Gingham je postao najtrendi print za haljine koje se nose ovog ljeta

Gingham je uzurpirao klasične cvjetne motive kao najpopularniji print haljine ovog ljeta.
Vidi originalni članak

Ne postoji mjesto kao što je dom, slavna je izreka Judy Garland kao Dorothy u "Čarobnjaku iz Oza". I sentimentalni zvučni zapisi i kultni prikazi iz filma iz 1939. ostaju čvrsto ugrađeni u vizualnu kulturu više od 80 godina kasnije. Dorothyna gingham haljina jedan je od najprepoznatljivijih rekvizita iz filma, odmah iza njezinih crvenih cipela, i toliko je dragocjena u svijesti javnosti da se očekuje da će postići više od milijun dolara na dražbi, nakon žestokog spora oko stvarnog vlasništva.

Preskočimo na 2024. i područje mode očito još uvijek osjeća Dorothy efekt. Gingham je uzurpirao klasične cvjetne motive kao najpopularniji print haljine ovog ljeta. Iako je povijesno gledano davao određeni djevojački šarm, prizivajući vizije ljetnih piknika i školskih uniformi umrljanih travom, posljednjih su godina modni brendovi dali suvremeniji izgled ovom uzorku.

Za proljeće/ljeto 2024., Alessandra Rich je predstavila monokromatsku gingham haljinu od raskošne prozirne tkanine s nude donjim rubljem, dok je za jesen/zimu 2024. Balmain donio više femme fatale dojma sa svjetlucavom gingham haljinom sa šljokicama čija suknja dramatično pada u slap od kuka. 

Naravno, postoji mnogo više nosivih, dnevnih opcija dostupnih i izvan piste. Kalifornijski brend Dôen doživio je uspjeh u gingham odjeći ove sezone sa svojom rasprodanom midi haljinom Rizzo i Mallory, koje koriste strateški smocking kako bi stvorile privlačniju, skulpturalnu siluetu. Mlađi dizajnerski brendovi, kao što su Molly Goddard i Bernadette, također su uspjeli u ovoj kategoriji. Molly Goddard je ove sezone izbacila niz šarenih gingham haljina koje vješto spajaju velike i male karirane komade u jednom odjevnom predmetu.

Vrijedno je spomenuti i obilje Comme des Garçons gingham komada dostupnih na tržištu preprodaje, ponajviše iz kolekcije Rei Kawakubo iz 1997., koji su sadržavali gingham haljine iskrivljene podstavama na grudima, stražnjem i srednjem dijelu, stvarajući avangardnu siluetu koja je izazvala konvencije tradicionalne konstrukcije ženske odjeće. Ovi komadi dokaz su da gingham ne mora uvijek biti tradicionalno djevojački.

Dok gingham nosi sjećanje na Dorothy i njezin put kroz Oz, njegova moderna reinterpretacija donosi svježinu i raznovrsnost. Od piste do svakodnevnih kombinacija, gingham nastavlja osvajati srca ljubitelja mode, dokazujući da je ovaj uzorak daleko od zastarjelog. 

Kraljica Letizia zablistala je u savršenom ljetnom stajlingu kojeg lako možete rekreirati
Besprijekorna elegancija kakvu ne viđamo često: Torba i sandale modni su klasici, a osmijeh najbolji modni dodatak
Haljina poput njezine svevremenski je komad koji nikad ne izlazi iz mode, a kažu i da laska svakoj figuri

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".