Četiri talentirane glumice o svemu, od seksa do borbe za ženska prava

U glumačkoj garderobi uvijek je zanimljivo, pogotovo kad krene priča o "škakljivim" temama iz palete muško-ženskih odnosa. To je ukratko sadržaj kazališne Predstave "ništa ljubav, samo sex" autora Renea Bitorajca, u kojoj četiri žene, Iskra Jirsak, Petra Dugandžić, Katarina Baban i Csilla Barath Bastaić glume trinaest likova, propitujući što nas pali, što gasi... i što ljubav ima s tim
Vidi originalni članak

Četiri glumice pripremaju se za početak predstave "Atonid i ponor pakla", grčku tragediju postavljenu na kazališne daske, koja zapravo uopće nije bitna. Jer njih će se četiri u nešto više od devedeset minuta pretvoriti u njih trinaest. Naime, naći će se viška kostima na štenderima pa cure neće odoljeti. Razigrane i vesele glumice u garderobi čavrljaju o "vječnoj" temi - seksu. Kako to rade domaćice, narodnjakuše, a kako bake saznat ćete u duhovitoj predstavi "Ništa ljubav, samo sex" autora Renea Bitorajca u kojoj glavne uloge tumače Iskra Jirsak, Petra Dugandžić, Katarina Baban i Csilla Barath Bastaić. Učinile su nam se kao savršene sugovornice za ožujsko izdanje Dive, s obzirom na to da je riječ o mjesecu u kojem oblježavamo Dan žena (8.3.) i Međunarodni dan sreće (20.3.).

Woody Allen je konstatirao da je "ljubav odgovor, no dok ga čekamo, seks može nametnuti zanimljiva pitanja". Koja su se sve pitanja potegnula u ovoj predstavi? 

Csilla: Osim što je beskrajno zabavna, naša predstava stvara jedan prostor koji je vrlo bitan u današnjem diskursu o ženskoj seksualnosti: koliko smo slobodne pričati o seksu i koliko tu postoji inhibicija koje su stvorene odgojem i cijelim društvenim kontekstom? Ženska seksualnost još je tabu tema našeg društva.
Petra: Rekla bih da na poletan i duhovit način dajemo odgovore na pitanja koja si svi postavljamo, samo rijetko na glas. 
Iskra: Razna su tu propitivanja. Od toga vole li frajeri manje ili veće grudi pa do toga kako ćemo izgledati, ponašati se kada ćemo biti bake i kakav će svijet općenito biti u našoj budućnosti. 
Katarina: Kako i sam naslov kaže - seks nam je bio uporišna točka. Pozabavili smo se pitanjima muško-ženskih odnosa, generacijskim jazom, muškim uletima,
sveprisutnom golotinjom…

Do kojih ste zaključaka tijekom godina osobno došli po pitanju ljubavi?
Csilla: Znati razlikovati zaljubljenost od ljubavi i što samo po sebi svaki od tih pojmova podrazumijeva. 
Petra: Ako ti se koljena odsjeku, leptirići u trbuhu divljaju i generalno nisi svoja - to nije ljubav. 
Iskra: Za ljubav, da bi bila zdrava, potrebno je i da bude nesebična. 
Katarina: Još dolazim do zaključaka, no jedan koji mi se nimalo ne sviđa pojavljuje se cijelo vrijeme - kompromis.
 
A što se tiče seksa?
Csilla: Seks je bitan, ali precijenjen.
Petra:  Prepuštam odgovor na ovo pitanje likovima iz predstave. 
Iskra:  Da kvantiteta nije nužno i kvaliteta.
Katarina: To ću zadržati za sebe. 

Za nas gledatelje, glumačke garderobe djeluju kao magično mjesto. Što se stvarno u njima događa? 
Csilla: Ovisi o ekipi. Ponekad nisi najsretniji s podjelom pa se držiš malo sa strane, ponekad ti je ludo zabavno kao recimo nama na ovoj predstavi pa pucamo od smijeha do 5 minuta prije izlaska na scenu. Nekako se dogodilo da je ova predstava na neki način produljena scenska verzija naših privatnih druženja. Teme koje vrtimo privatno su razne, ali uvijek je to kao neki mini tulum. Obo-žavam svoje ludače.
Petra: Konkretno u ovoj podjeli, s Katarinom, Csillom i Iskrom, to izgleda kao mali ženski tulum. Jako smo se zbližile tijekom rada na predstavi i zaista rijetko, prema mom iskustvu, četiri glumice imaju takvu međusobnu kemiju, ali i poštovanje. Nezaobilazne su nam kokice, pije se i jede raznoliko, ovisno o datumu. Obožavam naša mala druženja pred predstavu, ona su mi terapija od života između predstava, a lijek je smijeh, puno smijeha. 
Iskra: Prepričavaju se tekuća zbivanja, kako smo provele dan i priča o menstruaciji. Ja uglavnom popijem kavu ili čaj. 
Katarina: Naša predstava je zapravo ublažena varijanta toga što se događa u garderobi. Mislim da je najbitnije o kojoj je ekipi u garderobi riječ. S obzirom na to da sam slobodnjak, skačem iz jednog kazališta u drugo pa tako i iz jedne garderobe u drugu. Svaka ekipica donosi neku drugu vibru - jedni ozbiljno pristupaju poslu, drugi bi se samo zezali, s trećima je uvijek ludnica sekundu pred izlaz na scenu..

