Izložba kostima Let 3 u KIC-u odlična je lekcija iz kostimografije

Projekt u KIC-u je odlična lekcija za sve ljubitelje kostimografije i mode te ujedno najava nastupa benda LET 3 i Zagrebačke filharmonije na dočeku Nove 2024. godine
Vidi originalni članak

 'Galerija na katu' u zagrebačkom KIC-u ugostila je impresivne kostime benda Let 3 koji su nastali za nastup na Euroviziji s pjesmom 'Mama ŠČ'. Organizacijski izložbu potpisuje i KUC Travno, a kustoski Lejla Hodžić, ujedno jedna od autorica kostima. Uz nju, autori kostima izložbe 'Bombardiranje Dore i Euroščonga', su Lana Letović Perčin i Manuela Paladin Šabanović te Juraj Zigman.

- Mislim da je ovo dobar primjer koji pokazuje kako glazbeni profesionalci surađuju s umjetnicima, kad je muzičarima bitan kompletan look - rekla nam je Hodžić. 


 
Uz kostime koje su nosili članovi benda Zoran Prodanović Prlja, Damir Martinović Mrle, Dražen Baljak, Matej Zec i Ivan Bojčić, u kinu u KIC-u  posjetitelji mogu vidjeti i fotografije procesa nastanka kostima u Rijeci i Sarajevu, te nastupa u Opatiji, Varšavi, Tel Avivu, Madridu, Londonu, Liverpoolu, Zagrebu i Rijeci. Izložba je delicija za sve koje zanimaju kostimi, ali i proces nastanka te moć oblikovanja poruke na sceni. 

- Ovi kostimi, svaki na svoj način, prenose poruku, baš kao što ni pjesma nije baš tako jednostavna ni banalna kako se čini na prvi pogled. Ona ima duboke i razne poruke, i u stvari Let 3 kao bend kroz čitavu karijeru propituju razne društvene ideje, stavove, ispituju granice malograđanštine te postavljaju pitanja - komentirala je Lejla. 

Dobar primjer korištenja elemenata iz pjesme na printu tkanine donose kaputi strukirane forme i maksi dužine. Atraktivne komade lako je zamisliti i kao dio neke cool street style scene - nosivi su i inače, imaju snažan army pečat, koji je često u trendu. U svakom slučaju, djeluju super moćno i eklektično, mnogo se tu pojavljuje raznih elemenata - od originalnog printa do zakovica. 

- Na kostimima Lane Letović Perčin i Manuela Paladin Šabanović vidi se taj ŠČ koji su koristile u obliku uzorka, što je dobar primjer korištenja samog imena u dizajnu i likovnosti - naglasila je kreativnost. 

Kreativci su iskoristili i utjecaj stranih dizajnera, punk je bendu Let 3 po ideji blizak, i oni često 'podižu prašinu'. 

- Ja sam radila i ove majice od gaze, svaki od članova benda ima drugačiju, to je na neki način hommage dizajnerici Vivienne Westwood i punk odjeći iz 70-tih. Na jednoj od majica napisana je čitava pjesma, a sama slova nacrtao je jedan mali dječak iz Sarajeva, kojeg poznajem, dali smo mu da je oslika na svoj način - ispričala je Lejla.  

Što se tiče same konstrukcije, ovdje vrijede pravila ozbiljne kostimografije, u njima se prvo umjetnici moraju kretati, uz nezaobilaznu kreativnost i inovaciju u kroju i formi. 

- Kostimi koji su za scenski nastup napravljeni su kao za predstavu, glazbenici se u njima moraju moći kretati potpuno slobodno. Kostimi su uvijek uvjetovani samom scenskom igrom i dramaturgijom. Dakle, ovdje smo mi svi koji smo radili kostime od početka znali kako će se oni kretati scenom te koja je koreografija - naglasila je Lejla. 

Ljudi na sceni imaju priliku osmisliti i poslati posebnu poruku, stoga su kostimi idealni za kreiranje raznih identiteta. 

Zigman je stavio na jedan kostim hrvatsku zastavu, a na drugi europsku, uz krinoline i slike dječaka na majicama, a to su zapravo članovi benda iz djetinjstva. Uz poruku - djecu se ne smije krasti, povezano s tadašnjom situacijom u Ukrajini, bend je poslao poruku solidarnosti. Sve ima svoje značenje, naglasila je Lejla.   

Osim toga, neke kreacije nose se na dvije strane, primjer su jakne inspirirane army stilom, koji općenito vlada čitavom 'kolekcijom'. 

- Nije lako pronaći obuću za takve nastupe, pa je primjerice zlatne čizmice napravio moj obućar koji radi za balet, za naše pozorište - naglasila je Lejla, pritom misleći na postolara Hamu Tvrtkovića iz Nacionalnog kazališta u Sarajevu.   

Iako su na izložbi očiti razni likovni i dizajnerski rukopisi, ipak je sve skupa skladna cjelina. Bend je super zabavan, no riječ je o ozbiljnom projektu, dio čega su i ovi kostimi, zahvalno ih je vidjeti uživo. Odlični su i bez samih glazbenika, kreativno i teatralno atraktivni i avangardni, prava modna poslastica. 

Projekt u KIC-u je odlična lekcija za sve ljubitelje kostimografije i mode te ujedno najava nastupa benda LET 3 i Zagrebačke filharmonije na dočeku Nove 2024. godine, na glavnom gradskom trgu. Izložba je otvorena do 2. siječnja 2024.

Ružičasto od glave do pete dugo nije izgledalo ovako dobro: Mini suknja i efektne čizme na zgodnoj pravnici pun su pogodak
Mini kožna suknja, efektan kaput i vojničke čizme: S tri komada do zimske kombinacije kojoj ne možemo pronaći manu

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".