Jelly cipele imaju velik problem - napravljene su od plastike i potpuno neekološke

Razni trendovi dolaze u modni fokus, no ovo je jedan od onih koje moderno vrijeme smatra izuzetno negativnim, upravo radi količine plastike koja se pritom proizvodi
Vidi originalni članak

I dok se svijet bori kako smanjiti proizvodnju plastike, u sam vrh trendova, jer su to tako na revijama za proljeće predložile sestre The Row, dolaze jelly cipele. Slatke, prozirne i otvorene, pravi su vizualni slatkiš. Da, nosili smo ih u devedesetima, mnogi od nas bili su tada klinci ili tinejdžeri, stoga taj modni element pobuđuje određene emotivne okvire radi kojeg bismo mogli opet ih poželjeti.

Emotivna je komponenta moćna u svijetu mode, sjećamo se, imamo lijepe uspomene s mora, idemo iz oživjeti. No, neke stvari nisu tako jednostavne – ovdje je riječ o plastičnim cipelama koje čak ni za golu kožu nisu sretno rješenje.

Dostupne u verzijama balerinki, japanki ili sandala, žele cipelice djeluju super slatko, ali imaju izrazito negativnu stranu: PVC, iznimno otrovni materijal od kojeg je većina ovih cipela izrađena.

Izdržljiv, lagan, vodootporan i općenito jeftiniji za proizvodnju od drugih materijala, PVC se čini savršenim za zadovoljenje potreba mnogih brendova, ali i modnih konzumenata koji, zaslijepljeni nostalgičnom i eteričnom ljetnom estetikom, zanemaruju njegove potencijalne opasnosti za okoliš.

Sara Brosché, voditeljica kampanje u IPEN-u (International Pollutants Elimination Network), naglašava da je PVC napravljen od vinil klorida (VC), vrlo toksične kemikalije koja je 'kancerogena i može oštetiti živčani sustav'. Kao da to nije dovoljno, PVC ne može biti korišten samostalno, već zahtijeva mnogo toksičnih dodataka kako bi bio fleksibilniji ili spriječio razgradnju na sunčevoj svjetlosti.

Ron Hu, direktor CRM-a u Bluesign Technologies, naglasio je da i tijekom proizvodnje i izgaranja, PVC oslobađa opasne materijale kao što su ftalati, povezani s hormonalnim poremećajima i drugim zdravstvenim problemima, te dioksini i furani, 'poznati karcinogeni koji mogu uzrokovati reprodukcijske i razvojne probleme'.

Uz to, plastifikatori, olovo, kadmij i teški metali mogu imati ozbiljne utjecaje na zdravlje ako se ispuste u okoliš ili progutaju. Štoviše, PVC se općenito ne reciklira niti se može reciklirati, 'ali čak i kada se to desi, to dovodi do nekontroliranog širenja toksičnih aditiva u novim proizvodima. Kada se PVC spaljuje, emitira se niz otrovnih kemikalija: dioksini, ugljični monoksid, klorovodična kiselina i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH)', navodi stručnjak.

No, tu su alternative - kao što je termoplastični poliuretan (TPU), koji je biorazgradiv te mnogo manje štetan materijal koji ima karakteristike i gume i plastike. Odlična zamjena za ovaj trend može biti i inovativna plastika od konoplje.

Svijet mode neumoljiv je sa svojim silnim trendovima, živimo u potrošačkom društvu, no opet moguće je paziti što i kako kupujemo i nosimo. Zdravlje i očuvanje prirode daju nam motivaciju.

Supruge naših nogometaša imaju sjajan stil: Helena i Izabel preferiraju jednostavnost, Vanja eleganciju, a Josipa jarke boje
Simpatične prijateljice u jako chic kombinacijama: 'Imamo svoj stil, ali ponekad ubacimo i nešto od trendova'
Kakva elegancija na špici: 'Ovu kombinaciju sam odabrala jer je ljeto i poželjela sam nositi boje'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".