Domaći dizajneri kojima je održivost najvažnija: 'Održiva ili spora moda danas spašava svijet sutra'

Neprofitno eko društveno poduzeće, koje posluje prema modelu trostruke bilance u kojem su jednako važni ekološki, društveni i ekonomski ciljevi, postoji već 13 godina
Vidi originalni članak

Autori i djelatnici Humane Nove koriste postojeće materijale te rade od onog što im pristiže kao nečiji tekstilni višak. Time stvaraju nove, funkcionalne proizvode, a njihova inovacija je i u društvenoj dimenziji koja omogućuje socijalno isključenim osobama da rade i stvaraju te se uključe u dštvo.

Od samih početaka ovaj veliki eko projekt zapošljava osobe s invaliditetom i ostale marginalizirane skupine poput dugotrajno nezaposlenih, samohranih majki, nacionalnih manjina, a ulaganje u zaposlenike te dostojanstveni uvjeti rada dio su konstantne misije. Upravo su u kategoriji ciljeva održivog razvoja, i to za dostojanstven rad i gospodarski rast, nedavno dobili nagradu Zeleni leptir koju dodjeljuje Večernji list.

Trenutačno imaju 53 zaposlena, od čega je 30 osoba s invaliditetom, a čak 18 iz ostalih marginaliziranih skupina.

– Održiva ili spora moda danas spašava svijet sutra. Ona mora postati imperativ, ali bez upitnika o procesima ili akterima. Moramo znati tko proizvodi ono što nosimo i u kakvim uvjetima te prednost uvijek dati domaćim dizajnerima jer stvaranje vrijednosti u zajednici, s fer odnosom prema svima dionicima i okolišu jest održivost – navodi Ivan Božić, upravitelj Humane Nove.

Osnovana je 2011. godine u sklopu projekta kojem je cilj bio povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, promicati društvenu integraciju i podići razinu svijesti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom razvojem održivih modela. U to je vrijeme, zbog krize, bio krah tekstilne industrije na tim područjima. Za društveno poduzeće u povojima, ovo je ujedno bila i prilika da tekstil sagleda kao ekološki važno pitanje. I to upravo onako kako se od društvenog poduzeća očekuje – rješavajući društvene i ekološke probleme istovremeno, a da bude i ekonomski održivo.

Anya Taylor-Joy kao Furiosa: Kako bi izgledao dramatičan apokaliptični stil
Demi Moore nekad i sad: Kako se jedna od najljepših glumica mijenjala tijekom godina
Gdje ljudi najviše kupuju odjeću preko interneta? Hrvatska se našla na visokoj poziciji

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".