Dior i Armani u problemima: Procurilo koliko zaista košta izrada jedne torbice koja se prodaje za 2800 dolara

Suci su jedinice Diora i Armanija stavili pod sudsku upravu na godinu dana.
Vidi originalni članak

U nedavno provedenoj opsežnoj istrazi, talijanski tužitelji u Milanu otkrili su alarmantne prakse u opskrbnom lancu luksuznih modnih kuća Dior i Giorgio Armani. Ova istraga, koja se fokusirala na korištenje podizvođača za proizvodnju luksuznih torbica, otkrila je ozbiljna kršenja radnih prava i neadekvatne uvjete rada.

Prema dokumentima koje su pregledali talijanski tužitelji, Dior je plaćao svojim dobavljačima samo 57 dolara za proizvodnju torbica koje se u maloprodaji prodaju za nevjerojatnih 2780 dolara. Ova cijena ne uključuje troškove sirovina poput kože. Tužitelji su naglasili da jedinica Diora nije usvojila odgovarajuće mjere za provjeru stvarnih radnih uvjeta ili tehničkih sposobnosti ugovornih tvrtki. Istraga je pokazala da su radnici, kako bi zadovoljili visoke zahtjeve proizvodnje, spavali u postrojenju i radili 24 sata dnevno, često tijekom noći i praznika.

Podizvođači su bile tvrtke u kineskom vlasništvu, a većina radnika također su bili iz Kine, često bez potrebnih dokumenata ili ilegalno u zemlji. Istražitelji su također otkrili da su sigurnosni uređaji na strojevima za lijepljenje i četkanje uklonjeni kako bi radnici mogli brže raditi, dodatno ugrožavajući njihovu sigurnost.

Slične prakse zabilježene su i kod Giorgio Armanija. Armani je plaćao svojim izvođačima 99 dolara po torbici koja se u trgovinama prodavala za više od 1900 dolara. Glasnogovornik Armani Groupa izjavio je da tvrtka surađuje s vlastima i da uvijek ima mjere kontrole i prevencije kako bi minimizirala rizik od zlouporaba u opskrbnom lancu.

Kao rezultat ovih otkrića, suci u Milanu naredili su da se jedinice Diora i Armanija stave pod sudsku upravu na godinu dana, iako će im biti dopušteno raditi tijekom tog razdoblja. Tužiteljstvo je istaknulo da kršenje radnih pravila nije izoliran slučaj, već uobičajena praksa u industriji luksuzne mode koja se oslanja na takve metode kako bi ostvarila veće profite.

Predsjednik milanskog suda, Fabio Roia, naglasio je da je glavni problem loše postupanje s radnicima, kršenje zakona o radu, zdravlju i sigurnosti te nepravedna konkurencija koja gura s tržišta tvrtke koje poštuju zakon. Prošle godine LVMH, matična tvrtka Diora, imala je 2062 dobavljača i podizvođača te je provela 1725 revizija, što pokazuje njihovu svijest o problemima u opskrbnom lancu.

Ova istraga baca novo svjetlo na mračne strane luksuzne modne industrije, ukazujući na nužnost rigoroznijih kontrola i odgovornijeg poslovanja kako bi se osigurali dostojni radni uvjeti za sve radnike u lancu proizvodnje.

Victoria i David Beckham slave 25 godina braka: Za tu prigodu ponovno su odjenuli kultne ljubičaste kombinacije s vjenčanja!
Modna dizajnerica čiji stil obožavamo: 'Torbu i suknju sam sama radila, suknja je redizajn jedne stare'
Simpatičan i stajliš trio uljepšat će vam dan! Ove dame znaju kako isfurati crno-bijele kombinacije

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".