Hit jesenske sezone – koža se nosi od glave do pete!

Crna koža nije jedina koja dominira. Pojavljuju se komadi u zavodljivoj crvenoj boji i klasičnoj smeđoj varijanti.
Vidi originalni članak

Kada se govori o modi, koža je materijal koji ima dugu i bogatu povijest. Prvi tragovi korištenja kože datiraju još iz 1200. godine prije Krista, kada su stari Grci koristili kožu za izradu sandala i odjeće. No, prava potražnja za kožom naglo je porasla tijekom industrijske revolucije početkom 1800-ih. Koža je postala ključna za odjeću, obuću, remenje koje pokreće mnoge nove strojeve te za proizvodnju kožne galanterije. 

Zbog svoje izdržljivosti i luksuzne privlačnosti, koža se široko koristila u različitim aspektima mode. U zemljama Bliskog istoka, tradicionalne haljine poput Kebaya ili Abaya često su se izrađivale od visokokvalitetne kože, odražavajući preferencije članova kraljevske obitelji koji su željeli sofisticirane detalje u svojoj odjeći. Slično tome, germanska ratnička plemena nosila bi kožna odijela podstavljena krznom, istovremeno pokazujući praktičnost i važnost materijala za zaštitu od hladnog i vlažnog vremena. 

Međutim, prava revolucija kože dogodila se tijekom 20. stoljeća. U pedesetim godinama prošlog stoljeća, crna kožna odjeća bila je gotovo zabranjena, budući da je bila povezana s buntovništvom, posebno zbog poznatih ikona poput Marlona Branda i njegova Johnnyja u filmu "Divljak". Nakon Branda i Jamesa Deana, kožu su nosile i glazbene ikone poput Debbie Harry, koja je dodala svoj buntovnički štih. Danas je crna kožna odjeća neizostavan dio modnog svijeta. 

Iako je karakter kože ostao nepromijenjen – asocira nas na snagu i moć, danas je nosimo na različite načine. Bež kožna odjeća, čak i u poslovnim prilikama, postala je popularna i prihvaćena. Koža se danas može vidjeti u raznim komadima odjeće, uključujući haljine, kapute, hlače, suknje i mnoge druge.

Dizajneri su također uključili kožu u svoje kolekcije za jesen 2023. godine. Kolekcije poput onih Alexander McQueena obiluju crnim kožnim haljinama, balonerima i čizmama. Također, crna koža nije jedina koja dominira. Pojavljuju se komadi u zavodljivoj crvenoj boji i klasičnoj smeđoj. 

Danas je koža prisutna u svim aspektima mode - od odjeće do obuće, torbica i štikli. Njen pankerski stil može se kombinirati sa šiljcima i zakovicama, ali i uključiti u ženstvene i minimalističke kombinacije. Bez obzira na to jeste li obožavatelj romantičnog ili snažnog stila, koža nikada ne gubi na svojoj atraktivnosti. Crvena kožna odjeća postaje sve privlačnija, dok klasične nijanse poput bež ili konjaka ostaju omiljen izbor, bez obzira radi li se o odjevnim predmetima ili modnim dodacima. Ima ona i atraktivan total look – za apsolutni stil ukrasite se njome od glave do pete.

FOTO: Arhiva Dive Crna mini haljina s naborima, Iro, Outnet, 402 eura FOTO: Arhiva Dive Kožnata haljina, Acne, My Teresa, 1600 eura FOTO: Arhiva Dive Crna jakna sa zakovicama, Rotate Birger Christensen, My Teresa, 435 eura FOTO: Arhiva Dive Crna kožnata maksi haljina, Victoria Beckham, Outnet, 889 eura FOTO: Arhiva Dive Crna korzetirana tuba haljina, Nicholas, My Teresa, 267 eura FOTO: Arhiva Dive Bordo mini haljina, Simkhai, My Teresa , 331 eura FOTO: Arhiva Dive Smeđa haljina na vezivanje, Nanushka, My Teresa, 575 eura FOTO: Arhiva Dive Bež košulja s kratkim rukavima, Joseph, My Teresa, 721 euro FOTO: Arhiva Dive Crna kožnata košulja s kratkim rukavima, Walter Baker, My Teresa, 367 eura FOTO: Arhiva Dive Oker kožnata košulja, Vince, Outnet, 359 eura FOTO: Arhiva Dive Crna kožnata suknja, Saint Laurent, My Teresa, 2990 eura FOTO: Arhiva Dive Crna kožnata košulja jakna, Maje, Outnet, 245 eura

Vrijeme je za gležnjače: Pronašli smo najbolje modele za jesen iz high street dućana
Promjene u skincare rutini koje trebate napraviti za zdraviju kožu, prema savjetima stručnjaka
Kultni klasici koji ne izlaze iz mode: Najbolji Chanel parfemi s kojima ćete uvijek mirisati sjajno!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".