Djevojke koje su oslikale Klaićevu: 'Kako smo pokazale svemirskim CT-om, ni svemir nam nije granica'

Prijateljice, kolegice i suradnice Marina Cumbo i Eva Mladiček, još su dvije dame koje su ove godine nominirane za titulu Diva godine.
Vidi originalni članak

Upoznale su se prije nekoliko godina kada su počele raditi u istoj marketinškoj ageniciji
- Odmah smo shvatile da smo super tim. Marina je grafička dizajnerica i animatorica (to znači da super crta, a može raditi i kratke animirame filmiće), dok je Eva copywriterica i voditeljica projekata (to znači da dobro piše, ima super ideje i vrlo je organizirana). Naši setovi znanja i vještina odlično se slažu i jedna drugu nadopunjujemo, kako u poslu, tako i u projektima koje radimo izvan ureda. 

Inače, Eva i Marina zapele su nam za oko kad je nedavno izašla priča da su u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici oslikale prostoriju za CT, tako da izgleda poput svemirskog broda i tako mališanima olakšaju preglede koji im često budu vrlo tjeskobna iskustva

- S Klaićevom surađujemo već niz godina, a počele smo 2016. Prva ideja bila je da naša agencija osmisli novu web stranicu za Bolnicu koja bi zamijenila postojeću, zastarjelu. Ideja vodilja bila nam je da stranica ne smije biti hladna i "stroga" već vedra i umirujuća, te jako jednostavna za korištenje kako bi već stresirani i uplašen roditelji mogli brže i lakše naći sve informacije koje ih zanimaju. Radeći na tome, primjetile smo da cijela Bolnica ima dosta poslovni vizualni identitet te smo odlučili krenuti od toga. Kolegica ilustratorica Katarina nacrtala je maskotu bolnice te ikone životinjica za svaki pojedini odjel. Dalje je sve nekako krenulo samo: kad smo imali sve te likove, napravile smo i slikovnicu i bojanku s njima, a kroz godine ostali smo bolnici na raspolaganju za razne potrebe: od uređivanja plakata, priprema brošura do izrade pločica ispred vrata ordinacija, a sve je bilo rađeno na volonterskoj bazi.

Ideja za samo oslikavanje uređaja došla nam je iz Klaićeve. Budući da radimo zajedno godinama, mi smo im bile logične partnerice za taj projekt, iako mi nismo nikad do tad oslikavale niti "obične" prostorije, a kamoli nešto ovako posebno, specifično i važno! Ipak, zajedno smo napravili plan, dogovorili se oko ideje i – krenuli.

Nikad prije nisu radile ništa slično, a kako kažu u šali, ne postoji niti škola oslikavanja medicinskih uređaja i prostorija, tako da je bilo potrbeno jako puno istraživanja prije i tijekom projekta. 
-  Bilo nam je jako važno da prostorije nisu samo lijepe već i da psihološki odgovaraju svojoj svrsi, na primjer da zainteresiraju djecu, ali ne odvlače pažnju od slušanja uputa medicinskog osoblja vezanih za preglede. Zbog toga smo pazile da boje budu blage i nježne, da bude šareno, ali ne preintenzivno, da su svi oblici koje koristimo (ribice ili svemirski brodovi) obli i veseli, bez oštrih rubova i nimalo zastrašujući. Pazile smo na količinu detalja kako ne bi bilo predetaljno i tako pozivalo djecu na (pre)detaljno istraživanje i proučavanje jer ipak oni dolaze tamo s nekim drugim, ozbiljnijim ciljem. Ma ima tu gomilu sitnice koje smo morale balansirati, teško nam ih je sad uopće sve nabrojati... Iako izgleda neopterećeno i veselo, mi smo ovom projektu pristupale ozbiljno, profesionalno i pomalo štreberski tako da budemo sigurne da će utjecati na male pacijenate Klaićeve na najbolji mogući način.

Reakcije na cijelu ovu priču bile su, kažu nam cure oduševljeno, izvan ovog svijeta! Ponekad ni same ne vjeruju kako su pokrenule sve te lijepe i pozitivne reakcije. 

- I mediji i javnost bili su jako zainteresirani, a nama je bilo baš super čitati komentare korisnika društvenih mreža koji su redovim svi bili pozitivni i to je stvarno motivirajuće, ali, naravno, najljepše je čuti reakcije medicinskog osoblja, malenih pacijenata i njihovih roditelja. Dobile smo informaciju da naša Podmornica - magnetna rezonanca ima pozitivnih efekata čak i u zdravstvenom smislu! Naime, zbog vedrog okruženja, djeca se manje boje pregleda te liječnici sada mogu obavljati više pregleda bez korištenja opće anestezije, kojoj ponekad moraju pribjegavati kako bi dijete bilo mirno kroz pregled. Sad se djeca vesele ući u podmornicu ili svemirski brod, a obavljanje pregleda postalo je, barem malo, sigurnije - pričaju cure. 

Pitali smo ih i za reakciju na nominaciju za Dive godine, a one su iskreno rekle kako - ne mogu vjerovati! 
- Nismo se nikad vidjele kao dive, niti smatrale da zaslužujemo veliku hvalu za ono što radimo. Smatramo da bi svatko od nas trebao koristiti znanja i vještine koje ima da na neki način pomogne društvu, i da baš svatko može naći način kako pomoći. Velika nam je čast biti nominirane i pozdravljamo ovaj projekt kojim se motiviraju žene da preuzmu stvari u svoje ruke.  

Ove divne djevojke za kraj su nam rekle da je ovo sve je tek temelj i uvertira za nešto veće, što je iza ugla. 
- Kako smo pokazale 'svemirskim' CT-om, ni svemir nam nije granica! 

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".