Dizajnerski second hand shop poziva kupce na pametno kupovanje; imaju i super savjete kako stvoriti savršenu garderobu

Vestiaire Collective želi osvjestiti kupce o ekološkoj održivosti mode i potaknuti na pametno kupovanje
Vidi originalni članak

Mnogima omiljena modna platforma za dizajnerske second hand komade, Vestiaire Collective, poziva sve svoje korisnike na modnu održivost. Riječ je o projektu Wardrobe Reality Check, nastao ususret Danu planeta Zemlje koji danas obilježava, a cilj je pozvati potrošače da u svojim modnim odabirima budu ekološki obazrivi i biraju odjeću koja će izdržati test vremena, a ne završiti na odlagalištu otpada, s obzirom na to da se u Velikoj Britaniji svake godine spali odjeće u vrijednosti nevjerojatnih 140 milijuna dolara. 

Fanny Moizant, suosnivačica Vestiaire Collectivea, rekla je za britanski Vogue da na ovaj način žele osnažiti ljude da shvate da mogu postići značajne promjene čineći male korake zbog kojih će se osjećati dobro. Ključ je o tome da se kupuje manje, da se mudro biraju komadi koji se kupuju i da oni u ormaru traju što duže. U prosjeku, između 53 i 79% odjeće u garderobi pojedinca ne nosi se čak i po godinu dana pa se treba postaviti pitanje je li nam potreban taj komad, osjećemo li se u njemu dobro i, ovisno o odgovoru, odjevni komad treba zadržati, prodati, prenamijeniti, reciklirati ili donirati.

Bijela košulja je must have komad koji će trajati sezonama, izdvojili smo one u koje se isplati uložiti:

FOTO: farfetch IRO FOTO: farfetch We11Done FOTO: farfetch Thom Browne FOTO: farfetch Styland FOTO: farfetch Seventy FOTO: farfetch Prada FOTO: farfetch Peter Do FOTO: farfetch Elisabeta Franchi FOTO: farfetch Deveaux FOTO: farfetch Comme des Garçons

Vestiaire Collecitve donosi i nekoliko koraka koji mogu olakšati proces osvještenosti u modi, kao i čišćenja ormara. Za početak, bitno je u garderobu dodati jednostavne odjevne komade koji će činiti temelj svakog outfita i trajati godinama. Njih se uvijek može upotpuniti trendovskim komadima koji ne moraju biti toliko kvalitetni, s obzirom na to da ih mnogi žele mijenjati svake 2-3 sezone. Osim toga, uvijek je dobra ideja zaviriti u vintage shopove u kojima se mogu pronaći unikatni komadi, a savjetuju i posuđivanje odjeće ako je planiramo odjenuti tek za jednu formalnu prigodu.  

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".