Ivin (24) stil elegantan je i svevremenski: 'Nono, veliki esteta, moja je inspiracija. Prisvojila sam njegove sakoe i kapute'

Iva Marušić studentica je novinarstva, model i velika zaljubljenica u modu. Preferira vintage i second hand trgovine, a njezina garderoba odolijeva prolaznosti svih trendova
Vidi originalni članak

Njezino ste lice vrlo vjerojatno vidjeli u nekoj od modnih kampanja Roberta Severa ili ste možda naišli na njezin Instagram profil i blog IMARUSI. Iva Marušić 24-godišnja je Zagrepčanka koja osim simpatičnošću, osvaja svevremenskom elegancijom i estetikom. 

Studentica je pete godine novinarstva u Zagrebu i sebe opisuje kao veliku zaljubljenicu u razgovore o stilu i odijevanju.

- Rado posjećujem kazališne predstave, izložbe i koncerte te u tome pronalazim inspiraciju. Od svoje šesnaeste godine bavim se manekenstvom, koje mi je otvorilo vrata u svijet modnog stvaralaštva, i potaknulo me na dublje promišljanje mode. Veliki dio prošle godine provela sam u Milanu, gdje sam zahvaljujući sveučilišnoj stipendiji bila na studentskoj razmjeni i, između ostalog, slušala zanimljive kolegije o modi, koji su samo povećali moje strasti prema toj industriji - kaže Iva koja je povratkom u Zagreb, ove zime otvorila blog ili, kako voli reći, internetski žurnal IMARUSI.

Krenula je pisati uz ohrabrenje drage prijateljice Nikite Glasnović:

- Nakon jednog našeg susreta, sjela sam za radni stol i započela s kreiranjem internetske stranice IMARUSI. Kako sam ju i sama predstavila, IMARUSI je mjesto za one koji vole stvari koje traju. Smatram da neka davna vremena ne moraju izazivati tek nostalgiju, već mogu biti pokretač novih stilova, razmišljanja i kreiranja… Taj sam internetski žurnal započela jer sam htjela da u svijetu koji njeguje brzinu i promjene u svemu, pa tako i u odijevanju, pokrenuti nešto što njeguje sporiji tempo i naglašava stvari koje nisu prolazne, već su dugotrajne i pomalo zaboravljene. Zapravo, želim da čitatelji mojih tekstova – u ovome trenu to su pretežno moji prijatelji – uživaju u pričama o stilu, odjevnim predmetima kreiranim da traju (made to last), o ljudima koji razmišljaju o stilu, ambijentima koje prepoznajemo u svojim kombinacijama, filmovima čija estetika oblikuje stil… Nadam se da će nekoga ti tekstovi veseliti, baš kao što i mene veseli stvaranje takvog sadržaja.

U tri riječi, svoj stil opisuje kao jednostavan, dugovječan i elegantan.

- On je jednostavan jer sam pretežno u sličnim kombinacijama, dugovječan jer volim kvalitetne stvari koje se nose godinama, a elegantan je (barem bih tako htjela) jer se najbolje osjećam u kaputima, košuljama, čizmama i svemu onome što se zapravo veže uz taj atribut. U mojem se ormaru stoga nalaze komadi koji se mogu kombinirati u raznim prilikama. Primjerice, velik sam ljubitelj bijele košulje, koja je u nekim prilikama prilično ležerna – uz blue jeans, malo je otkopčana i kako kažu, effortless. A istu tu košulju volim odjenuti i za svečanije prilike, kada ju kombiniram uz elegantne hlače, maramu oko vrata i večernji sako. To su zapravo već dugo moje go-to kombinacije - govori nam Iva i kaže da nikad ne bi odjenula nešto što je upadljivo bojom, uzorkom, materijalom... Ne zato što joj se to ne sviđa, već zato što misli da se u tome ne bi dobro osjećala, što je ipak glavni cilj njezina stila.

Ni sama nije sigurna u kojem se trenutku zaljubila u modu, no odmalena je uživala u promatranju odjevnih kombinacija. Svatko od nas, kaže, spoznajte svoje strasti i interese, a Ivin je naprosto, svjesno ili nesvjesno, to postala moda.

- U posljednje vrijeme pronalazim interes u razmišljanjima o tome što nas potiče u stvaranju vlastitog stila, kako se on oblikuje i što njime želimo poručiti. Smatram da je odijevanje puno više od mode, to je naša osobna vrsta umjetnosti. Odijevanje je, zapravo, neizgovoreni jezik kojim pokazujemo svoje vrijednosti, karakter i stav. Inspirirati me može bilo tko, od svakoga mogu nešto naučiti, to kasnije primijeniti u svom stilu ili napisati tekst o tome… Inspiraciju zapravo odvajam od konkretnih primjera i pronalazim je u svakodnevnim trenucima, u glumačkim kostimima, filmskim scenografijama, glazbi u kojoj uživam. No, naravno, imam modne uzore čiji rad volim pratiti, primjerice krojača talijanskog stila Giorgia Armanija i njegove kreacije iz osamdesetih, donedavnu urednicu francuskog Voguea Emmanuelle Alt, glumicu Lauren Hutton, kreatoricu jednostavnosti Isabel Marant, mladog Boba Dylana… Mnogo je velikih.

