Cvjetni uzorak nije nov, ali je svake sezone reinterpretiran na svjež način! Evo kako floralne motive nositi ovog ljeta

Što se tiče raznih trendova – ove godine imamo superjednostavne, minimalističke haljine na bretele, zatim kreacije s volanima, one na jedno rame sa širokom suknjom kao iz pedesetih…
Vidi originalni članak

Meryl Streep je u filmu “Vrag nosi Pradu” 2006. godine ironično izjavila da je cvjetni motiv “groundbreaking”, pritom misleći da to uistinu nije nešto novo i revolucionarno, pa je ta rečenica ostala jedna od onih kojih se često sjetim kad vidim haljine s laticama.

No, iako je istina da taj motiv nije nov, on je svake sezone nekako reinterpretiran na svjež način, ubiremo ga rado i nosimo u raznim prigodama. Ova sezona specifična je po tome što imamo niz stilova i trendova i svi su uronjeni u taj floralni motiv, kao da dizajneri njeguju slične vrtove. Kreativci svjetskog glasa složni su u ideji da se ove sezone ukrasimo bogatim floralnim elementima, u čast boja i snažnog kolorita. Općenito su nijanse ove godine visoko na top-ljestvici hit-stilova, osvojile su našu garderobu pa gotovo svakodnevno iz palete boja biramo neku posebnu.

Kombiniramo odjeću i modne dodatke kako bi boje bile usklađene ili pak u nekom ludom kontrastu. Kad tome pridodamo cvijeće, silueta izgleda fantastično i predstavlja pravo modno veselje. Što se tiče raznih trendova – ove godine imamo superjednostavne, minimalističke haljine na bretele, zatim kreacije s volanima, one na jedno rame sa širokom suknjom kao iz pedesetih…

Uglavnom, niz varijanti, jer moda gleda u rikverc i iz modnog vrta bira ono najljepše, raskošno i procvjetalo. Osim bazičnih komada kao što su haljine i suknje, posebnog su izgleda i modni dodaci poput torbica. Imaju kompaktnu formu, čvrste su i srednje veličine, u njih taman stanu sve bitne “sitnice” koje uvijek želimo imati uz sebe.

Remen je nerijetko od lanca, jer karike su ovih dana posvuda. Floralne su i sandale – moda je odlučila podržati naš hod u papučama pa donosi razne modele koji su turboudobni, kako se ne bismo morali odreći komocije ni na gradskom asfaltu. Ako ste za više buketa u jednoj stilskoj slici, ukrasite se laticama od glave do pete, ova je modna godina posebno kreativna pa to neće biti neobično. Naravno da je ovaj motiv hit i na plaži, kupaći kostimi vesele nas printom i motivima raznih varijanti, biramo raskoš uzoraka.

 

Što se tiče vrste motiva, ove sezone očite su dvije “struje” – realizam i apstrakcija. Realistično cvijeće koje djeluje superuvjerljivo podsjeća i na fotografiju, kao da smo si isprintali odjeću sa scenom omiljenog vrta. Tu vidimo gotovo 3D sliku koja ima dubinu, a odjeća ukrašena njome djeluje fantastično. Na momente scene s haljina kao da su osmislili impresionisti, slikari koji su promijenili svijet umjetnosti prije oko 140 godina. Upravo su oni, čijim se radovima divimo i danas, slikali divnu prirodu.

Druga “struja” je apstrakcija, ovdje je naglasak na inspiraciji koja na momente podsjeća na cvijeće, kao da je preko motiva prešao neki filter ili smo ga malo uredili u online aplikaciji. Ovaj modni element ima dugu karijeru u svijetu mode, u baroku su se njime pretjerano kitile dvorske dame, dok su u viktorijanskom dobu birale nježniju varijantu floralnog motiva. Prošlo stoljeće propagiralo je cvijeće na razne načine – u pedesetima je ono bilo obavezan ukras svakoj ženici koja se sređuje za grad. Nakon toga ono je iznjedrilo čitavu supkulturu – “djecom cvijeća” nazvala se hipi ekipa koja je poželjela osloboditi se brojnih društvenih konvencija.

U osamdesetima je sve bilo veliko i raskošno, pa tako i haljine, bluze i hlače. Sve je bilo floralno, posebice nakit i naušnice, takozvane klipse koje su imale kopču. Onda su došle devedesete, kad je cvijeće postalo tamno, “grunge” cure i Kate Moss furale su svoj film i do danas ostale zapamćene kao jako cool modne ikone. Crvene ruže na tamnoj podlozi bile su tada hit, a nose se i danas.

Neki od dizajnera ove sezone predlažu spoj kontrasta – romantičnu haljinu s volanima na glomazne crne čizme. Ovakve fora formule često su prisutne u moderno doba, igramo se suprotnostima iz stilskih svjetova i osmišljavamo vlastitu modnu formulu. Ističemo osobnost i nosimo ono što želimo, pa se usput referiramo na neki od trendova koji nam se sviđa. Moda je poput vrta stilova, ubrat ćemo onaj koji nam odgovara, nemoguće je pratiti ih sve, a i nema potrebe. Sve u svemu, floralni je motiv moćan i raznolik, od glave do pete, na modnim dodacima, odjeći i nakitu. Birajte i cvjetne cipele, vrlo su ženstvene, a genijalno idu na male crne haljine i vrlo basic robu. Ove godine fora su i naušnice s povećim laticama ili velike, viseće, ukrašene listovima.

Najljepše komade u floralnim motivima pronađite u galeriji

Dolce&Gabbana, Outnet, 319 eura Furla, Outnet, 210 eura Gucci, Net a Porter, 470 eura H&M, 9 eura H&M, 15 eura H&M; 17 eura H&M, 30 eura H&M, 40 eura H&M, 40 eura Loro Piana, Outnet, 651 euro LoveShackFancy x Manebi, Outnet, 85 eura Marchesa Notte, Outnet, 184 eura Mikael Aghal, Outnet, 418 eura Oscar de la Renta, Outnet, 1345 eura Sandro, Outnet, 42 eura Seafolly, Outnet, 28 eura Tigerlily, Outnet, 128 eura

 

Tako jednostavno, a tako efektno izdanje studentice politologije: 'Nisam tip za isprobavanje novih trendova, držim se svog stila'

'Dok sam radila, moje su kombinacije svi zamijetili i jedva čekali vidjeti u čemu ću drugo jutro doći na posao'

Hlače u hit ljetnoj boji zvijezda su kombinacije IT stručnjakinje: 'Volim bijele košulje, imam ih desetak, nosim ih u uredu i privatno!'

Izdanje koje krade pozornost: Kad prošetate gradom ovako genijalan komplet, sve ostalo pada u drugi plan!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".