Gelirani nokti, umjetne trepavice i premali sakoi: Modna savjetnica komentira stil saborskih zastupnica

Sabina Glasovac, Marija Puh i Margareta Mađerić nerijetko pozornost plijene svojim odjevnim kombinacijama
Vidi originalni članak

Saborske klupe nerijetko izgledaju kao modna pista, a zastupnice se često nađu na meti modnih kritičara zbog svojih modnih izbora. Zamolili smo dugogodišnju poznatu novinarku, modnu urednicu i savjetnicu Dubravku Prpić Znaor da prokomentira stil tri saborske zastupnice čije odjevne kombinacije često plijene pozornost

Margareta Mađerić

Margareta Mađerić za saborsku sjednicu odabrala je pastelne boje, a uparila je nijansu torbice i cipela. Dubravka Prpić Znaor smatra kako je ista nijansa salonke i torbe dugovječna - bez obzira na to što je neki smatraju zastarjelom, ona smatra kako je to dobra formula za politićarke i poslovne žene jer je jednostavna i uvijek klasična. 

Kad je nešto dobro, onda se to postavlja iznad trendova, koga briga je li staro ili novo. Neke stvari ne treba mijenjati, iako, naravno, postoji niz prikladnih kombinacija različitog dizajna torbi i cipela koje se također mogu nositi u institucijama poput Sabora. Gospođa Mađerić ovdje je izabrala i dobar kroj koji je u principu minimalistički, dok mali detalji poput proširenja na ramenima daju na dojmu moći.

Dubravka dodaje kako su široka ramena, koja povezujemo s osamdesetima i power dressingom, naročito u ženskoj garderobi, postala i ostala popularna među poslovnim ženama. Margareta je izabrala i lagano plisirani peplum, detalj koji figuri daje ženstveni dojam, a Dubravka kao problem vidi pomalo zgužvan materijal koji se na fotografiji čini kao da je plastificiran.

Izvrstan izbor materijala bio bi neki prirodan poput pamuka, koji također izuzetno izgleda u pastelu poput ove blage ružičaste. Što se tiče geliranih noktiju i umjetnih trepavica, smatram da nisu nužni jer znaju djelovati pretjerano i suvišno. Simpatične su naušnice, tanke i zlatne u obliku srca.

Marija Puh

Marija Puh išla je na klasiku pa je odabrala hlače i sako, a Dubravka tvrdi kako se sakoima u političkim situacijama često događa da budu premaleni. 

Kad se zakopčaju, sakoi svakako trebaju biti ležerni, jer kad se naprave falde ili se forma sakoa izobliči u zakopčanoj varijanti, znači da je premali. Naime, ispod takvog sakoa stvari znaju djelovati previše, na primjer bluza na preklop. Spomenula bih i rukave sakoa, ovdje su potfrknuti, a i dalje djeluju predugi. Predlažem sako krojen po mjeri.

Što se tiče bluze, ona je lijepa, klasična i elegantna, no potrebna joj je ležernija jaknica kako se ne bi stvarala "gužva". Upravo iz tog razloga, kaže Dubravka, hlače djeluju previše usko, dok pohvalu daje izboru motiva i tnonova. 

Naravno, politička odora ne mora biti jednobojna, a kockasti je motiv jedan od onih koji uvijek prolazi. Kao i kombinacija nijansi: siva i roza pastelna. Dobar izbor torbe i cipela, iako nisu istog dizajna, dobro prolaze zajedno.

Sabina Glasovac

Sabina Glasovac odabrala je crno-bijelu klasiku, a Dubravka smatra kako je crno klasično odijelo nezaobilazno u garderobi niza poslovnih žena. Pohvalila je izbor košulje i mašne: 

Naime, traka oko vrata, u obliku mašne, ima značajnu ulogu u povijesti kulture odijevanja: do 1920-ih bila je striktno muški modni dodatak. U to vrijeme Coco Chanel kreće s eksperimentiranjem i novi trend za žene je rođen, danas ga zovemo – francuski chic. Naravno, to ima svoj poveći značaj, jer ova stilska priča dio je emancipacije žene u muškom svijetu. Iako je crna ne-boja klasična i sveprihvaćena, važno je napomenuti i da djeluje jako strogo, naročito u kontrastu s bijelom košuljom. Ali, strogoća je ponekad poželjna, zar ne?

Dubravka smatra kako bi gospođi Glasovac dobro stajao i moderniji kroj jer tekući hitovi u modu uvijek vizualno pomlađuju i djeluju atraktivnije, a to je ono što svatko želi. 

Predlažem voluminozniji sako i šire hlače visokog struka, dužine otprilike do gležnja. To bi izgledalo fantastično! Naravno, pitat ćete se, zašto izgledati fantastično u Saboru? Zašto ne? Kad izgledamo dobro uvijek se bolje osjećamo. Uostalom, navodno sjednice Sabora imaju visoku gledanost. Torba i balerinke su još jedan dobar, neutralan stilski moment.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".