Hvala na ideji, Mr. Darcy! Božićni džemperi hit su koji već godinama ne jenjava

Božićni su džemperi veliki biznis. Svake ih se godine samo u Velikoj Britaniji proda čak 12 milijuna, a na eBayu ih ima 850 tisuća u ponudi
Vidi originalni članak

Kada pomislite na božićne veste, čija popularnost već godinama ne jenjava, ne bismo se čudili da vam je automatski pred očima scena iz filma “Dnevnik Bridget Jones” i Mark Darcy. Nesuđeni suprug glavne junakinje pojavljuje se u tamnozelenom puloveru sa smiješnim golemim sobom.

– Taj pulover prošao je razne preinake zato što je morao biti savršen. Lik Marka Darcyja je uštogljen, tipični suzdržani Englez, pompozan i trebalo nam je nešto što će biti u potpunoj suprotnosti s njegovim karakterom – kaže Sharon Maguire, redateljica sva tri filma o Bridget Jones. Dodaje kako su pokušali s likom Djeda Mraza, snjegovića i božićnog drvca, ali to jednostavno nije bilo to.

– Pulover je trebao izgledati kao da mu ga je mama isplela. Prva verzija pulovera s likom soba nije bila dobra, bio je premali i neupečatljiv. Nisu mu bili dovoljno veliki rogovi, a i pogled nije valjao. Trebalo nam je nešto što će funkcionirati pred kamerom. U toj se sceni ne otkriva odmah sve, zato smo napravili dolčevitu, prvo ga kamera snima tako da se ne vidi motiv soba, da bi se kasnije otkrio – kazala je redateljica. I tako je nastala jedna od najpoznatijih scena s početka 2000.-ih. Time su aktualizirani “ružni božićni džemperi” koje su osamdesetih nosili Chevy Chase, kao Clark Griswold u seriji filmova o toj obitelji, te Bill Cosby u Cosbyjevima.

Božićni džemperi prilično su unosan posao. Svake se godine, piše Daily Mail, samo u Velikoj Britaniji proda 12 milijuna pulovera s božićnom tematikom, a procjenjuje se da ih Britanci u ormarima već imaju barem oko 65 milijuna. Ponuda je tako velika da osim tradicionalnih motiva i natpisa, možete naći i božićnu verziju omiljenih zvijezda, filmova, brendova. Od Beyonce preko Guns’n’Roses do Britney Spears – svatko ima kolekciju sa svojim likom. Bradford Shellhammer, potpredsjednik službe za kupce eBaya, kaže kako ih trenutačno u ponudi imaju više od 850 tisuća. Jedan od njih lani je kupio i on sam (i to s omiljenim mu pjevačem Morrisseyem, što je platio 40 dolara), a nosio ga je na velikom božićnom partyju eBaya u New Yorku na kojem se birao najljepši “ružni” božićni džemper.

A mi smo malo pročešljali naše i online dućane i našli svoje favorite, možda vam mogu poslužiti kao inspiracija, a u svakom slučaju bio bi dobro kada bi se kao kriterij odabira uzelo i to da se može nositi dogodine ili barem još koji put. 

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".