Ispovijest modne urednice: 'Posijedjela sam sa 16 godina, a danas je sijeda kosa moj zaštitni znak'

Zamjenica urednika britanskog Voguea Sarah Harris iskreno o svojoj sijedoj kosi: "Jednog sam dana posijedjela. Točno se sjećam trenutka kad se to dogodilo."
Vidi originalni članak

Sjedila sam na suvozačkom mjestu i stavljala maskaru kad sam u ogledalu ugledala srebrni odsjaj na vrhu glave: tri srebrnaste vlasi duž moje duge smeđe kose. Imala sam 16 godina i bila sam prestravljena - opisala je tako Sarah Harris za britanski Telegraph svoj prvi susret s nekoliko sijedih vlasi u svojoj kosi. 

- Kad malo bolje razmislim, ne znam zašto sam bila toliko šokirana. Moja je majka bila prirodno sijeda otkako je pamtim. Kad sam bila mala, svakih nekoliko tjedana bojila je kosu u toplu nijansu smeđe, kakvu je imala u mladosti i kakvu sam vidjela na slikama krštenja mog starijeg brata - piše Sarah.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No dodaje da se majka brzo zasitila čestih odlazaka frizeru te da je prigrlila svoju srebrno bijelu kosu, a od tada je svaki njezin izlazak rezultirao barem jednim komplimentom za boju kose. Takvo nešto bilo je rijetkost i ljudi su bili fascinirani, a "neki su čak pitali mogu li je dotaknuti, kao da je vanzemaljka." 

Sarah također otkriva kako se s tom činjenicom pomirila vrlo brzo zahvaljujući histeriji koja je nastala oko Kristen McMenamy, supermodela 90-ih koja je posijedjela preko noći. Njoj je takva kosa omogućila velike poslove u svijetu modelinga i dovela u pitanje tradicionalne ideale ljepote. 

- Ipak, kao 16-godišnjakinja provodila sam svaku drugu subotu nagnuta nad kadom s dvije najbolje prijateljice - brinetom i plavušom - sve tri bojajući svoju kosu u bakreno crvenu, wash-in-wash-out bočicama iz Bootsa. Ne zato što sam mrzila pepeljaste vlasi na vrhu glave, nego zato što je to bio trend sredinom 90-ih - piše Sarah, na što dodaje da su u 20-ima njezine sijede ipak ugledale svjetlo dana. Kosa joj je u potpunosti posijedjela stupnjevito i relativno lako, a raspodjela sijedih na glavi bila je podjednaka, ne samo na jednom dijelu glave. 

Sarah iskreno ističe da voli buntovnost svoje kose, a tvrdi kako mnogi misle da je boji:

- Postoji i debata dviju djevojaka na mom Instagram profilu gdje jedna govori drugoj da je bojam, a druga inzistira na tome da ne. Na kraju sam im rekla tko je u pravu.

Posebnu je popularnost stekla kad je sijeda kosa postala trendom i kad su Kim Kardashian i Kate Moss počele s eksperimentiranjem u boji kose. - Mnoge su me žene u 20-ima pitale tko je moj kolorist. Prilično sam sigurna da su mislili da ne želim odati svog frizera govoreći im da mi je to prirodna boja kose - napisala je Sarah. 

No, Sarah otkriva i nedostatke takve boje kose, navodeći kako osim što može postarati ženu, na vlažne i tmurne dane ne djeluje najbolje na ten. Takve nedostatke ona u svojim 30-ima vješto prikrije s malo bronzera i maskarom koju uvijek nosi.  

Zamjenica Voguea otkriva i kako je svoj stil prilagodila boji kose:

- Svoj stil održavam jednostavnim; nikad ne nosim boje ili printove, nego uglavnom bijelu, sivu, crnu, navy plavu i kaki smeđu boju.

Kada je riječ o njezi takve kose, Sarah navodi kako je redovito šiša, što je primjenjivo za svaku dugu kosu te dodaje da "bezbojna kosa, a to je sijeda kosa, vrlo lako može izgledati zanemareno, pa uvijek bolje izgleda oprano i osušeno, no ne izgleda li svačija? S druge strane, jedinstvena je. Nitko te ne zaboravi, zaključuje Sarah.

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".