Blagdanska čarolija na Otoku sreće

Najljepši otočni advent ove je godine pripremio zaista bogat program i brojna iznenađenja za sve posjetitelje Raba
Vidi originalni članak

Božićno drvce koje i ove godine krasi Trg Muncipium Arba već nekoliko dana ima upaljene lampice. Najljepši otočni advent, onaj na Rabu, već je započeo. I prva adventska svijeća već je upaljena, što znači da je najljepše doba u godini i službeno stiglo. Na sjevernom dijelu Jadrana ovih je dana veselo, posjetitelje najljepšeg otočnog adventa svaki dan očekuju nova iznenađenja.

Božićna čarolija Raba ove godine traje od 1. prosinca pa sve do 8. siječnja, i obuhvaća nekoliko privlačnih lokacija koje su već živopisno okićene u blagdanskom duhu. Na samom ulazu u gradsku jezgru koja posjetitelje mami kulturnim bogatstvima, smjestio se park Boškopini, koji je dobio čarobni izgled. Spoj tradicije, kulture i blagdanskog ugođaja privlačan je brojnim posjetiteljima, ali i lokalnom stanovništvu. U lampicama osvijetljenom parku Dorka nalazi se adventski vijenac čije će se svijeće svaku nedjelju paliti uz drugačiji, prigodni program. Ulica Biskupa Draga pretvara se u pravi božićni sajam, s okićenim kućicama i odličnom gastronomskom ponudom i blagdanskim suvenirima, a raznovrsni se sadržaji nastavljaju sve do trga Municipium Arba, koji je središte Adventskih događanja. Šetnica uz more do trga također je magično uređena, i pruža jedinstveni ugođaj svim posjetiteljima, jer istovremeno mogu uživati u svježem morskom zraku i suncu, ali i božićnim ukrasima. Bogato uređene lokacije protežu se diljem grada, a važno je spomenuti i trg Sv. Kristofora koji, uz bor, ima i velikog snjegovića, ali i klupicu za fotografiranje, što ga čini odličnim mjestom za stvaranje prekrasnih fotografija.

Ususret Svetom Nikoli jučer je održana predstava za djecu „Tri praščića“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koju je GKL Rijeka izveo više od 550 puta. Djeca su uživala u jednoj od najpoznatijih priča na svijetu dok su željno iščekivala 6. prosinca i uplovljavanje Sv. Nikole na Rab. Omiljeni svetac, zaštitnik djece, pomoraca i putnika brodom će doploviti do Raba kako bi najmlađima, ali i onim većima, podijelio poklone. Ove će godine obići čak nekoliko lokacija na otoku, nakon čega će sve vesele posjetitelje Raba dočekati na Trgu Municipium Arba.

Nakon podjele darova slijedi i tradicionalna proslava pomorskog blagdana u organizaciji Rapske plovidbe. Ova tradicija započela je 1994. godine kada je obnovljena crkvica SV. Nikole, i od tada se održava svake godine. Program obilježavanja počinje bacanjem vijenca u more čime se odaje počast svim stradalim pomorcima i brodarcima, nastavlja se održavanjem mise u crkvici Sv. Nikole, nakon koje sve posjetitelje očekuje druženje i domjenak u gradskoj loži pokraj crkvice, a u 18 sati posjetitelje očekuje koncert učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Mladi rapski glazbenici okupljenima će odsvirati raznovrsne skladbe poznatih skladatelja i svojim talentima dodatno začiniti blagdanski ugođaj Najljepšeg otočnog adventa.

Iako ste možda propustili paljenje prve adventske svjećice, još uvijek imate priliku uživati u tom čarobnom trenutku. 10. prosinca u Parku Dorka pali se druga svijeća adventskog vijenca, u čemu će sudjelovati i učenici lokalne osnovne škole. Nakon što i druga svijeća obasja adventski vijenac, posjetitelji se mogu prošetati duž ulice Božićnim sajmom gdje ih čekaju okićene adventske kućice s lokalnim suvenirima, poslasticama i prigodnim poklonima. U bogatoj blagdanskoj ugostiteljskoj ponudi svatko će pronaći nešto za sebe, od šarenih slatkiša, do ukusnog kuhanog vina i finih kobasica.

Bogati kulturni program dodatno će upotpuniti i kazališna predstava za djecu „Lucijina priča“ koja će se odigrati u Kinu Rab, 12. prosinca. Kroz dozu šale i zabave, ova predstava donosi i snažnu emotivnu poruku i pomoći će djeci i mladima da nauče ponešto o svom zdravlju. Do kraja adventa očekuju se brojne predstave, događanja i koncerti, među kojima su i nastup popularne grupe Opća opasnost 16. prosinca, koncert Klape Contra dan nakon Božića, a 2017. godinu posjetitelji i građani Raba otpratit će uz stihove omiljenog hrvatskog pjevača, Petra Graše. Sredinom prosinca na Trgu Municipium Arba otvara se i klizalište, a u promet kreće i Božićno – novogodišnji vlakić koji će voziti od sportske dvorane do Nove rive svaki dan, osim na Božić, kada Djed Božićnjak slijeće na Rab.

Najljepše godišnje razdoblje ove je godine na Rabu doista čarobno i bogato. Šareni ukrasi, lampice, božićne pjesmice i puno smijeha i zabave očekuje sve posjetitelje Raba. Više o samom programu najljepšeg otočnog adventa pronađite na Facebook stranici Najljepšeg otočnog adventa te na službenoj stranici Otoka Raba.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".