Jednostavnost je poželjna: Savjeti i odjevni komadi s kojima ćete izgraditi minimalističku, ali efektnu garderobu

Čisti stil vratio se u modu nakon pandemijskih dana, jer i sada dio modne publike želi neki novi početak
Vidi originalni članak

Devedesete su hit, ovih dana mlade cure inspirirane su stilom s kraja prošloga stoljeća, a jedan od trendova koji se pritom ističe je - minimalizam. Naime, kako se tisućljeće približavalo kraju, tako su i dizajneri pročistili svoje linije, kao da žele najaviti neki novi početak, pružiti publici priliku za ‘clean start’. Robi su skinuli detalje, vestama ukrase, glamuru smanjili sjaj, kao da žele izbrisati osamdesete iz mode.

Podijelila trik kako brže osušiti odjeću tijekom zime, potrebna je samo jedna plahta

 

Ako pogledate slavne dame tih dana, vidjet ćete da su na crveni tepih nosile izuzetno minimalističke haljine i sakoe, bez ukrasnih elemenata. Dojam je, iz današnje perspektive, kao da su zaboravile dio stylinga - kao da nešto nedostaje. Taj čisti stil vratio se u modu nakon pandemijskih dana, jer i sada dio modne publike želi neki novi početak. Da zaboravimo, oprostimo i idemo dalje. Pojavljuje se taj neki osjećaj kao da smo prošli kroz svašta, pa smo i nešto naučili - da nema smisla trpati stvari, odjeću i previše svega. Naučili smo da želimo osnove i nositi ono što imamo, a ne da krcamo robu i pritom se ‘gušimo’ u njoj.

Ovaj sve popularniji stil donosi nam monokromatske stvari, jednostavne krojeve i forme, traperice kao vječiti komad koji nosimo godinama te praktične forme poput sakoa. Štoviše, blejzer je postao super komad koji obožavamo kombinirati u svako doba dana i večeri, on je modni spas i vrhunski kameleon. Ako je dugačak, postaje haljina, ukrasite ga remenom. Savršen je kad ima široka ramena, silueta postaje moćna, a stil poslovan, evocira uspješan dan u uredu.

Traperice su vrlo ugodne, prate liniju tijela i imaju visoki struk, kroj koji je općenito modno vrlo praktičan. Veste su također na listi najtraženijih, nosimo ih jednobojne, pletene, nerijetko inspirirane stilom baka i djedova. Jer, vintage je sve više cool, a second hand dućani prepuni su modnih delicija koje želimo otkriti.

Od cipela obavezne su gležnjače, ušle su na velika vrata zajedno s ‘outdoor’ trendovima, jer u pandemiji su svi otkrili da je jako fora šetati šumom. Udobnost cipela koje nisu baš super lijepe te ne laskaju nozi, kao što to čine štikle ili salonke, osvojila je i neku novu publiku, pa sad i luksuzni brendovi imaju gležnjače. Podsjećaju čak i na retro cipele za penjanje, sjećamo se tih modela kao iz nekih slikovnica koje smo čitali u djetinjstvu. Pa sada, inspirirani nekim prošlim vremenima u kojima je sve, čini se, bilo mirnije, nosimo praktičnu odjeću i uživamo u udobnosti mekih krojeva.

No, nije ovaj stil samo za one koji uistinu vole šetati, pa makar i gradom, već ćemo ga lako nadograditi i učiniti večernjim. Za one koje vole eklektične stilove, ovo su idealni komadi jer podrazumijevaju udobnost i komociju, a opet lako ih je ukrasiti nečim posebnim kao što su lude naušnice ili ogrlice. S druge strane, i vjetrovka postaje večernji komad ako je nosimo na minicu i visoke čizme. I to je karakteristika minimalizma - može nam poslužiti kao baza, osnova za razne stilske igre. Kad je nešto jednostavno, lako ćemo to ukrasiti i stilizirati nekim ludim detaljima.

Minimalističke komade koji mogu biti baza garderobe potražite u galeriji

Proenza Schouler, My Theresa, 795 eura YSL, Outnet, 190 eura Vince, Outnet, 424 eura Toteme, My Theresa, 590 eura Stand Studio, Outnet, 335 eura See by Chloe, Outnet, 134 eura Rosantica, Outnet, 219 eura Petar Petrov, Net a Porter, 980 eura Marc Jacobs, Outnet, 158 eura Maje, Outnet, 146 eura Kate Spade, Outnet, 46 eura Iris and Ink, Outnet, 734 eura H&M, 20 eura H&M, 15 eura Chloe, My theresa, 1690 eura Givechy, My Theresa, 995 eura Givenchy, Outnet, 235 eura Frame, My Theresa, 312 eura By Far, Outnet, 454 eura Burberry, Outnet, 270 eura Burberry, Net a Porter, 1000 eura Brunello, Net a Porter, 980 eura Anine Bing, Net a Porter, 300 eura Alice and Olivia, Outnet, 226 eura

 

Sestre u tenisicama koje obožavate ili "preskačete" kao trend: Već godinama ne silaze s liste najpopularnijih modela

Mama i kći osvajaju simpatičnošću: 'Nekad mami kažem da mi se ne sviđa što je ona obukla'

Splićanka cijeni vječne, klasične odjevne komade: 'Uvijek poštujem prigodu i to mi je misao vodilja kod odijevanja'

Pravo osvježenje u poslovnom odijevanju: 'Volim talijansku klasiku i jedino što ne bih nosio su košulje kratkih rukava'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".