Jeste li i u kojoj mjeri ugrađivali vlastita iskustva u svoje likove i koga sve glumite u predstavi?  
Csilla: Nije bilo potrebe ugrađivati vlastita iskustva jer sam predložak teksta koji je Rene nudio u raznim fazama rada, obuhvaćao je i neke opće aspekte odnosa žena prema seksu, kao i neka osobnija iskustva koja su prožeta kroz monološke forme likova. Osim lika Lane, igram lik Glumice koja progovara o tome kako doživljava snimanje scene seksa na filmu i lik babe Zagorke koja na duhovit način prepričava seksualne zgode iz svoje mladosti.
Petra: U samoj radnji nema vlastitih iskustava, ni naših, ni redateljevih. Na samom početku smo se složili da to ne želimo. Ja imam čast igrati Renatu, vesela je, glasna, voli biti u centru pažnje, beskrajno je samouvjerena, vrlo otvorena, željna zabave i bez dlake na jeziku. U igri “kostimiranja”, presvlačim se u bakicu iz staračkog doma, folk djevojku i Romkinju. 
Iskra: Nisam ugrađivala vlastita iskustva jer nije bilo potrebe, Rene je osmislio prepoznatljive likove, neke i namjerno stereotipne kako bi se određena poanta naglasila ili istakla, i to je bilo dovoljno. Glu-mim biseksualku Melitu i jednu vlajnu suprugu i domaćicu, uz svoj osnovni karakter Manuele smirene alternativne žene.
Katarina: Naravno! Naša iskustva su često polazište za razne likove pa bilo to i u pogledu iskustva da poznaješ neku takvu osobu. U predstavi tumačim Dominu i Glupaču. Imamo dosta konkretne nazive kako ne bi došlo do zabune. Oba lika sam temeljila na osobama koje znam ili privatno ili iz javnog života. Za Dominu sam dugo tražila ključ, ali mi je zato Glupača došla od prve. Neću otkriti o kome je riječ, morate doći pogledati predstavu.

U ožujku se obilježava Dan žena. Što biste poručili ženama danas? Kako bi glasila vaša čestitka?
Csilla: Budimo još glasnije, upornije i borbenije. 
Petra: Ne znam kako bih čestitala, ali znam što bih željela. Voljela bih da barem na taj dan žene budu iskrenije i toplije jedna prema drugoj. 
Iskra: Neka se ne boje postati i ostati ono što žele i u što vjeruju. Želim svim ženama da bolje osluškuju sebe i svoju intuiciju jer u nama su svi odgovori.
Katarina: Nemojte se truditi udovoljiti svima već počnite misliti na sebe. 

Smatrate li se feministicom? 
Csilla: Danas se tom izrazu pridodaju značenja. Ne volim lijepiti etike ni sebi ni drugima. Znam samo da je notorna činjenica da se danas, u ovakvom hektičnom i nenormalnom svijetu u kojem živimo, žene ne uvažava dovoljno, niti ih se adekvatno pozicionira u nekom društveno-sociološkom kontekstu.
Petra: Ne volim se smatrati ičim. Prevelika je to tema za jedno pitanje.
Iskra: Smatram se ljudskim bićem. To je to od smatranja sebe kroz takvu neku perspektivu.
Katarina: Da. Krivo mi je što naziv "feministica" i dalje nosi negativni predznak i krivu predodžbu. Ljudi još imaju dojam da je to osoba koja mrzi muškarce, a veliča isključivo žene. Stvar je samo u ravnopravnosti. "Samo"...

