Ovo je dizajnerica kostima Baby Lasagne: Nosio je top napravljen od 1000 ručno spojenih metalnih kolutova

Inspirirana istarskom nošnjom, dizajnerica Valentina Pliško pri radu je koristila niz načina izrade, od redizajna i upcyclinga do detalja nastalih ručno
Vidi originalni članak

Autorica Valentina Pliško spojila je elemente etno nošnje našeg kraja, a dio kostima za nastup Baby Lasagne i benda nastao je  upcyclingom. Trenutno studira na milanskom fakultetu 'Nuova Accademia di Belle Arti', a preddiplomski je  završila na TTF-u u Zagrebu.

- Tema kostima prati temu pjesme. Kombinacija folklornih elemenata s 'metalom' bio je polazna točka za dizajniranje. Kako pjesma govori o odlasku iz sela u grad, tako se i u kostimima spajaju elementi sela i grada. Spajanjem dva naizgled potpuno različita stila dobili smo dijelove istarske narodne nošnje poput prsluka, bijelih hlača, bijelih širokih rukava, marame i kape u potpuno drugačijem kontekstu - ispričala je Valentina koja je inače iz Pule.

Od materijala prevladava umjetna koža. Osim kože, korišteni su taft za rukave i šifon za košulje na plesaču i bendu.

- Za detalje su korištene metalne kopče i ziherice. Neki dijelovi kostima su upcycled, odnosno napravljeni od već postojećih odjevnih predmeta koji su onda preuređeni i prenamijenjeni. Na primjer bijele hlače obojene crnom bojom. Tu je još i top napravljen od preko 1000 ručno spojenih metalnih kolutova. Maske na članovima benda isheklane su po uzoru na istarske čentrine - objasnila je.

Kod kostima za scenu bitno je da se umjetnici mogu slobodno kretati te da bude efektan, ali i da ujedno prati neku priču - pjesme, glazbe, glume.

- Kako studiram modni dizajn, nisam se ranije bavila kostimografijom tako da mi je ovo bio pravi izazov, u pozitivnom smislu. Ono na što sam se ja trudila obratiti pozornost je naravno izgled i izdržljivost kostima. Bilo mi je važno da kostim ima 'wow' efekt, da boje i detalji izgledaju dobro na sceni, da odgovara temi i najvažnije da izdrži plesanje i skakanje tijekom nastupa i proba - tumači.

Valentinu u dizajnu zanima tradicionalno odijevanje i elementi etno odjeće. Zato joj je ovaj projekt bio pravi izazov.

Kao da su ispale iz nekog dobrog filma: Modna izdanja simpatičnih sestara pravo su osvježenje na špici
Druga večer Dore bila je u znaku šljokica: Baby Lasagna istaknuo se kožnim prslukom, lancima i šišmiš-rukavima
Spoj elegantnog i sportskog dugo nije izgledao ovako dobro: 'Uglavnom nosim neutralne boje, nisam baš za žive'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".