Jane Birkin inspirirala je najpoznatije torbe brenda Hermès, a sada je preminula u 76. godini života

Prema njoj je napravljena istoimena torba, Birkin, poznatog dizajnerskog brenda Hermès, koja je proizašla iz slučajnog susreta u uglednim krugovima i objavljena je 1984. godine.
Vidi originalni članak

Jane Birkin, engleska pjevačica, glumica i frankofilkinja proglašena stilskom ikonom zbog svog stila iz šezdesetih, umrla je u nedjelju 16. srpnja u 76. godini, prema izvješću Le Parisiena. Vijest dolazi nakon što je Birkin bila prisiljena otkazati nekoliko koncerata u svibnju zbog zdravstvenih problema i manje od dvije godine nakon što je doživjela manji moždani udar. 

Birkinin opus uključivao je pjesme s političkim nabojem, a 2001. imenovana je OBE-om za zasluge u glumi i anglo-francuskim kulturnim odnosima. No, njezina je slava prvi put narasla nakon što se pojavila u kultnom filmu Michelangela Antonionija Blow-Up iz 1966. godine. Provokativno izvođenje vokala u duetu Sergea Gainsbourga iz 1969. “Je t’aime… moi non plus” također je poslužilo kao važan katalizator njezine šest desetljeća duge pjevačke karijere.

Osim pjevačke karijere, modna estetika Jane Birkin očarala je mnoge od Chelseaja do Cannesa. Bilo je tu pozlaćenih mini haljina, laissez-faire muških košulja, zvonastih hlača i naramenica. “Kad vidim svoje fotografije iz 1968., s očima naglašenim olovkom za oči, pretjeranim usnama i rubovima, mislim da su užasne”, rekla je za Vogue France 2018. “Moje najzanimljivije razdoblje bilo je kad sam imala 40. Počela sam nositi hlače od škotskog pamuka, Agnès B muške košulje preko tri puta prevelikih hlača, u kombinaciji s tankim crvenim kožnim remenom i tenisicama bez vezica.” 

I prema njoj je napravljena istoimena torba, Birkin, poznatog dizajnerskog brenda Hermès, koja je proizašla iz slučajnog susreta u uglednim krugovima i objavljena je 1984. godine.

“Bila sam u zrakoplovu kad je plastična vrećica u kojoj su bile sve moje stvari pukla i sve je ispalo,” rekla je za T: The New York Times Style Magazine 2010. “I baš tada sam poželjela da Hermès napravi torbu u koju mogu stati sve moje stvari, čovjek koji je sjedio pokraj mene slučajno je radio za Hermès – bio je to Jean-Louis Dumas, glavni dizajner! Već su imali Kelly torbu, nazvanu po Grace Kelly, pa je počeo raditi na Birkinici. Otišla sam do ateljea i on ju je napravio od kartona. Razgovarali smo o tome i rekla sam da bi trebali napraviti neke promjene, poput povećanja džepova. I tako je napravljeno.”

No, 2015. Jane Birkin zatražila je od Hermèsa da ukloni njezino ime sa svoje torbe nakon istrage PETA-e o navodnom postupanju proizvođača prema krokodilima i aligatorima. Neko vrijeme Jane je prigovarala radi načina dobivanja luksuznih životinjskih koža stoga su udovoljili njezine zahtjeve i promijenili protokol.

Birkin je godinama prodavala svoje torbe na aukciji za razne svrhe, uključujući pomoć u potresu. Također je rekla da je imala dogovor s dizajnerom da donira dio prodaje Hermèsovih torbi izravno u dobrotvorne svrhe, čak i nakon njezine smrti.

Njezin osobni ukus bio je jednostavniji. Njezina omiljena torbica bila je portugalska pletena košara kupljena za manje od 10 dolara na londonskoj tržnici, u kojoj bi svoju drugu kćer Charlotte nosila po pariškim noćnim klubovima.

Razmišljajući o smrti za Vogue France 2018., rekla je: “Prije bih, kad bi me pitali kako želim umrijeti, odgovorila: ‘Prva.’ Nažalost, život je odlučio drugačije. Svi se pomalo bojimo smrti kad osjetimo da se približava. Ideja je tako daleka, tako apstraktna. Teško nam je to zamisliti. Tijekom posljednje tri godine dvaput sam mu se približila tome i, začudo, nisam paničarila. Više sam se bojala da nemam vremena da kažem ono što sam htjela, da ostavim stvari posložene, da mi bude oprošteno.”

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".