Izložba cipela u Victoria&Albert muzeju

FOTO: VICTORIA AND ALBERT MUSEUM, LONDON FOTO: VICTORIA AND ALBERT MUSEUM, LONDON FOTO: VICTORIA AND ALBERT MUSEUM, LONDON FOTO: VICTORIA AND ALBERT MUSEUM, LONDON FOTO: VICTORIA AND ALBERT MUSEUM, LONDON FOTO: VICTORIA AND ALBERT MUSEUM, LONDON
Naslov izložbe u V&A Museumu “Užitak i bol” spaja suprotne, ali ne i isključive osjećaje. Ako se čudite tomu što mi žene sve trpimo zbog cipela, na lošem ste putu. Što su luđe, više ih volimo.
Vidi originalni članak

Od malih nogu za većinu djevojčica priča o Pepeljugi bila je jedna od omiljenih bajki. Dobra i skromna, uz malu pomoć čarolije, Pepeljuga je dobila život kakav zaslužuje – kao iz bajke. A vrlo, vrlo važan dio priče bila je i staklena cipelica. Prekrasna cipela koja pristaje kao salivena, i to samo njoj. I koja joj je pomogla u trenutku kada je mislila da je prava ljubav zauvijek izgubljena. Je li naša ljubav prema cipelama zametnuta u tom času ili se bavimo amaterskom psihologijom? Trebao bi to reći neki pravi psiholog, no moć koju cipele imaju nad ženama ili barem neobjašnjiva strast koju prema cipelama osjećamo neosporna je. Sada je istražuje i zanimljiva izložba “Cipele: Užitak i bol” u londonskom Victoria&Albert muzeju koja traje do siječnja 2016. Više od dvije stotine i pedeset pari cipela priča priču o svojoj ulozi u životu žena i muškaraca, o direktnom i indirektnom utjecaju na njih, ali i o snazi inspiracije koja iz njih izvire.

 Svadbene cipele napravljene od srebra i zlata na drvenim potplatima nastale su u Indiji otprilike 1800. godine. 

 V&A kolekcija jedinstvena je i bez premca. Helen Persson, kustosica ove izložbe, zavirila je u najvrjednije i najzanimljivije kolekcije diljem svijeta kako bi za ovu izložbu odabrala one najposebnije i modno najznačajnije. Kako i sama kaže: “Cipele su snažan pokazatelj spola, statusa, identiteta, ukusa, pa čak i seksualne sklonosti. Naš izbor cipela može pomoći projicirati sliku osobe kakvom želimo biti.” 
Izložba je doista sveobuhvatna, nudi posjetiteljima pogled na sve, od sandala izrađenih od čistog zlata, modernih cipela stvorenih s pomoću 3D printera pa sve do kolekcionarskih modela vrijednih tisuće funti. Izložene su cipele što su ih nosile ikone koje su mijenjale svijet ili barem naše poglede na modu i estetiku. Marilyn Monroe, britanska kraljica Viktorija, Sarah Jessica Parker, Lady Gaga, Kylie Minogue – samo su neke od poznatih utjecajnih osoba čije se cipele mogu pogledati na ovoj izložbi. Također, izložena je obuća za žene, ali i za muškarce čak sedamdeset poznatih dizajnera uključujući Manola Blahnika, Christiana Louboutina, Jimmyja Chooa te cipele koje nude povijesni presjek poput para iz 16-og stoljeća napravljenog od svile s vrtoglavim platformama dizajniranog tako da žene ne bi vukle i prljale haljine po blatnjavim ulicama. 

Pogledajte koje još zanimljive cipele možete pronaći u Victoria & Ablert muzeju. Nas su oduševile! 

 Roger Vivier za Dior - Večernja cipela od svile s perlicama i kožom, 1958. – 1060.

 Parakeet Shoes  - Potpisuje Caroline Groves, britanska dizajnerica cipela 

 Crvene baletne papučice iz 1948. - Načinila je tvrtka Freed of London osnovana 1929. za Victoriju Page Moiru Shearer od satena, svile i kože za film “Crvene cipelice” 

 Invisible shoe ‘naked’ - Nova verzija “nevidljivih cipela” brazilske kreatorice Andree Chaves iz 2011.

 Muške cipele od  mramorirane i pozlaćene kože nastale su u Northamptonshireu, otprilike 1925.  

 Zaha Hadid za United Nude - Poznata arhitektica dizajnirala je ove cipele 2013. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".