Hoće li niski struk zavladati uličnom modom? Čižmešija kaže: 'Vraća se kao trend, u Parizu sam ga vidio još prije 2 godine'

Zagrebačkim ulicama ovaj novi-stari trend još nije zavladao, dok su u Parizu niski struk počeli nositi modni insajderi koji i inače prvi promoviraju nove modne trendove; manekenke, influencerice i urednice.
Vidi originalni članak

Nakon godina i godina dominacije traperica i hlača srednjeg i visokog struka, dizajneri na modnim pistama i trendseteri u uličnoj modi najavili su povratak modela niskog struka. Veliki interes javnosti izazvala je Miu Miu revija u ožujku na kojoj su prošetane minijaturne suknje i hlačice ekstra niskog struka.

Riječ je o jednom od novih-starih trendova za koje se mnogi rekli "nikad više", no primjeri na društvenim mrežama i u street styleu pokazuju kako bi niski struk ipak mogao (ponovno) zaživjeti. 

Uz Miu Miu, trend niskog struka na svojim su revijama pokazali i dizajnerska imena kao što su Bluemarine, Coperni, Dolce&Gabbana, MSGM, Versace by Fendi - Fendi by Versace, Missoni, Supriya, Zimmermann... Vogue je jedan od svojih članaka naslovio pitanjem "Koliko nisko niski struk može ići?" i kaže kako niski struk nije samo prolazna stvar, nego ima namjeru ostati u modi.

Kažu kako su modeli niskog struka sad inkluzivni i prilagođeni raznim figurama, a silueta je predimenzionirana i ležerna. A kako ih stilizirati? Prema onome što vidimo na pisti, u kombinaciji s uskim pletivom i kratkim topovima izgledat će skroz chic.

Čini se kako trendovi koje su nosile Paris Hilton, Christina Aguilera, Britney Spears opet vraćaju u modu - tako je Kim Kardashian na Instagramu podijelila fotografiju odjevena u traperice niskog struka, a videozapisi s hashtagom #lowrisejeans imaju nekoliko desetaka milijuna pregleda. O popularnosti niskog struka svjedoči i Lyst, globalna platforma za modnu kupovinu, gdje je pretraga za trapericama s niskim strukom porasla za 58%, a aplikacija za resale Depop izvijestio je o porastu pretrage za 36%, piše Glamour. 

O modelu traperica o kojem su mišljenja podijeljena porazgovarali smo i s Goranom Čižmešijom koji je posljednje trzaje trenda (ultra)niskog struka u domaćoj uličnoj modi zabilježio 2006. godine, kad je počeo snimati street style na zagrebačkim ulicama:

- Sjećam se da je to bio najveći mainstream hit prvih nekoliko godina 21. stoljeća kada sam još radio kao dizajner u modnoj industriji. Tada niti jedne hlače i suknje nisu bile dovoljno niske, toliko niske da im gotovo nije bio potreban zatvarač za kopčanje koji je za takav struk bio dužine tek 6 centimetara. Takve hlače su se u to vrijeme najviše prodavale, a uz takav niski struk išle su i nogavice koje su se širile od koljena, a ako su se širile od bokova, morale su se dodirivati poda, čak se trebalo i gaziti po rubu hlača, zato je porub uvijek bio/morao biti prljav i poderan. Sve je to bio trend koji je počeo sredinom 90-tih po uzoru na Shakiru, Britney Spears i Christinu Aquileru i ostale zvijezde tog vremena.

Oko 2005. godine se, kaže, pojavio trend skinny traperica malo višeg struka koji je tada izazivao zgražavanje jer je podsjećao na tajice. Usprkos tome, nakon nekoliko godina je, prisjeća se street style fotograf, postao mainstream, kao što to postanu svi novi (skandalozni) trendovi.

- Dvadeset godina kasnije, u sadašnjosti, niski struk se vraća kao vodeći trend kojeg sam prvi put zamijetio prije dvije godine na Tjednu mode u Parizu, čak i prije nego je Miu Miu izbacila kolekciju koja je postala prekretnica za povratak tog trenda i o kojem su se raspisali svi relevantni modni mediji. Na zagrebačkim ulicama još nisam zamijetio povratak niskog struka, ali zato nam preostaje da se podsjetimo kako je to izgledalo 2006. u počecima fenomena zagrebačke street style fotografije. U Parizu su niski struk počeli nositi modni insajderi koji i inače prvi promoviraju nove modne trendove; manekenke, influencerice i urednice.

 

U nekoliko sekundi do volumena u kosi: Kažu da funkcionira čak i na jako tankoj kosi, trebate samo fen i češalj

Zgodnoj brineti odlično pristaje pripijena haljina u jednoj od najpopularnijih boja sezone

Krema za lice koja ima obožavateljice diljem svijeta: 'Ništa moje lice ne čini tako hidratiziranim i mekim kao ovaj proizvod'

Česta je gošća naše street style rubrike: Pokazala je kako s lakoćom kombinira klasiku i trendove

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".