Inspiraciju za tvid Coco Chanel pronašla je u ljubavnikovu ormaru, ostalo je povijest

Materijal koji se s punim pravom može svrstati među svevremenske klasike upravo je tvid. Otkako je davne 1924. Coco Chanel obogatila modnu industriju ženskim kompletom od ovog materijala, u dizajnerske i high street asortimane vraća se svake sezone odišući uvijek dobrodošlim francuskim chicom.
Vidi originalni članak

Gabrielle 'Coco' Chanel za originalnu ideju dvodijelnih kostima od tvida inspiraciju je pronašla u muškoj sportskoj odjeći svog ljubavnika, tada wesminsterskog vojvode, smatrajući kako je muška odjeća udobnija nego ženska. 
Nastojeći prilagoditi mušku odjeću ženama, u tvid je implementirala nove boje i materijale, a njezina uska suknja i jaknica bez ovratnika od ove tkanine postala stekla je svejtsku popularnost i održala se na modnoj sceni sve do danas. Dugogodišnji Chanelov dizajner Karl Lagerfeld s vremenom je uvodio sitne promjene u ove bezvremene komade ne zanemarujući originalnu ideju, a i današnja dizajnerica Virginie Viard svojim je kolekcijama ostala je dosljedna Chanelovom tvid identitetu. 

Iako ga je popularizirala francuska moda, riječ je o tkanini škotskog porijekla (eng. tweed) dezeniranoj kombiniranjem vunenih niti različitih boja. Izvorno je bio ručno rađena tkanina, dok se danas takve inačice smatraju ekskluzivnim proizvodom koji mora imati posebnu oznaku. 
Premda tvid najčešće poistovjećujemo s već spomenutim ženskim kostimima à la Chanel, danas se u ponudi zaista mogu naći najrazličitiji odjevni komadi i modeli izrađeni od ovog materijala.

Gucci je ove sezone odlučio tvid predstaviti kroz klasičan model sakoa u crvenim nijansama, dok se Chanel kratkim kombinezonom inovativno odmaknuo od svojih prijašnjih modela, a posebno oduševljenje izazvala je Balmainova mala crna haljinica s prepoznatljivim zlatnim gumbima. High street brendovi poput Zare i Manga ne zaostaju ni za jednim modnim trendom, ali istovremenu njeguju i damsku klasiku i eleganciju koja se krije u ovom materijalu, pa ćete tako u njihovoj ponudi pronaći jednako efektne karirane sakoe, mini suknje, hlačice, a i cijele komplete. 

Uz raznovrsne odjevne komade, prilično je šarolik i izbor uzoraka. Prepoznatljivi prošarani tvid i dalje je najpopularniji, a možete birati između kariranog, pepita ili pak jednostavnog jednobojnog uzoraka. Osim boja i modela, danas je opcionalna i duljina, a dućani u ponudi imaju zaista sve - od crop jaknica do dužih sakoa koje možete nositi kao kapute. 

Nedovršeni porub i zlatni gumbi prepoznatljiva su značajka odjevnih predmeta od tvida koja ih čini izrazito samostalnim dijelom svakog outfita. Zahvaljujući zanimljivoj višebojnoj teksturi, neodoljive jakne i sakoe ovog materijala možete kombinirati s apsolutno svime, a i najjednostavniju kombinaciju podići će na višu razinu. Iako ga obično vežemo uz odjevne komade koji čine poslovne outifte, tvid može biti i dijelom odličnih casual odjevnih kombinacija, a upravo zbog te izrazite prilagodljivosti jednako dobro pristaje uz sportske tenisice kao i uz elegantne salonke. 
Premda je kao materijal prilično autonoman, tvid u kombinaciji s drugim tkaninama izgleda fantastično, stoga nećete promašiti ako jaknicu od tvida uparite s kožnih hlačama ili crnom traper suknjom. Ako se pak odlučite na odjevni predmet od tvida drugog uzorka - odlično! Ovaj modni kameleon zaista podnosi sve modne ekperimente. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".