Danas bi Lady Di proslavila 61. rođendan: Omiljena sramežljiva princeza bila je i ikona stila!

Prisjetili smo se fantastičnog stila princeze Dijane koji je ostavio veliki trag u modnom svijetu, a prokomentirala ga je Dubravka Prpić Znaor, novinarka i modna savjetnica.
Vidi originalni članak

Princeza Dijana, poznatija i kao Lady Di, danas bi proslavila 60. rođendan. Rođena je 1. srpnja 1961. godine u Sandringhamu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a povodom 60. rođendana nikad prežaljene princeze od Walesa, u Kensingtonskoj palači danas će biti otkriven njezin spomenik. Tom su događaju prisustvovali i braća, prinčevi William i Harry, a u Ujedinjenom se Kraljevstvu danima pričalo o tom velikom događaju. 

Diana Spencer kći je osmog grofa Spencera i njegove supruge Frances Roche. Roditelji su očajnički željeli sina koji bi naslijedio titulu, kojeg su i dobili nakon Diane, a zatim se razveli. Djeca su pripala ocu.

Lady Di tragično je stradala 1997. godine u prometnoj nesreći. Dogodilo se to godinu dana nakon vrlo burnog razvoda od princa Charlesa koji je finaliziran 28. studenog 1996. Vjenčali su se 29. srpnja 1981. S princom Charlesom Dianu je upoznala njezina starija sestra, koja je jedno vrijeme izlazila s njim. Vjenčanje iz bajke prenosile su 74 TV stanice širom svijeta, a mladu je gledalo preko 750 milijuna ljudi. Ceremoniji u katedrali svetog Pavla u Londonu prisustvovalo je 2.650 gostiju. Engleska je tada dobila buduću kraljicu.

Nakon razvoda tada 36-godišnja princeza prihvatila je poziv na ljetovanje na jugu Francuske s obitelji egipatskog milijunaša Mohammeda Al Fayeda, vlasnika poznate robne kuće Harrods. Tada je upoznala njegova sina Emada i s njim ušla u vezu. U noći 31. kolovoza 1997. poginula je u automobilističkoj nesreći u Parizu. Odjeknulo je u medijima, pa samo pola sata nakon smrti pojavile su se različite teorije zavrjere, između ostalog i ona da su je ubili agenti MI6. Ostala je zapamćena kao dobri anđeo, po svom humanitarnom radu, a osim toga i istančanom stilu. 

Dubravka Prpić Znaor prisjetila se upravo toga:

– Lady Diana bila je i ostala jedna od najvećih ikona stila, njezin su modni odabir pratili mediji diljem svijeta – i dan, danas pamtimo malu crnu haljinu u kombinaciji s bisernim chokerom, fantastične sakoe, raskošnu vječanicu...

 – Ubrzo su i kostimi postali njezin prepoznatljiv znak, jer princeza je itekako pratila trendove, ali ih i osobno postavljala! U ono vrijeme power dressing vladao je svjetskom scenom, ramena su bila velika, karirani motiv dvobojan, izuzetan, kaputi otkrivali dvostruko kopčanje. Naravno, modna poruka bila je jasna, ona je imala moć, ponos i hrabrost. Da stvar bude zanimljivija, pored Charlesa Diana je bila pravi melem za oči – rekla je savjetnica i urednica Prpić Znaor

Iako u početku dosta sramežljiva, o čemu svjedoče spuštena glava i skrušen pogled na ranijim fotografijama, Lady je ubrzo pronašla svoje mjesto pod modnim suncem, kaže modna savjetnica i dodaje:

– Izuzetna joj je garderoba postala svojevrstan štit, stilski okvir kojeg se mediji i scena nisu mogli zasititi. Njezina uloga kao princeze bila je, naravno, u znaku putovanja i protokola, no ona je svemu tome dala poseban pečat. Smjele i upečatljive kombinacije predstavljale su korak naprijed u lifestyleu kraljevske obitelji, moderna vremena za ovu tradicionalnu instituciju mogla su započeti.

Nije htjela ostati u konzervativnim vodama, već je izabrala biti nešto posebno i istaknuti se stilom. Iako je odijevanje trivijalna stvar, ipak su joj te famozne kombinacije pomogle da naglasi svoj ponos i predstavi u najboljem svjetlu.

– Konstantno pred očima javnosti i kritike kraljevske obitelji, Diana je sve to uspjela okrenuti u svoju korist i postati jedna od omiljenih princeza ikad! Kotačić u tom procesu svakako je bio i njezin pomno složen, moderan stil – ističe Dubravka. 

Njezin je stil pravo osvježenje na špici: 'Volim dati šivati stvari, ovu haljinu mi je sašila moja krojačica'

Inspirirajte se ljetnim izdanjem Jadranke Sloković: Haljina je stajliš odgovor na visoke temperature, a torba ima 'it' status

Mala bijela haljina i efektna torba super su spoj: 'Smijali su mi se kad sam je kupila, ali svejedno je obožavam'

Haljina koja privlači poglede: Nina Badrić zablistala u efektnom modelu koji prati liniju tijela i pristaje joj kao saliven

*Članak je nadopunjen, a izvorno objavljen 2019.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".