Avedon: fotograf koji je otkrio Dior

Richard Avedon jedan je od najznačajnijih modnih fotografa, a dijelom je zaslužan i za ono što je kuća Dior danas. 1955. proslavio ju je fotografijom “Dovima sa slonovima” na kojoj je prva večernja haljina Christiana Diora i prva kreacija Yves Saint Laurenta. Nedavno je izdana i knjiga njemu u čast.
Vidi originalni članak

Važnost fotografije za modnu industriju neupitna je,  a dokaz tome je i Richard Avedon, fotograf koji je javnosti otkrio modnu kuću Dior. Još davne 1955. godine u Parizu Avedon je snimio fotografiju koja je proslavila Christiana Diora i njegovog asistenta, danas modnog velikana Yves Saint Laurenta. Fotografija koja je obišla svijet prikazuje poznati supermodel Dorothy Virginia Margaret Juba, poznatija kao Dovima, kako pozira sa slonovima u Diorovoj prvoj večernjoj haljini koju je izradio i prvoj kreaciji 19-godišnjeg  Yves Saint Laurena. Suradnja Avedona i Diora počela je nekoliko godina ranije, 1947. godine kada je svojim vještim okom ovjekovječio nenadmašne Audrey Hepburn i Marlene Dietrich, ali 1955. i fotografija Dovime sa slonovima smatra se prijelomnim trenutkom u povijesti brenda. Fotograf koji je i prije javnosti bio poznat po radu za modni magazine Harper’s Bazaar nastavio je suradnju s Diorom koja je potrajala 30 godina, a njegove su fotografije važn dio povijesti mode. 

Avedon je neuobičajenim stilom i pristupom modi stekao reputaciju diljem svijeta, te je za svoj rad osvojio brojne nagrade. Tko bi se tome nadao od “neukog” Avedona, koji se fotografijom počeo baviti sasvim slučajno nakon što  je odustao od fakulteta te je otac već bio digao ruke od njega. Preminuo je u listopadu 2004. godine, a u čast njegovom izuzetnom radu modna kuća Dior je izdala knjigu Dior by Avedon u kojoj su sabrani svi ključni trenuci u njihovoj zajedničkoj povijesti.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".