Ima li donje rublje "rok trajanja" i kad bismo ga zapravo trebali zamijeniti novim?

Ako ste u strahu od bakterija i klica, nema brige, jer perilica rublja napravi "svoje" pa na donjem rublju ostaje tek zanemariva količina koja nije štetna za organizam
Vidi originalni članak

Kad zavirite u ladicu s donjim rubljem, zasigurno se u njoj pronađu gaćice ili grudnjak koji niste nosili godinama, no i dalje ga se ne želite riješiti. Nosili takvo donje rublje ili ne, ne morate se brinuti jer, ako je suditi prema onome što kažu stručnjaci, donje rublje zapravo nema rok trajanja. Refinery je u razgovoru s Philipom M. Tiernom, doktorom znanosti i profesorom mikrobiologije i patologije na New York University School of Medicine otkrio da, sve dok se donje rublje pere nakon svake upotrebe, nema razloga za brigu da će se na njemu stvarati bakterije i klice pa, samim time, donje rublje i nema rok trajanja.

- Ako perete i dezinficirate donje rublje i ako je ono funkcionalno, bez rupa i prljavštine, možete ga i dalje koristiti. Kad se istroše ili izgubile na elastičnosti, vrijeme je da se tih komada riješite i zamijenite ih novima, ispričao je Tierno i dodao da savjetuje prilikom pranja staviti deterdžent koji sadrži peroksid. Ipak, Refinery piše da, čak i kad se pravilno opere donje rublje, na tkanini će se pojaviti bakterije. Istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da jedan par gaćica nakon pranja i dalje ima desetinu grama bakterije na sebi. Ipak, velika većina bakterija uklonit će se pravilnim pranjem, a mala količina bakterija i klica koja ostane na donjem rublju ne može naštetiti. Perilica rublja neće "ostaviti" dovoljnu količinu bakterija da bi one stvorile problem u organizmu, a ako se želite dodatno osigurati, možete dezinficirati perilicu rublja tako da napravite ciklus izbjeljivanja, no bez odjeće u perilici.

Zaključno, donje rublje nije poput, primjerice, četkice za zube i ne treba ga ciklično mijenjati iz straha od bakterije. Sve dok se donje rublje pere nakon svake upotrebe, može se koristiti, a riješite ga se u trenutku kad elastika počne slabiti ili postane iznošeno. 

Koliko često treba prati trenirke koje nosimo po doma? Evo što kažu stručnjaci
Još jedan buć u more pa ide jesen: Sad je pravi tren za kupnju kupaćeg kostima, izabrali smo najljepše modele

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".