Hoof Boots cipele s potpisom Alexandera McQueena: Kreativni dizajner Sean McGirr ugalopirao je u novu sezonu

Kada je prošlog ožujka novi kreativni direktor Alexandera McQueena, Sean McGirr, predstavio svoju prvu viziju brenda na modnoj pisti, reakcije nisu bile toliko bajne, no ispostavilo se da je autor ipak uspio
Vidi originalni članak

Modni dizajner Sean McGirr odnedavno je kreativni direktor brenda koji nosi ime jednog od velikana mode, a pritom je naslijedio Sarah Burton, autoricu koja je također bila izuzetna u svom radu, donoseći kreativne, ekstravagantne i inovativne kolekcije. Nije lako pratiti tu mračnu estetiku Alexandera McQueena, no ipak - svaki kreativni i inovativni autor mora i može uvesti u svijet dizajna brenda nešto vlastito.

Iako je McGirrovo imenovanje bilo možda pomalo neočekivano, autor ipak ima fini rezime – prije toga je bio u  JW Andersonu i Dries Van Notenu. Nije mu bilo lako, uspoređivali su ga i sa Sarah Burton, koja je preuzela glavnu poziciju, odmah nakon smrti McQueena 2010. godine, s kojim je ujedno i radila. Tako da je McGirr imao 'velike cipele' za popuniti, pa je to i napravio, na svoj način – predstavio je estetiku koja tako dobro korespondira s idejama samog McQueena. A opet, izvukao je nešto iz bogate arhive, kako bi 'nastavio rečenicu'.

Pogledajte galeriju super košulja za jesen:

FOTO: Zara 49,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 27,95 EUR FOTO: Zara FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 39,95 EUR FOTO: Zara FOTO: Zara 19,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR

Unatoč prvim kritikama, nekoliko mjeseci nakon revije, Sean McGirr je predstavio novu zvijezdu - Hoof Shoes. Neobične, tako snažno animalne i dostojne današnje mode 'ugly shoes' dizajna, ove su čizme taman za 'love-hate' odnos s njima. Taman pogođeni dizajn za ovo vrijeme u kojemu je bitno biti drugačiji, u kojemu nije lako šokirati, treba vizualno 'nahraniti' i sve te mreže, konzumente željne nečega na zaslonu, na čemu će se zadržati dulje od sekunde.

Nove čizme koje je McGirr dizajnirao za McQueenovu kolekciju jesen/zima 2024. izrađene su od ponijeve dlake, opremljene pravom potkovom ispod potplata i emajliranim kopitom na vrhu. Crna je verzija još više ekscentrična, ima konjski rep. Od debele platforme do izbora materijala, svaki detalj ovih cipela asocira na konjske noge.

Ipak, ovo danas djeluje manje bizarno nego prije 2010. kad je McQueen osobno predstavljao niz kreacija inspiriranih nadnaravnim bićima, nepostojećim vilama ili raznim hibridima životinja – Armadillo su bile izuzetno neobične, a i same su mu revije osmišljene kao performans, priča, mnogo više od odjeće i modnih dodataka.

Tako da je ova čizma zapravo logičan nastavak dizajna samog osnivača, praćenje i poštivanje estetike, a opet na novi način. I iako se u Armadillo cipelama teško hodalo, Hoof Shoes čak djeluju manje neugodno - oblikom je najavljena komocija, širinom stopala, popetica je prihvatljiva za hodanje. Uz to, McGirr ujedno radi hommage samom McQueenu, koji se izuzetno divio svijetu životinja. Čak je u jednom od dokumentaraca velikan mode naveo kako se osjeća poput gazele koju proždiru lavovi, kao da ga netko stalno progoni, kao da će ga uhvatiti i srušiti.

McQueenova revija 'It’s a Jungle Out There' ostala je zapamćena kao jedna od najspektakularnijih u povijesti mode, a njegove sljedeće revije nisu bile ništa manje dramatične. No, te 1997. godine, djevojke su na pisti bile poput životinja, a istaknula se prva varjanta Hoof Shoes u varijanti gazele, mnogo manje izražajna oblikom. Tako da je novi dizajner tom originalu dao vlastiti pečat, osobnost i suvremeni duh.

Arhitektica čiji stil obožavamo u savršenom stajlingu: Hlače kradu pozornost, a cipele daju dozu chica
Savršeno nosi klasične, ali elegantne komade: 'Ovu kombinaciju sam odabrala jer volim old money stil'
Zašto je u političkom svijetu važno što nosi Kamala Harris? Evo što se iščitava iz njezinih modnih odabira

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".