Dior i Armani pod povećalom radi nezakonitih praksi u radu: Kazne mogu biti i do 10 milijuna eura!

Istraga je usmjerena na neke tvrtke unutar Armani Grupe i neke unutar Dior Grupe u vlasništvu LVMH-a, navela je agencija, napominjući da su u utorak obavljene inspekcije u prostorijama tih tvrtki
Vidi originalni članak

Talijanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja istražuje jesu li Armani i Dior doveli potrošače u zabludu u vezi proizvodnih procesa, nakon izvještaja da lokalne tvrtke u njihovim opskrbnim lancima plaćaju radnicima premalo i pritom ih prisiljavaju na dugotrajni rad.

Agencija je u izjavi navela da su Armani i Dior: - Možda dali neistinite izjave o svojoj etici i društvenoj odgovornosti, posebno u vezi s radnim uvjetima i poštivanjem zakona od strane svojih dobavljača - .

Istraga je usmjerena na neke tvrtke unutar Armani Grupe i neke unutar Dior Grupe u vlasništvu LVMH-a, navela je agencija, napominjući da su u utorak obavljene inspekcije u prostorijama tih tvrtki.

Tvrtke se istražuju zbog moguće 'nezakonite' prakse u marketingu i prodaji odjeće i dodataka, čime krše talijanski Zakon o zaštiti potrošača, objavljeno je u izvješću. Ovo je kritična situacija jer kršenje zakona može rezultirati kaznama do 10 milijuna eura, što je bitno čak i za modne kompanije poput Armani i Dior.

Mnogi mainstream modni brendovi dugo su se suočavali s optužbama za izrabljivačke radne uvjete u svojim opskrbnim lancima. No, pojačana kontrola luksuznih brendova izdvaja se kao ključna, jer izaziva percepcije da visoke cijene, dobavljači sa sjedištem u Europi i superiorna izrada znače da su odjevni predmeti proizvedeni etički.

Pogledajte u galeriji adut za ljetni stil:

FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 19,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 27,95 EUR

FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell

Talijanska regulatorna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja rekla je da su Armani i Dior  'naglašavali zanatsku izradu i kvalitetu', iako su koristili materijale iz tvornica 'koje zapošljavaju radnike koji primaju neadekvatne plaće'. Osim toga, objavljeno je da su u nekim slučajevima radnici prisiljeni raditi duge sate pod 'neadekvatnim uvjetima zdravlja i sigurnosti'.

Te prakse su u suprotnosti s 'navedenim visokim razinama izvrsnosti u proizvodnji' koje su promovirale ove dvije grupe, navodi se.

Istraga je pokrenuta nakon što su milanski tužitelji optužili nekoliko kineskih tvrtki u Italiji, koje proizvode luksuznu robu za Dior i Armani, za sustavno zlostavljanje svojih zaposlenika, javlja Reuters.

U izjavi za CNN, Dior kompanija navodi da su talijanske vlasti nedavno obavijestile tvrtku o 'nezakonitim praksama' kod dva njihova dobavljača uključenih u proizvodnju muške kožne galanterije.

- Kuća Dior oštro osuđuje ove nedostojne postupke, koji su u suprotnosti s njezinim vrijednostima i kodeksom ponašanja potpisanim od strane ovih dobavljača… Unatoč redovitim inspekcijama, ovi su dobavljači očito uspjeli sakriti ove prakse – objavila je kompanija Dior, napominjući da neće naručivati nove proizvode od spornih tvrtki te da surađuje s talijanskim vlastima.

Armani istovremeno negira optužbe koje je objavila agencija te tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja, ali je rekao da će surađivati na istrazi, javlja CNN.

Lijepa dama blista u outfitu kojeg u ljetnim danima obožavamo: 'Jako volim marame, baš su odličan modni dodatak'
Ekonomistici savršeno pristaje spoj bodija i lanenih hlača: 'Volim ležernu oversized odjeću, jako rijetko nosim nešto usko'
Pokazala je kako s lakoćom kombinira klasiku i trendove, a u bijelom od glave do pete izgleda odlično

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".