Dok glumimo idilu, mučki nas izdaju lajkovi kojima pokazujemo što nas žulja

U omiljenoj Hešteg kolumni Nana Nadarević progovorila je o Instagramu
Vidi originalni članak

Instagram je vražja stvar! Radio Mileva 2.0. Tamo vijesti putuju brzinom svjetlosti pa tako imamo priliku prvi vidjeti smežurane bebe koje su ovaj čas stigle na svijet, imamo uvid u vjenčanja na koja nas nitko nije pozvao, a možemo zaviriti i u tanjure naših (ne)prijatelja.

Svi znamo sve o svima – u svakom trenutku.

Evo, recimo, ja sam otvorena knjiga - kod mene svi znaju čime se bavim, s kim živim i točno znaju kad mi divljaju hormoni. Za one koje žele znati više, rado dokumentiram simptome jutarnje natečenosti, pokoji izdajnički prišt na bradi, vlastite kriminalne odjevne kombinacije kao i inspirativne fotke punjenih paprika.

Svjesno dijelim svoj život koji je nekad siv, a nekad žut.

Svi mi na svojim profilima dobrovoljno dijelimo svoje živote, ali ne razmišljamo o onome što ne dijelimo, a ipak nas razotkriva. Svjesno otkrivamo ljupke razglednice iz naših savršenih života, ali još češće nesvjesno otkrivamo vlastite frustracije. Sve što objavljujemo na Instagramu govori nešto o nama, ali ono što ne objavljujemo često govori i mnogo više.

Da ne duljim s teorijom, prilažem par primjera iz prakse.

Za početak navedimo primjer tipične Instagram romanse čiji je ljubavni fitilj prebrzo izgorio. To je ono kad svi pažljivo pratimo rađanje nove astralne ljubavi kojima nas naši Instagram prijatelji odjednom počinju zasipati. Oni se strašno vole, nose si doručak u krevet i sve bi učinili jedno za drugo. Ali onda jednog dana iznenađeno primjećujemo kako su nam njihovi kilometarski ljubavni opisi misteriozno nestali s feeda. Nakon toga pročešljat ćemo im profile te istreniranim okom primijetiti kako su s profila uklonjene sve fotografije koje ukazuju da je par ikada postojao. Obrisane će biti sve zajedničke fotke, svi sladunjavi opisi, sve do zadnjeg emojija. I eto, u par klikova nestade jedna velika ljubavna priča, a izostanak zajedničkih fotografija govori više nego tisuću riječi.

A nakon ljubavnih, dolazimo i do potencijalno sigurnosnih problema ove društvene mreže. Naime, dok dijelimo fotku zalaska sunca na Karibima želeći izazvati zavist, nehotice ukazujemo i na to kako nam stan u Zagrebu zjapi prazan.

Lokaciju stana, kao i fensi interijer marljivo smo dijelili mjesecima prije te našim pratiteljima (i kvartovskim provalnicima) pružili kvalitetan uvid u kućni inventar. I u dva klika i jedan tihi škljoc brave, možemo ostati bez obiteljske zlatnine i laptopa.

I sama se bojim ovakvog scenarija stoga bih ovim putem javno poručila kako posjedujem isključivo bižuteriju, televizor star 15 godina te rabljeni namještaj.

Nadalje, što smo dulje na Instagramu lakše uviđamo i razne poremećaje ličnosti koji obitavaju na ovoj društvenoj mreži. Zato ćemo s vremenom u sekundi prepoznati narcisa koji nam se svakodnevno smješka s tuceta ispeglanih selfija. Ironično, lica takvih ljudi ponekad poznajemo bolje nego vlastita, a opet ih u stvarnom životu u odsustvu filtera nikada ne bismo prepoznali.

Zatim imamo paranoične „instagramdžije“ koji u svemu uvijek vide napad i zavjeru te se osvetničkim citatima obračunavaju s imaginarnim hejterima. Njihovi postovi puni sumnje i nas ostale pretvaraju u teoretičare zavjere.

A tu su i naši divni opsesivno-kompulzivni prijatelji koji će nas često počastiti bolesno lijepim fotkama nasumičnih predmeta koji nemaju veze jedni s drugima, pa će se tako masne krafne često naći u probranom društvu bijelih tulipana i ručnih satova - Daniel Wellington, naravno.

Danas više nije potrebno posjećivati psihijatra te na njegovom kauču raspredati o svom (ne)sretnom djetinjstvu. Dovoljno je doktoru poslati link svog Instagram profila i dijagnoza će začas stići na mail. Čak i kada se trudimo strogo kontrolirati sadržaj koji dijelimo na profilu često će nas mučki izdati lajkovi kojima nesvjesno pokazujemo što nas „žulja“. Tako ćemo lajkanjem srcedrapajućih citata otkriti svoje krhko emocionalno stanje koje smo se pomno trudili prikriti hrpom filtera.

Lajkom ćemo često zauzeti nečiju stranu u sve češćim Instagram celebrity prepucavanjima, a followanjem određenih profila jasno svima dati do znanja što su nam hobiji, fetiši i najveće želje.

A kad smo već kod lajkova, ljude na Instagramu dijelimo na serijske lajkače i hate followere. Znate na što mislim? Mislim na one koji vam lajkaju sve bez iznimke te vam ostavljaju srčeka, majmune koji prekrivaju oči i zvjezdice, kao i na one koji vas budno prate, ali im vjera brani da vam ikad stisnu lajk. Taštino, ime ti je Instagram!

Koliko god se trudili svijetu prikazati određenu sliku o sebi, uvijek će nam se potkrasti neki izdajnički lajk ili post koji će nas munjevito razotkriti drugima. I sama sam se nebrojeno puta slučajno razotkrila, pa to grozničavo pokušavala prikriti, kalkulirati i brojati lajkove kako bih na kraju potpuno izludjela te počela objavljivati fotke bez ikakvog smisla, reda i pravila.

Tek kad sam sve poslala kvragu i iskreno pokazala svoje nesavršenosti Instagram je postao savršen ispušni ventil.

Instagram je vražja stvar, kažem vam!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".