I ove zime nosi se karirano, uzorak koji je obilježio mnoge trendove: Možemo ga tumačiti, ali i kombinirati na razne načine

Danas je on vrlo atraktivan na topovima, kaputima, ali i torbicama te štiklama. Budi se na neki način njegov pankerski stilski okvir pa ga vidimo udruženog sa šiljcima i zakovicama, ali i mega ženstvenog,
Vidi originalni članak

Mnogo je vremena prošlo od kad je karirani motiv zavladao škotskim prostranstvima, početkom 19. stoljeća postao je dio odijevanja i isticanja nacionalnog ponosa u području njihova gorja. S vremenom je postao klasni simbol, a i svaka je obitelj imala vlastiti prepoznatljivi uzorak, točnije kombinaciju tonova.

Prve su varijante, u skladu s vremenom i mogućnostima, bile u dvije ili tri boje, napravljene od - biljaka. Pigmente su dobivali iz raznog korijenja, bobica i drveća te time naglašavali lokalitet, identitet, ali i porijeklo, ponajprije su isti motiv nosili svi članovi neke obitelji. Na popularnost, odnosno sveprisutnost tartana utjecao je kralj George IV, koji je 1822. u Edinburghu predložio da svi nose svoje obiteljske tartane za posebne prigode i službena događanja. Iako je karirani motiv bio prisutan i prije njega, upravo je ta kraljevska ideja utjecala na činjenicu da je on već niz desetljeća nezaobilazan motiv britanske kulture.

Ali, i čitav je svijet oduševljen ovim vizualnom elementom, koji ne bi ni približno bio poznat da se tamošnji autori nisu potrudili predstaviti ga čitavom svijetu. To su moćna modna imena Burberry, Alexander McQueen i Vivienne Westwood, a onda i brojni drugi autori. Ovaj je genijalan i izuzetno raznolik motiv obilježio mnoge trendove, prisutan je u svakom stilu, jer ga možemo tumačiti na razne načine.

Danas je on prisutan kao Burberry motiv u brojnim drugim kolekcijama – radi se o bež i crvenoj kombinaciji boja, koja je jedan od simbola klasike i elegancije. S druge strane, tartan ima snažan punk karakter, jer ga je Westwood uklopila u taj prepoznatljiv stil tijekom sedamdesetih. U to je vrijeme britanska modna scena bujala u buntovništvu, bilo je to vrijeme rasturenih tekstila i rupastih čarapa, poderanih majica i – kariranog motiva.

Naravno da se time mijenja stilski karakter odjevnog predmeta, jer rupe na robi ne izgledaju tako umiveno i fino kao na primjer – skladni tartan blejzer. Klasika i punk ovdje se susreću, na tom kariranom području koje tako volimo. Ovaj je motiv donosio na razne kreativne načine i McQueen, dizajner snažnog stilskog i vizualnog izričaja. Njegove dive, manekenke i avangardna bića - koja je autor oblikovao svojim konceptualnim odjevnim predmetima, nerijetko su otkrivale i snagu tartana, jer McQueen je imao snažan osjećaj pripadnosti i lokaliteta.

Dakle, iako stvoren u svijetu tradicije i poštovanja naslijeđa, danas su ove šare dio nove ere, kreativnosti koja je otišla daleko od zatvorenih i propisanih okvira odijevanja. Iako danas i dalje mnoge obitelji u Škotskoj njeguju vlastiti izričaj i time nastavljaju višestoljetnu tradiciju, novo doba tartan oblikuje na razne načine.

Danas je on vrlo atraktivan na topovima, kaputima, ali i torbicama te štiklama. Budi se na neki način njegov pankerski stilski okvir pa ga vidimo udruženog sa šiljcima i zakovicama, ali i mega ženstvenog, ukrašenog bogatim, sitnim volanima. Ima on i atraktivan total look – za apsolutni stil ukrasite se njime od glave do pete. A mnogi su dizajneri oduševljeni outdoor kulturom, pa su tu razne čizme, glomazne, no ujedno vrlo elegantne na moderan, new age način.

Najljepše karirane komade za zimu pred nama pronađite u galeriji

Veronica Beard, My Theresa, 285 eura Reformation, Net a Porter, 445 eura Red Valentino, Outnet, 409 eura Vivetta, Outnet, 59 eura Roger Vivier, Outnet, 719 eura Rave Review, Net a Porter, 950 eura Ralph Lauren, Net a Porter, 1150 eura R13, Outnet, 69 eura Proenza Schouler, My Theresa, 310 eura Polo Ralph Lauren, Net a Porter, 358 eura Nina Ricci, Outnet, 298 eura MM6 Maison Margiela, Outnet, 295 eura Isabel Marant, Net a Porter, 580 eura H&M, 179 eura H&M, 50 eura H&M, 40 eura H&M, 15 eura Etro, 792 eura Burberry, Net a Porter, 860 eura Burberry, Net a Porter, 680 eura Bash, Outnet, 292 eura Burberry, My Theresa, 920 eura Burberry, Net a Porter, 690 eura Burberry, My Theresa, 495 eura Area, My Theresa, 832 eura Alice and Olivia, Net a Porter, 480 eura

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".