Borba za ženska prava daleko je od svoga kraja. Na kojim smo poljima još u nepovoljnijem položaju od muškaraca? 
Csilla: Možete birati od obiteljskih odnosa do društveno-političkih. Puna su usta svima kako su žene izjednačene u onim dominantim aspektima života, ali kad pogledate malo bolje, to je daleko od istine. Ništa se neće promijeniti dok god svijest onih koji moraju biti aktivni sudionici promjene ostaje kruto nepromijenjena.
Petra: Samo ću reći da na današnji dan glumice imaju više nego dvostruko manji honorar od svojih kolega na određenim projektima. 
Iskra: Pa, naravno, na polju novca. To svi znaju i o tome se sve više i više govori. A onda i poslovi, kao i dobivanje poslova. Ali stvari su se počele mijenjati, evo barem u kazališnom smislu, prošle i ove sezone veliki je boom ženskih predstava. Gdje su glumice sve žene ili su u većini. Ja kažem, super, neka se radi!   
Katarina: Na svim poljima. Nažalost. Počnimo od činjenice da su u velikoj većini muškarci bolje plaćeni za isti posao. Nastavimo s time da ispadamo preambiciozne ako želimo i karijeru i obitelj. Jer kako sve to uskladiti? 
Žena ipak mora biti doma i brinuti o djeci. Od nas se očekuje da puno toga obavimo do 30-e. Čudna si ako si prešla tridesetu, a nemaš dijete. Mislim da je zapravo najporažavajuća činjenica što jedna drugu osuđujemo i sputavamo, umjesto da smo si međusobno podrška. Da si čuvamo leđa i pazimo jedna na drugu, neke stvari bi se brže promijenile.

Osim Dana žena, ovaj mjesec slavimo i Međunarodni dan sreće. Što vas čini sretnom?
Csilla: Ja sam kao morski pas. Jedino što me čini sretnom je konstantno gibanje. Ne podnosim monotoniju.
Petra: Kad god osjetim da sam nezadovoljna, vratim se i shvatim da danas imam i više nego sam ikad priželjkivala. To mi je dovoljno za sreću i zahvalnost. 
Iskra: Puno toga, a najviše zabavljanje i "igranje" u životu. Volim uživati i volim se opuštati. Volim čitati, to me jako usrećuje i uzbuđuje. Volim se grliti i ljubiti, volim pomagati. Sreća je u svemu oko nas i u najmanjim stvarima.
Katarina: Nitko i ništa me ne može učiniti sretnom ako ja sama sa sobom nisam zadovoljna i ispunjena. Mislim da je upravo to ključ sreće - zavoli sebe pa će sve ostalo doći samo od sebe.

Koje ste iluzije tijekom godina izgubili  u vezi sa sobom?
Csilla: Da mogu spasiti ljude od njih samih.
Petra: Da će svijet propasti ako prekršim dijetu.
Iskra: Da ću nešto dobiti samo zato što mislim da to zaslužujem. Mislim i da se to zove odrastanje, ali i suočavanje s realnošću. 
Katarina: Poprilično sam racionalna tako da se nikad nisam pretjerano zanosila. I kao klinka sam uvijek bila svjesna svojih mana i vrlina pa me rijetko što moglo iznenaditi tako da se ne dočekam na sve četiri.
A  koje u vezi drugih ljudi?
Csilla: Izgubila sam iluziju da je svima startna pozicija ona dobronamjerna.
Petra: Još učim da mi nisu svi prijatelji i da mi nije zdravo vezati se prebrzo i davati previše prije no što razmislim. 
Iskra: Da ljudi teško sebe mijenjaju.
Katarina: Kad sam bila mlađa, vjerovala sam da ne treba vjerovati prvom dojmu već ljudima treba dati šansu da se pokažu u drugom svjetlu. 
S godinama sam shvatila da se sve uvijek svede na prvi dojam. On je definitivno najtočniji.

Najbolji film vezano uz ljubav i/ ili seks koji ste gledali?
Csilla: "Adelin život".
Petra: "Bliski odnosi".  
Iskra: "Vječni sjaj nepobjedivog uma". 
Katarina: Nisam neki romantik i ne volim ljubavne filmove, ali - sad će zvučati kao klišej - "Bilježnica" mi je jedan jedini po tom pitanju. Definirao je sve što treba znati o pravoj ljubavi. Možda me toliko pogađa jer smatram da u današnje vrijeme postoji rijetko koji par koji će dočekati duboku starost bez obzira na prepreke. Nemamo više živaca za savladavanje problema, svi samo žurimo naprijed, težimo nečem novom, boljem. Ne radimo na odnosima koji vrijede. Njih dvoje su ostali bez obzira na sve i zato je film dobar. Ubijem se od plakanja svaki put kad ga gledam.

