Atraktivna modna izložba: Studenti modnog dizajna obradili su temu kukaca na 'bucket-hatu'

'Let it bee' i 'Do not bug me' samo su neki od detalja zanimljivih kreacija izložbe 'Bube su na glavi' koja je jučer otvorena na Tekstilno-tehnološkom fakultetu
Vidi originalni članak

Inovativni projekt predstavljen u Galeriji TTF suradnja je kolegija Kreiranja tekstila pod mentorstvom doc.art Lee Popinjač te Kreiranja odjeće pod mentorstvom doc. art Ivane Mrčele. Davne 1991. godine Tajči je pjevala 'Bube su u glavi', no mladi ljudi koji su jučer potpisali izložbu slična imena nisu se tada ni rodili - jučer je TTF otkrio nove talente koji su osmislili 'bucket-hat' i pripadajuće motive.

- Studenti su u prvom tjednu imali zadatak u različitim crtaćim, slikarskim i kombiniranim tehnikama nacrtati ili naslikati kukca koji im je iz nekog razloga privlačan, likovno, osobno ili idejno, bilo da je riječ o fobiji od paukova, divljenju profinjenoj formi i bojama vilin konjica, potrazi za bubamarama koje donose sreću, zanimljivoj jezičnoj igri poput 'let it bee' ili književnoj referenci uz tekstualnu asocijaciju 'Kafka' - navela je Popijač.

Kreacije su potpisali: Adriano Gencer, Ana Kurić, Ana Marija Žaja, Andrea Fletko, Blagica Kuzeva, Dora Bužić, Dora Vuković, Ema Bošnjak, Gabriela Namlić, Irena Liješnić, Iva Haramija, Iva Lukačić, Ivana Čačić, Ivo Jupek, Jana Jakšić, Linda Kozina, Mara Cebalo, Marijana Galić, Mia Dostal, Nika Kežić, Nika Poslek, Nina Posar, Petra Barković, Petra Ivanda, Petra Marunica, Romana Katalenić, Ulla Cinčić, Valentina Alinčić, Valter Vračar.

Rezultat je igra modnog dodatka koji ima i važnu priču u povijesti odijevanja - nekada su ga nosili Modsi te supkulture u Johannesburgu, a potom ga se sjećamo kao ikonu devedesetih i pripadnika rave scene.

Bio je to izvorno ribarski šeširić, upravo radi praktičnog dizajna, da bi ga kroz dekade revitalizirali razne modne i društvene skupine. Nedavno je 'bucket hat' opet postao svjetski  hit, prisutan je u brojnim kolekcijama, a nosit ćemo ga i ovo ljeto.

No, vratimo se izložbi - nakon crtaćeg zadatka,  studenti su skenirali rad te u grafičkom programu stavili motiv – kukca u repeticiju tj. ponavljanje, s finalnim ciljem izrade tekstilne metraže zadanih dimenzija potrebnih za izradu šešira.

Prilikom izrade raporta do izražaja dolazi kreativnost u različitim varijacijama repeticije motiva, uvećavanjem, umanjivanjem, preklapanjem, ubacivanjem teksta i slično.

Također je bitno da uzorak funkcionira na uporabnom predmetu, da nije prevelik, prerijedak i slično. Nakon izbora najorginalnijeg i najautentičnijeg rješenja, radovi u repeticiji otisnuti su u tehnici digitalnog tiska na tkaninu keper.

- Svaki od radova nastaje istim polazištem (osnovnim krojem), dok su rezultati drugačiji u izrazu i modeliranju zadane teme. Studenti su nakon izrađenog šeširića trebali biti kreativni i u fotografiranju autoportreta sa spomenutim modnih dodatkom, gdje su bili slobodni poigrati se u interpretaciji zadane teme. Dobili smo niz zanimljivih autoportreta koji progovaraju humorom, kritikom društva, izmišljenim svjetovima - komentirala je Mrčela.

Naime, nakon kreiranja oblika i motiva, studenti su imali još jedan korak - fotografirati sebe sa šeširićem. I tu su nastali razni zanimljivi dizajni, s intervencijama, a našao se sa modnim dodatkom tu i jedan pas. Raznolike fotografije naglasile su razne estetike i modne potpise.

Kukci nam znaju ponekad biti malo strašni - nekih se i bojimo, no umjetnost i umjetničko izražavanje može ih pretvoriti u nešto  kreativno, simpatično, humorno, naročito kad je riječ o mladim ljudima koji poznaju tehnike i pod budnim okom mentorica razvijaju vlastiti talent.

Zgodna Andriana nosi hit komad proljetne sezone: 'Odabrala sam casual outfit za trčanje do ureda'
Mini suknja, vojničke čizme i trendi torba: Simpatična dama zna kako stvoriti efektan stajling uz par komada
'Jako volim vintage i second hand komade jer vjerujem da daju dušu svakom outfitu'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".