Cate Blanchett hrabrim odjevnim izborima na crvenom tepihu poslala poruku o važnosti održive mode

Odluka Cate Balnchett da odustane od svojih visokih štikli predstavljala je feministički prkos nazadnim smjernicama Cannesa, ali je također služila za isticanje potrebe da se o pravima žena razmišlja globalno, ne samo u Cannesu.
Vidi originalni članak

Cate Blanchett ima jedinstvenu sposobnost preusmjeravanja svjetla reflektora s poznatih zvijezda na pitanja od veće važnosti. Tako je kao predsjednica žirija Venecijanskog filmskog festivala 2020. izjavila da će tijekom premijera i gala ponovno nositi samo prethodne izglede s crvenog tepiha. 

Budući da je svjetski modni tisak dužan pokriti svaku Armani Privé konfekciju i Acne Studios odijelo u kojem se glumica pojavila na festivalu, njezina odluka da zauzme održiviji pristup odijevanju za događaje stvorila je bezbrojne naslove pojačavajući njezinu temeljnu poruku. Naime, prema poznatoj glumici, chic je ponavljati kombinacije. Kao što je njezina stilistica, Elizabeth Stewart, izjavila za Vogue u to vrijeme: "Njezina ideja o ponovnom nošenju nije mandat, to je provokacija... To je prekretnica jer pokazuje da je kritična masa svjesna da je promjena neophodna."

Dakle, kada je Cate ovog mjeseca stigla u Cannes kako bi promovirala The New Boy, dramu Warwicka Thorntona u kojoj glumi časnu sestru u ratnoj Australiji, bilo je za očekivati  njezina ​​politički provokativna pojavljivanja na crvenom tepihu. Za njezinu prvu premijeru, obratila se Louisu Vuittonu, a Nicolas Ghesquière izradio joj je haljinu s plaštom i srebrnim ukrasima u potpunosti od robe iz ateljea te modne kuće. I izgledala je nevjerojatno glamurozno, ali je također istaknula potrebu za eliminacijom otpada koji je trenutno problem u modnoj industriji.

Gornja polovica haljine u crnoj boji imala je skrojena ramena koja su oblikovala dugi crno-bijeli ogrtač niz leđa. Donja polovica bila je bijela i ukrašena s dva džepa sa šljokicama sa svake strane. Izgled je upotpunio crni remen s metalik srebrnom kopčom.

Od dodataka, australska glumica je bila jednostavna s parom srebrnih naušnica, dok je kosu stavila u elegantnu punđu. Što se tiče obuće, nosila je arhivske štikle Giuseppea Zanottija - Saten Pump iz 2012. u crnoj boji.

Zatim je za after party obukla baršunasti kombinezon Giorgio Armani i ružičasti kaput do poda. Ipak, njezin izbor cipela, odnosno nedostatak istih, bio je predmet rasprave. Obuća je godinama bila tema razdora u Cannesu, a organizatori festivala podržavaju de facto pravilo da žene moraju nositi štikle na svim javnim događanjima. Kristen Stewart prosvjedovala je protiv diktata 2018. skinuvši svoje Christian Louboutin cipele na pola puta niz crveni tepih. “Ako ne tražite od muškaraca da nose štikle i haljine, ne možete tražiti ni od mene”, izjavila je. Julia Roberts učinila je isto 2016., godinu dana nakon izvještaja da je festival odbio skupinu žena s projekcije Carol jer su nosile ravne cipele.

Odluka Cate Balnchett da odustane od svojih visokih štikli predstavljala je feministički prkos nazadnim smjernicama Cannesa, ali je također služila za isticanje potrebe da se o pravima žena razmišlja globalno, ne samo u Cannesu. Tijekom pojavljivanja u The Majestic Cannesu, Cate je bosa stajala pred okupljenim novinarima dok je francusko-iranskoj zvijezdi Zahri Amir Ebrahimi uručila nagradu za nabolju umjetnicu.