Najbolji film vezan uz prijateljstvo koji ste gledali?
Csilla: "Stranputica".
Petra: "Zelena knjiga: Vodič za život". 
Iskra: "Nedodirljivi"( francuska verzija) i "Harry Potter", naravno.
Katarina: Ima ih gomila, ali mi trenutačno pada na pamet - "Zelena knjiga: Vodič za život". Jedan od najslađih filmova koje sam pogledala u posljednje vrijeme.
Da možete otići na večeru ili kavu s jednim dobrim frajerom, to bi bio...?
Csilla: Glavni muški cast iz filma  "Veliki Lebowski". Mislim da tko kod je gledao film ne treba objašnjenje. Oni su... sve! 
Petra: Ellen Degeneres. Zato što bi me razumjela bolje nego ijedan muškarac. Šalim se. Nema boljeg frajera od mog supruga. 
Iskra: Daniel Žuvela jer mi nedostaje i jer je dobar frajer.
Katarina: Tom Hanks. Apsolutno ga obožavam! Svi njegovi filmovi su mi fantastični, a njegovu sposobnost i talent ne moram ni komentirati. Uz to, ima tako lijepu, toplu i pozitivnu vibru pa bih baš voljela sjest na neku finu večeru i popričati s njim o svemu i svačemu.

A da možete tulumariti s jednom cool ženom, to bi bila... 
Csilla: Helen Mirren jer mi se čini da je bez dlake na jeziku i iskrena. Nakon što bi mi ona podijelila nekoliko savjeta, pozvala bih Jennifer Lawrence da me nasmije do suza. Tako iskreni, nepatvoreni humor već dugo nisam vidjela kod neke javne osobe.
Petra: Josipa Lisac. Zato što obožavam ne samo njen lik i djelo nego i pogled na život. Sigurna sam da bih kući otišla bogatija i sutra bila sretnija.
Iskra: Mia Melcher jer dugo, dugo nismo, a ona je jako cool žena.
Katarina: Uuu, tu je popis malo duži. Taylor Swift (ispadam sad kao neka zaluđena tinejdžerica) – ženska obožava mačke kao i ja, uspješna je u svome poslu i luda k'o puška. Imale bismo o čemu popričati, a pogotovo tulumariti! Zatim Calamity Jane - dečko mi često kaže da je odvalio na mene jer sam ga podsjetila na nju. Naime, kao dijete je stalno gledao film o njoj i bio potpuno zaljubljen. Malo bismo popile koju, malo pucale, malo jahale konje i super bi nam bilo! I Emilia Clarke - iliti Khaleesi. Luda sam za "Igrom prijestolja", mislim da za mog života neće napraviti bolju seriju. Ona mi je najljepša žena ikad! Uz to se neprekidno smije i djeluje kao cool osoba. Mislim da bismo se nas dvije satima samo smijale.

Da dobijete na lotu, na što biste potrošile novac? 
Csilla: Djevica u meni bi riješila sve tekuće izdatke, a zatim bih se zaputila na jedno dugoooo putovanje! 
Petra: Javim kad dobijem.
Iskra: Riješila bih stambenu situaciju sebi i svojoj obitelji, kupila i koju vikendicu, uložila u nekretnine i putovala svijetom.
Katarina: Nezbrinuta djeca, životinje i beskućnici. Te tri stvari me najviše rastužuju pa bih djelovala u tom smjeru. U mom životu nema ništa čime bi me novac mogao nešto posebno razveseliti i ispuniti. Bilo bi lijepo kupiti stan, ali može se i bez toga.
Najljepša ljudska osobina?
Csilla: Poštenje.
Petra: Empatija.
Iskra: Dobroćudnost. 
Katarina: Požrtvovnost.
  
A najružnija?
Csilla: Kukavičluk.
Petra: Dvoličnost.
Iskra: Ljubomora. 
Katarina: Škrtost i zavist. 

Vjerujete li da se ljudi mogu istinski promijeniti?
Csilla: Jedino ako prije toga postanu svjesni zašto se moraju promijeniti.
Petra: Vjerujem. Ali mislim da je ljubav jedini pokretač promjene.
Iskra: Da, ali teško, s puno rada i truda. 
Katarina: Kažu da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Ne slažem se s time jer sam u nekoliko navrata svjedočila potpunim zaokretima kod ljudi. Stvar je samo u tome koliko si spreman poraditi na sebi.

Kako glasi stih, rečenica iz predstave, ili citat koji vas uvijek motivira?
Csilla: Ne znam gdje sam je vidjela, ali ova rečenica me uvijek podsjeti da živim punim plućima: "Stvaraj sjećanja, ne snove."
Petra: Iz predstave je i glasi: "Sve treba probati!" 
Iskra: "I jednog ćeš dana stići na kraj samo tvoga puta, tog ćeš časa možda biti bez cipela i kaputa, al' ćeš znati što si, tko si i koliko zbilja vrijediš. Da si Netko samo zato što jedino put svoj slijediš."
Katarina: Nije nešto prepametno, nije ni stih ni išta zapisano, ali uvijek pali kad posumnjam u sebe: "Ti to možeš!"

Za Dan žena, posjetili smo naše omiljene kumice s Dolca i razgovarali o tome kako je ženama bilo nekada, a kako danas. Pogledajte u videu: 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".