Baloner je alfa i omega garderobe: Nosili su ga viši rangovi u vojsci, a uvijek je bio simbol visokog društva

Baloner je zapravo vrlo raznolik, jer kad pogledamo današnju ponudu, ona je dio brojnih stilova, no opet klasik je uvijek očit
Vidi originalni članak

Jedna od najvećih modnih evolucija i revolucija pripada upravo baloneru, kaputu britanskih oficira u Prvom svjetskom ratu i tamošnjim brendovima Aquascutum i Burberry, koji su zaslužni za njegove prve varijante i specifičnu namjenu. Po prvi puta, ime trench coat pojavljuje se u medijima 1916. godine.

No, danas je britanska kuća Burberry ta koja baloner ili trench kaput uvjereno drži kao dio svog imidža te ga idejno reciklira na najraznovrsnije moguće načine. Njihov dizajner Riccardo Tisci danas ga smatra jednom od stilskih ikona modernog, ali i tradicionalnog dizajna, no i njegov prethodnik, Christopher Bailey, također se igrao balonerom na razne načine. Postigli su toliko snažan vizual da danas mnogi pate upravo za ovim originalom, a i prava je rijetkost da neki odjevni predmet, simbol jednog brenda, ima čitavu nišu na modnoj sceni. Jer baloner je danas jedno mikro modno područje koje svako proljeće, ali i jesen, zavlada garderobom.

Naravno, kad je zapravo izvan trendova, a poslovne žene i muškarci već su odavno shvatili da je ovaj dizajn itekako isplativ. U ormaru je godinama i sezonama, može se nositi uz traper, ali i uz klasične komade poput kostima i odijela. Njegova je boja bež. A ona ove godine također vlada kolorističkom scenom, nijanse bijele kave nosimo i od glave do pete. Stoga, baloner postaje istinski prvak u svijetu stila, jer svojom klasikom i pričom o tradiciji i bezvremenosti ima potpuno pravo da bude iznad svega. Nekoć su ga nosili samo viši rangovi u vojsci, oduvijek je bio simbol visokog društva, a tu auru ima i danas. Kroj je specifičan, original na leđima ima dvostruki sloj koji je štitio od kiše te je čitav bio napravljen od gabardena, vodootpornog tekstila kojeg je osmislio mladi Thomas Burberry i to još krajem 19. stoljeća.

I danas vidimo balonere tog dizajna, no moderna vremena podrazumijevaju eklektičnost i raznolikost, pa nosimo i kratke kaputiće, haljine, jakne, kapute te razne druge varijante inspirirane ovim slavnim komadom. Original je bio strukiran, dvostrukog kopčanja, s remenom, dužine do koljena, na ramenima su bile epolete koje su otkrivale vojni rang. Ljepota dizajna leži u raznim varijantama, a igra se dešava i prikriveno – podstava zna biti u bojama ili nekom kontrastu u odnosu na standardnu bež. To je i nota luksuza, kad je ono što se odmah ne vidi super dotjerano i promišljeno. Provlačio se tako trench dekadama, tiho i pristojno pisao modnu povijest i dogurao do 21. stoljeća neoštećen stilski, čak pojačan tradicijom koja se sve više cijeni. Naime, brendovi, kao i klasici poput ovog kaputa kojeg većina nas u nekom životnom trenutku nekad poželi, nose priču koja se ne postiže tako lako. To je ta stilska energija, koja dolazi s vremenom, kad je nešto moderno i poželjno dekadama, pa čak i više od stoljeća. Jer, sve se može kupiti – osim vremena. Ovo je dokaz da je baloner zapravo vrlo raznolik, jer kad pogledamo današnju ponudu, ona je dio brojnih stilova, no opet klasik je uvijek očit. Uz bazu originala, brojne kuće predlažu nadogradnju – ponekad je kabanica, presvučena plastificiranom teksturom, ponekad ima volane pa glumi haljinu, a bitno je i kopčanje, jer zna biti i jednostruko.

Tu su i sve popularnije fluidne varijante, u čast voluminoznim trendovima koje posljednjih godina vladaju scenom. Nešto se dešava i na ramenima – nekad je bitan bio samo raglan rukav, oblog dizajna, a danas biramo i one klasične, oštre ili čak podignute, vrlo ženstvene i raskošne. Britanci su ovdje uspjeli svijet osvojit ne samo krojem, već i motivom, pa je karirano također dio priče o baloneru. Danas obožavamo nositi baloner s brojnim kariranim motivima koji nepogrešivo znači samo jedno – ultimativnu klasiku i eleganciju.    

U galeriji pogledajte dizajnerske i high street balonere: 

Victoria Beckham Tory Burch

Umjesto kultnih balonera, Burberry u svojim tvornicama počinje proizvoditi maske za pacijente
Karirani korzet i baloner: Lijepa psihologinja prošetala je Zagrebom u odvažnoj kombinaciji
Lijepa studentica nosi 'it' komad jeseni: 'Obožavam balonere, izmjenjujem ih sa sestrom'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".