76. Cannes Film Festival je u tijeku, a u galeriji pogledajte najbolje odjevene zvijezde:

FOTO: Abaca/Pixsell Winnie Harlow u vintage Jean Paul Gaultieru FOTO: Best Image/Pixsell Petra Nemcova u Benchellalu FOTO: IPA/PIXSELL Jourdan Dunn u Elie Saabu i Boucheronu FOTO: Abaca/Pixsell Heidi Klum u haljini s potpisom Zuhaira Murada FOTO: Newscom/Pixsell Scarlett Johansson u Pradi FOTO: Best Image/Pixsell Jennifer Lawrence u Dior Haute Couture FOTO: Abaca/Pixsell Coco Rocha u Dolce & Gabbana i Chaumet nakitu FOTO: Abaca/Pixsell Rosie Huntington-Whiteley u Valentino Haute Couture FOTO: Abaca/Pixsell Irina Shayk FOTO: Reuters/Pixsell Maya Hawke u Schiaparelli FOTO: Abaca/Pixsell Jennifer Lawrence u Dior Haute Couture FOTO: IPA/PIXSELL Sofia Carson u Elie Saab Haute Couture FOTO: Abaca/Pixsell Naomi Campbell u Valentino Couture i Chopard FOTO: Press Association/PIXSELL Natalie Portman u Dioru FOTO: Abaca/Pixsell Irina Shayk FOTO: Abaca/Pixsell Salma Hayek u Alexander McQueen FOTO: Abaca/Pixsell Gigi Hadid u Zac Posenu FOTO: Newscom/Pixsell Cate Blanchett u Louis Vuittonu FOTO: DPA/Pixsell Michelle Yeoh u Balenciagi i Boucheronu FOTO: Best Image/Pixsell Neelam Gill u Rami Al Ali Haute Couture FOTO: Abaca/Pixsell Alessandra Ambrosio u Ramzen Couture FOTO: Abaca/Pixsell Dua Lipa u Celineu FOTO: Abaca/Pixsell Carla Bruni u Valentinu FOTO: IPA/PIXSELL Gao Ye u George Chakra Haute Couture FOTO: Press Association/PIXSELL Phoebe Waller-Bridge u Schiaparelli Haute Couture FOTO: IPA/PIXSELL Naomi Ackie u Valentinu FOTO: Abaca/Pixsell Natalie Portman u Dioru FOTO: Abaca/Pixsell Cate Blanchett u Louis Vuittonu FOTO: Abaca/Pixsell Kelly Rutherford FOTO: Abaca/Pixsell Yseult u Alexanderu McQueenu FOTO: Press Association/PIXSELL Phoebe Waller-Bridge u Schiaparelliju FOTO: Press Association/PIXSELL Gemma Chan u Louisu Vuittonu FOTO: IPA/PIXSELL Kat Graham FOTO: IPA/PIXSELL Aishwarya Rai FOTO: IPA/PIXSELL Karlie Kloss u Dioru FOTO: IPA/PIXSELL Rochelle Humes FOTO: Newscom/Pixsell Catherine Zeta Jones FOTO: Press Association/PIXSELL Brie Larson u Chanelu FOTO: IPA/PIXSELL Fan Bingbing u Christopheru Buu FOTO: Best Image/Pixsell Helen Mirren FOTO: IPA/PIXSELL Soo Joo Park FOTO: IPA/PIXSELL Iris Law FOTO: Press Association/PIXSELL Laura Harrier u Saint Laurentu FOTO: Abaca/Pixsell Viola Davis u Valentino haljini izrađenoj po mjeri FOTO: Best Image/Pixsell Gemma Chan u Louis Vuittonu FOTO: Abaca/Pixsell Sara Sampaio FOTO: Abaca/Pixsell Anja Rubik FOTO: Abaca/Pixsell Grace Elizabeth FOTO: Abaca/Pixsell Elle Fanning u Alexanderu McQueenu FOTO: Best Image/Pixsell Naomi Campbell u Celine Uma Thurman u Dioru i Chopardu FOTO: Abaca/Pixsell Alessandra Ambrosio FOTO: Best Image/Pixsell Agatha Maksimova

Čizme kakve nosi ova dama ne zna svatko isfurati: 'Čizma imam svih mogućih vrsta, a samo kaubojki imam četiri para'
Jednostavno, ali nimalo monotono: 'Osim crne i bijele sam u zadnje vrijeme počela nositi sivu i srebrnu'
Kakva stajliš kombinacija! Crna slip haljina i kožne čizme pravi su pogodak za hladnije proljetne dane

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".