati tenisice po skupljoj cijeni. Input dalje piše kako se u toj kupnji čak koriste "botovi", odnosno automatizirani računi koji su onda "najbrži prst" pri kupnji tenisica. Pojedine trgovine takve stvari sprječavaju omogućavanjem kupnje samo jednog para jednoj osobi u jednome danu. 

Shoe Mastery piše kako su "zagriženi obožavatelji" razlog zbog kojeg je nekad teško doći do željenog para. Kad Nike lansira novu verziju jordanica, one se rasprodaju u svega nekoliko minuta, a nešto slično događa se i s Yeezys tenisicama. Odgovor se krije u već spomenutoj ponudi i potražnji, odnosno Nike na tržište stavi samo ograničenu količinu modela, a Shoe Mastery piše kako je to način za održati liniju tenisica "na životu".

 

Odmah nas je osvojila elegancijom: 'Nisam spremna oprostiti se od ljeta pa sam odjenula bijelu suknju, crni sako je u skladu s jeseni'

Ekonomistica bira haljinu kakvu na špici rijetko viđamo: 'Volim kombinirati rokersko i ženstvene komade'

Komentar savjetnice na outfite iz Sabora: 'Neke je stvari bolje ostaviti za privatne trenutke, odjećom treba odati poštovanje radnom mjestu'

Jadranka Sloković salonke je zamijenila tenisicama: Bijeli model super pristaje uz klasike poput trapezica i bluze s volanima

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".