Kad je u pitanju šoping, second hand i vintage dućani pružaju joj najveće zadovoljstvo jer u njima može pronaći kvalitetne komade koji traju vječno. Uz to, lijepo je, kaže Iva, imati komade prošlosti koji prkose vremenu. Ne ustručava se posegnuti za high street dućanima, no tada traga za komadima koji su kvalitetne izrade i od kvalitetnog materijala, za komadima koji će trajati puno duže od samo jedne sezone. Kao jedan takav primjer u ormaru izdvaja Massimo Dutti kaubojske čizme koje nosi već petu godinu. 

- Posljednji najdraži komad ulovljen je u jednom malom milanskom vintage dućanu. Radi se o jakni brušene kože krojenoj poput sakoa, talijanske izrade iz osamdesetih godina. Svrstavam ga u kategoriju najdražih jer u tom dućanu koji odiše atmosferom nekih davnih vremena nije bilo ogledala, a kupila sam ga zahvaljujući komplimentima vlasnika dućana, gospodina u sedamdesetim godinama, velikog poznavatelja i sakupljača vintage komada, koji sam vodi dućan već četrdeset godina. Ako se nađete u Milanu, prošećite vintage dućanima u četvrti Brera - preporučuje naša sugovornica.

Kao veliku stilsku inspiracija, Iva izdvaja svojeg nonu. Opisuje ga i kao velikog estetu, pamti ga kao uvijek elegantnog:

- Možda odatle ta ljubav prema odijevanju. Gledajući njegove odjevne kombinacije i galantnost, zaljubila sam se u svoj najdraži odjevni komad – košulju. Nono je, naime, u mnogim prilikama nosio košulju. Tako i ja danas, gotovo sam svaki dan u tom odjevnom komadu. Kao da mi ona daje snagu, ležernost… U košulji se, naprosto, osjećam sretno. Dok nosim njegove odjevne komade, zamišljam u kojim ih je prilikama on nosio, kako ih je kombinirao… Nažalost, nonove košulje su mi prevelike, stoga sam iz njegovog ormara prisvojila kapute i sakoe. Ono što uspijem stilizirati tako da ne izgleda toliko veliko na meni. A tako je i nastao oversized pojam nošenja odjeće, zar ne?

U razgovoru s Ivom dotaknuli smo se i trenda gomilanja odjeće. Smatra da je to posljedica trendova koje nam tržište nameće jer nam modna industrija, osim odjevnih komada, prodaje i ideje o tome tko možemo biti u tim odjevnim predmetu.

- Tom silnom gomilanju novih odjevnih komada koji se odjenu svega nekoliko puta, ako i toliko, možemo stati na kraj jedino ako se odupiremo trendovima i stvaramo neke svoje. Ne mislim da trebamo prestati kupovati odjeću, ali neka kupnja bude pametnija – kupujmo manje i kvalitetnije. Da je vrijeme da tome dođe kraj kaže i poznati brend Patagonia, u čijem je oglasu za Black Friday stajalo: Don't buy this jacket (Nemojte kupiti ovu jaknu). Zanimljivo je da je i sam brand skrenuo pozornost na problem ovom snažnom i jasnom porukom, govoreći potrošačima da prije kupnje promisle o vrijednosti odjevnih predmeta - govori.

Na pitanje o vlastitoj filozofiji u odijevanju, Iva se dotiče filozofije Giorgija Armanija, jednog od svojih modnih uzora. Ističe njegove riječi da je kod odijevanja važno da svatko od nas pronađe svoju osobnu uniformu. Najbolji savjet za odijevanje tako nije dobila, nego pronašla pa je njezino odijevanje postalo jednostavnije i jasnije, shvatila je što njima želi postići i kako njima komunicira.

- Armanijev savjet implicira da onaj tren kada saznamo koje nam odjevne kombinacije odgovaraju, u čemu se osjećamo dobro i koji su to naši statement komadi, tada će nam ta igra odijevanja postati zabavnija, a naš će se stil početi razvijati. To je ta filozofija odijevanja koja mi je oduvijek privlačna - priča ova velika ljubiteljica mode. Za kraj, nismo mogli preskočiti pitanje o nekim favoritima za kraj zime i proljeće koje željno i s nestrpljenjem čekamo. Zimu provodi uz nonov tamnoplavi kaput od kašmira, kaubojske čizme bez kojih ne izlazi iz kuće i bijeli jeans koji uljepšava hladne tmurne dane. A proljeće?

- Proljeće ću dočekati u onoj jakni brušene kože, svojim najdražim raybanicama i bijelim starkama. A za wishlistu ostavljam odijelo – hlače ravnog kroja i pripadajući sako. Mislim da to svatko treba imati u svojem ormaru stoga se nadam da ću i ja uskoro! Ako ništa, o tome mogu pisati na svom žurnalu IMARUSI - zaključuje studentica novinarstva i model. 

 

Sestre u tenisicama koje obožavate ili "preskačete" kao trend: Već godinama ne silaze s liste najpopularnijih modela

Ponovno nam je pozirao omiljeni par, vole se srediti za špicu: On je ljubitelj leptir-mašni, a ona kolekcionarka sova

Sjećate li se kreme protiv crvenila koja je bacila puder u drugi plan? Brend je predstavio i serum za ujednačen ten

Jednostavnost je poželjna: Savjeti i odjevni komadi s kojima ćete izgraditi minimalističku, ali efektnu garderobu

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".