Ispovijest šopingholičarke: 'Osim što sam ostala bez novca, ostala sam i bez supruga'

Kako izgleda kada ljubav prema kupovini prijeđe svaku granicu
Vidi originalni članak

Uoči omiljenog dana za sve šopingholičare, Crnog petka, valjalo bi osvijestiti kako strast koju osjećamo prema kupovini može itekako prerasti u razmjere koji nadmašuju sve granice normalnoga. 

Dani između Crnog petka i 25. prosinca predstavljaju izrazito izazovno razdoblje godine za sve ljude koji su skloni nekontroliranoj kupovini, a sudeći prema istraživanjima iz 2015. godine, otprilike 5 % populacije ubraja se u tu kategoriju. Ovisnost o kupovini zahvaća i muškarce i žene, a otkako nam je putem interneta sve vrlo dostupno, ta ovisnost je definitivno u porastu, prenosi New York Post. 

Lisa je 56-godišnja medicinska sestra iz Houstona koja je na vrhuncu svoje ovisnosti o šopingu iza sebe imala potrošenih 10 tisuća dolara zajedničke bračne ušteđevine, tri pozajmice i 50 tisuća duga na kreditnoj kartici, a samim time i propali brak.  

- Učinila sam brojne stvari na koje nisam ponosna - ispričala je Lisa, majka dvoje djece iz Houstona, koja je zbog ovisnosti o kupovini lagala i svome ocu kako bi joj posudio novac. 

Njezina ovisnost temeljila se na kupovini izrazito skupih stvari, pa je tako svojoj 9-godišnjoj kćeri kupila ogrlicu od dijamanata i rubina za 1200 dolara. Njezin sin je dobio nogometnu loptu od 1000 dolara koju je potpisala tadašnja zvijeda Dallas Cowboysa, Tony Romo, a sebi je kupila torbicu Kate Spade u vrijednosti od 1000 dolara i De Beers dijamantni prsten po cijeni od 10 tisuća dolara. 

- Osjećala sam se kao da sam pronašla istinsku sreću. Osjetila sam da, sad kad sam to kupila, neću trebati više ništa, sve dok taj komad ne bi 'ostario' i dok ne bi otkrila nešto novo što bi me tako opet usrećilo - prisjeća se Lisa. 

via GIPHY

Tonući u dugove i suočena s krivnjom, Lisa je na kraju priznala sve svom suprugu koji je bio zgrožen njezinom potrošnjom, a u konačnici su se i razveli 2002. godine. Na sreću, pomirili su se i 2010. ponovno vjenčali, no i tada je Lisa bila sklona potajnoj kupovini brendirane odjeće. Ipak, morala je uvesti neke promjene i naučiti lekciju. 

Konzultirala se s Terrenceom Shulmanom, osnivačem i direktorom centra namijenjenom svima sa sličnim problemima. On joj je pomogao da shvati da je 'financijski nevjerna' time što nastavlja lagati svom suprugu o svojoj potrošnji. Shulman joj je sugerirao da ne kupi ništa idućih šest mjeseci i da plati 600 dolara računa za svoju kreditnu karticu i 379 dolara mjesečne najamnine za auto, ali pod punim nadzorom svog supruga. Ove blagdanske sezone, Lisa se planira oduprijeti uobičajenim navikama maničnog kupovanja u zadnji tren. 

Svoje probleme Lisa vuče iz djetinjstva u kojem se ljubav izražavala materijalnim stvarima, a darovi su bili svojevrstan jezik ljubavi, prisjeća se Lisa. 

Ona nije jedini takav slučaj. Svoju 50-godišnju borbu s ovisnosti o kupovini za New York Post podijelila je i Brenda Connell. Brenda iz Michigana bila je udana za ortodonta pa joj tako nikada nije nedostajalo novca. Trošila je na igračke i odjeću za svojih četvero djece i prepuštala se svojoj ljubavi prema sezonskim dekoracijama, posebno prema zlatnim božićnim ukrasima. Ipak, svjesna svog problema, Brenda je činila sve što je mogla kako bi sakrila prave razmjere svog shoppinga. 

- Došla sam u fazu kada sam ostavljala svoje stvari u autu sve dok nisam bila sigurna da ih mogu neprimjetno unijeti u kući - priča Brenda. 

I u njezinom je slučaju uslijedio razvod braka. Bivši suprug djeci je jednom prigodom poklonio velikodušan iznos za Božić, što je u njoj probudilo natjecateljski duh, pa se odlučila nadmetati i tako dodatno potonula u dugove. Danas umirovljena medicinska sestra živi sa svojim drugim suprugom, a s njegovom pomoći također se obratila centru za pomoć, no do tada je već imala 30 tisuća dolara duga na kreditnoj kartici. Uz terapijske razgovore i grupnu podršku, Brenda se odmaknula od svoje ovisnosti i više ne kupuje skupe poklone članovima svojih obitelji, već ih sama izrađuje.

Ako se u vama krije šopingholičar i ako je želja za kupovinom i darivanjem prevelika, pokušajte utišati tog 'Djeda Božićnjaka' u sebi, a ovo su neki savjeti koji vam u tome mogu pomoći. 

via GIPHY

1. Napravite listu onoga što vam treba, a onda se toga i pridržavajte. Zatim pronađite prijatelja od povjerenja koji će kupiti samo te poklone za vas.

2. Kada sami idete u kupovinu, ostavite kreditnu karticu kod kuće kako ne biste posrnuli pred blještavilom blagdanskih izloga.

3. Ako je ikako moguće, preskočite kupovinu u doba sniženja. Cijene jesu nešto niže, ali to će se u konačnici pretvoriti u kupovinu bespotrebnih stvari.

4. Ako se odlučite za online kupovinu, odabrani artikl ostavite u virtualnoj košarici 24 sata. To će vam dati vremena da razlučite treba li vam to zaista ili ne. 

5. Instalirajte aplikaciju koja će vas održati financijski odgovornima i koja će pratiti vaše troškove. Odaberite aplikaciju koja vam dopušta da kreirate vlastiti i koja će vas obavijestiti kada prijeđete limit. 

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".