Evo što bih poručila mlađoj sebi: 'Mama je bila u pravu, a mama je i danas UVIJEK u pravu!'

U novoj HEŠTEG kolumni, naša se Nana prisjetila mlađih dana i poručila: "Djeco, slušajte starije od sebe"
Vidi originalni članak

Beep. Beep. Beep. Mobitel je pištao i svijetlio dok su se na njemu brzinski izmjenjivale notifikacije o pristiglim porukama. Brzo sam ga zgrabila i ugasila zvuk prije nego probudi moje uspavano domaćinstvo. Sneno se šuljam iz sobe i bacam pogled na sat: 22:15. Mobitel i dalje vibrira u ruci. Netko je uporan.

U grupnoj poruci s prijateljicama, izmjenjuju se fotografije brzinom svjetlosti. Neke od njih dočepale su se starih foto albuma i šalju slike za koje sam zaboravila da postoje. Sa zaslona mobitela gledaju me naša vesela lica uokvirena neravnim šiškama koje smo jedne drugima rezale. Ruke su nam pune šarenih narukvica uprtih u bok dok svečano poziramo u fotić koji smo maznule nečijoj starijoj sestri. U ruku ubrzo primamo prve mobitele na preklop, dok drugu ruku skrivamo iza leđa. Ipak, dim kojim je fotka obavijena jasno upućuje da nam se u skrivenoj ruci nalaze prve cigarete. Walter Wolf. Kažu mi da to danas puše samo dečki na gradilištu. Osim Waltera tada sam obožavala i crnu olovku za oči.

Masno sam je trackala uvjerena kako postižem fatalni mačkasti efekt, ali sudeći po fotkama više sam išla u smjeru ožalošćene pande. Na fotkama su neki od najvećih simbola naše novorođene ženstvenosti: damski križamo noge ukrašene špic papak cipelicama, samozatajne osmijehe krase sedefasti ruževi dok u rukama držimo sveti gral - Cosmopolitan. Dok mi ekran mobitela preplavljuju zajedničke fotke i urenebesni komentari, srce mi preplavljuje sreća.

Baš nam je bilo dobro! Okej, istina je da smo se grozno oblačile i da smo bile bez kinte, ali bile smo i neustrašive frajerice. Dobro je prisjetiti se tog osjećaja slobode i vjerujem kako te klinke s groznim šiškama mogu održati pokoju lekciju ženama sa savršenim pramenovima u koje su se pretvorile. Vjerujem da bi se i one nama mogle narugati i poručiti nam štošta. Sigurna sam da bi ja sebe 'ladno prozvala zbog odlaska u krevet u 22:00 sata, kupnju „razumnih“ cipela i smanjenog unosa voljenih nam kremšnita. Ona bezbrižna klinka zamjerala bi svojoj odrasloj verziji što ju je natjerala da danas radi vikendom, trenira četiri puta tjedno i prisilno je odviknula od pušenja. Sigurno bi bila bijesna i krivila me što sam joj uništila život. Vjerujte mi na riječ, ipak ja poznajem tu malu bolje nego sebe. Svašta bi mi to dijete moglo izgovoriti, ali mogla bih i ja njoj uputiti poneku lekciju. Ipak ni još uvijek ne dam na sebe. Ne dam na nas obje.

Evo što bih ja poručila svojoj mlađoj koali:

1. Molim te baci špic papak. Hvala.

2. Najbolji lijek protiv mamurluka: uopće ne piti.

3. Ne čupaj toliko obrve. Ne bi vjerovala, ali danas. nemamo leteće aute i u modi su guste obrve. Ne brini, dobro će ti stajati.

4. Ne boj se, snaći ćeš se. Imaš posao i znaš se prehraniti. Skužila si kako funkcioniraju odrasle stvari, pa imaš čak i dopunsko osiguranje. Znam da zvuči užasno dosadno, al' će ti biti korisno kad ćeš vaditi umnjake.

5. Zapravo, micek, bolje da odmah izvadiš umnjake. Nemoj odugovlačit s tim.

6. Još uvijek ne znaš dobro zbrajati, ali sve plaćaš karticom pa nije tako strašno. Postala si jako dobra u novoj grani matematike: računanje poštarine. Naručuješ preko Interneta koji sad služi za puno više stvari nego što su Napster i MSN, koji više ne postoje. Ali nemoj se uzrujavati, ima još boljih stvari. Vidjet ćeš.

7. Uči jezike, bit će ti potrebni jednog dana, mama je bila u pravu.

8. Mama je i danas još uvijek u pravu.

9. Nemoj izrezivat fotografije kako bi ti stale u minijaturne okvire. To je jako glupo. Kupi veći okvir.

10. Budi bolja prema mlađem bratu. Nije on kriv što su roditelji odlučili imati još jedno dijete. Mama i tata su krivi, budi ljuta na njih. Prema njemu budi blaga, jer on ispadne baš dobar tip kasnije. A i naraste skoro 2 metra pa je nezgodno ako mu se zamjeriš.

11. Nemoj plakat zbog Marka, Luke, Petra i ostalih biblijskih imena. Oni su bezvezni tipovi i imaš sreću da su se izgubili iz tvog života. Zaljubit ćeš se kasnije k'o budala u jednog plavog frajera koji će te voditi na Kubu, u New York i LA. Vodit će te i u Omiš, Pisarovinu i Dugo Selo. Ali tebi je svejedno gdje idete, samo da ste zajedno.

12. Imam dobru i lošu vijest. Loša je da se Destiny's Child raspadne, ali dobra je da tvoja kraljica Beyoncé i dalje stvara hitove. Čak se uda i za jednog užasno poznatog repera, ali neću ti reći za koga. Zašto? Zato jer mogu.

13. Ne guraj nos gdje mu nije mjesto, osim ako ne vidiš neku seljačinu kako gnjavi drugu curu. Tu uvijek smiješ uletjeti.

14. Majica se glača ISKLJUČIVO na ravnoj površini, a ne dok je na tebi.

15. Opekline se tretiraju hladnom vodom i melemom.

16. Nemoj se uzrujavati oko pi*darija. Postoji žlijezda koja se zove štitnjača i ne reagira dobro na stres. Trebaš biti blaža prema štitnjači. Postanite frendice, nadjeni joj neko ljepše ime. Možda Jessica? Budi dobra prema Jessici.

17. Kad budeš polagala vozački zapamti da se na znaku „STOP“ auto mora potpuno zaustaviti. To će poštedjeti tebe i Jessicu dodatnih satova vožnje, a roditelje će poštedjeti dodatnih troškova.

18. Što se roditelja tiče, nemoj biti gad prema njima. Ljudi te vole i s razlogom ti ne daju da probušiš jezik.

19. Da, imaš dug jezik, pa šta? Neka imaš, daleko će odvesti. A kad te neki nebitni tipovi budu prozivali oko toga serviraj im svoj specijalitet - jezikovu juhu.

20. Dobro si dijete, nemoj sumnjati u sebe. Ti možeš sve što želiš, samo budi hrabra, ja te čekam raširenih ruku.

21. A kad smo već kod raširenih ruku. Prirodni dezići su super stvar, ali za posebne prilike i ispitne rokove nije loše staviti antiperspirant.

*Članak je izvorno objavljen u ožujku 2018.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".