Gledate li seriju o Halstonu? Prikazuje uspon i pad slavnog dizajnera koji se proslavio ženstvenim kreacijama

Od 14. svibnja na Netflixu možete gledati Halston, dokumentarnu seriju o usponu i padu američkog modnog dizajnera Roya Halstona Frowicka
Vidi originalni članak

Jackie Kennedy na suprugovoj inauguraciji nosila je "tokicu" s njegovim potpisom - iako je Halston otkrio "tajnu" da joj je šešir premalen, prva dama svejedno ga je nosila, što je bilo dovoljno da se dizajner vine u zvjezdano modno nebo. Slava Roya Halstona Frowicka, ili samo Halstona, započela je 1961., trajala kroz sedamdesete i osamdesete, a nakon vrhunca doživio je pad.

Kako piše Elle, Halston nije dobro podnosio samoću. Nakon što je napustio svoj dom u Indiani gdje je proveo djetinjstvo, ostavio je samo ime Halston i uputio se dalje, prvo u Chicago, a zatim u New York, gdje je na Manhattanu postao modni fenomen.

Sve to prati Netflixova uspješnica "Halston" u kojoj ulogu američkog dizajnera tumači Ewan McGregor. Halston je svoj pristup radu opisao kao analitički pa mu je jedan od ciljeva bio stvoriti odjeću koja će savršeno odgovarati na svakodnevne potrebe jedne Amerikanke, bez obzira na konfekcijski broj, piše Vogue. Bez obzira na to je li dizajnirao za robnu kuću ili modne piste, komadi s njegovim potpisom isticali su i njegovu spretnost jer je u njima spajao glamur i dizajn, odnosno lakoću nošenja.

To je samo jedan od razloga zašto ispred kostimografkinje serije Jeriane San Juan nije bio jednostavan zadatak. I sama je velika obožavateljica njegovog rada pa su joj u iscrpnom istraživanju najzanimljiviji trenuci bili oni u kojima bi upoznala ljude koji su Halstona znači i osobno pa su željeli pomoći u cijelom projektu.

Tu je, između ostalih, bio i Gino Balsamo, krojač koji je radio u Halston Limited, a bio je zadužen za njegovu privatnu garderobu, s obzirom na to da je Halston nosio isključivo vlastiti dizajn. Važno je bilo i kako će Halstonov lik iznijeti Ewan McGregor, a on je od prvog trenutka sudjelovao i u modnom procesu. Promatrao je San Juan na fitinzima, proučavao je krojeve, a sve kako bi dobio što bolji uvid u Halstonov život, a zatim ga što vjernije dočarao.

- Bilo je to jedinstveno iskustvo. Radili smo na tome kako pravilno pričvrstiti odjeću, kako se ona izrađuje, kako se kreće kroz radnu sobu, a čak sam mu pokušala objasniti sve "kroz moje oči", kako bi što vjernije utjelovio Halstona u seriji. Većina odjeće koju glavni likovi u seriji nose stvorena je od nule. Zavirila sam u vintage kutke svih krajeva svijeta, ali problem s vintage odjećom je taj što nije uvijek u fantastičnom stanju, a željela sam da likovi nose kostime upravo onom lakoćom koju je definirao sam Halston. U seriji se mogu vidjeti i mnogi originalni Halson komadi, iako je, kad je napustio tvrtku, njegova cijela arhiva bila izgubljena. Na kraju sam pronašla neke sačuvane kumade, a pomogla je i njegova nećakinja Lesley Frowich. Surađivali smo s tvrtkom Toray International koja je ujedno i originalni proizvođač Ultrasuede tkanine pa su nam osigurali tkaninu iste kvalitete koju je Halston koristio u svojem radu. Također, Tiffany & Co. omogućio nam je originalni nakit dizajnerice Else Peretti - ispričala je kostimografkinja San Juan.

Govoreći o Ultrasuede haljini, upravo je to bio it model kojeg su svi željeli posjedovati i nositi, a kako piše Elle, Halston je stvorio ideju o statusnoj haljini. 

Tajna popularnosti njegove odjeće krije se u lakoći i praktičnosti, no kad se pogleda njegov rad, on je, naime, prilično kompliciran. Kako opisuje San Juan, materijalima je manipulirao poput pravog umjetnika i oblikovao ga na nekonvencionalan način koji je slavio ženski lik, a njegov pristup dizajniranju i danas utječe na modu.

- Razumio je žene i slušao ih je, nije nikome pokušavao u potpunosti nametnuti svoje mišljenje. Uvijek se trudio pronaći najbolje rješenje za klijenta, ali istovremeno i vlastitu umjetnost uskladiti s tim - rekla je kostimografkinja San Juan za Elle. 

Halstonov moderni izričaj nije se očitavao samo u području marketinga, nego i u odjeći koja je u modni svijet donijela prijeko potrebno osvježenje. Odjeća nije imala zatvarače ili dugmag, već je sve bilo jako jednostavno. U seriji je dobro dokumentiran jedan trenutak u kojem Halston kroji haljinu na tijelu Lize Minnelli, jedne od svojih muza, baš poput nekog kipara.

- Njegov dizajn možda izgleda jednostavno, ali u tome je ljepota minimalizma; treba naprviti nešto što je lako i jednostavno, a kad o tome razmišljate, uvidjet ćete da je zapravo vrlo komplicirano. Potrebna je istinska arhitektura da bi se stvorila ta razina lakoće i jednostavnosti - ispričala je San Juan.

- Njegov doprinos modi bio je ogroman, bio je prva modna zvijezda. Nitko nikad nije zamijenio Halstona - rekla je Polly Mellen, stilistica i urednica koja je bila na čelu Voguea i Harper's Bazaara, nakon Halstonove smrti 1990. kada je umro od tumora povezanog s AIDS-om. 

Borna Kotromanić ponovno krade pozornost: Efektan outfit nadopunila najtraženijom torbom sezone
Palačinke kojima je teško odoljeti: Isprobajte verziju po receptu koji će uspjeti i amaterima
Ispovijest modne urednice: 'Posijedjela sam sa 16 godina, a danas je sijeda kosa moj zaštitni znak'
Najpopularniji parfemi koje beauty insajderi obožavaju, a oduševit će vas ako ste u potrazi za novim mirisom

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".