Alexander McQueen kao inspiracija za kostim Suzane u novoj operi koju HNK postavlja u Klovićevim

Suzana, glavni lik, ističe se predivnom kreacijom dualnog karaktera – dugačka pastelna haljina s volanima ima crnu otvorenu strukturu na leđima
Vidi originalni članak

Premijernom izvedbom opere 'Suzanina tajna', talijanskog skladatelja Ermanna Wolfa-Ferrarija, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića i u režiji Saše Broz, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zaključit će kazališnu sezonu. Premijera ove komične operne jednočinke održat će se 5. srpnja u atriju Galerije Klovićevi dvori.

- Premda sam pasionirani ljubitelj opere od kad znam za sebe ovo je tek drugi put da postavljam neko operno djelo na pozornicu. Počašćena sam pozivom Intendantice Ive Hraste Sočo i oduševljena izborom naslova. Glazba je iznimno atraktivna, libreto duhovit i cijeli proces koji je intenzivan prolazi nadahnuto u predivnoj atmosferi. Josipa Bilić, Ivana Lazar, Matija Meić i Siniša Hapač na čelu s maestrom Ivom Lipanovićem uz glumce Gloriju Dubelj i Andriju Nazlića na svakoj probi otvaraju neke nove momente u interakciji glazbe i situacija koje režiram – izjavila je Saša Broz.

Dodaje kako je operu ostavila u autentičnom vremenu, na prelazu iz 19. i 20. stoljeće jer je jedino tako bilo moguće dramaturški opravdati činjenicu da ženama nije bilo dozvoljeno pušiti na javnom mjestu, a ni izlaziti iz kuće bez dopuštenja muža.

- Upravo iz te pozicije napravila sam pomak u građenju profila lika Suzane koja je u mom konceptu samosvjesna žena koja se zna mudro izboriti za ono što želi. Suzana je sigurna i u svoju ljubav prema Gilu, ali se ne želi odreći niti svog poroka. Kada smo lik Suzane počeli postavljati na takav način automatski su se i drugi slojevi odnosa u braku Suzane i Gila počeli otvarali i mi smo umjesto krutog i tradicionalnog dobili jedan koncept modernijeg braka – naglasila je.

Oduševljena je djelom koje će hrvatska publika vidjeti prvi put, ova je opera postavljena na niz pozornica, omiljeno djelo brojnih respektabilnih soprana i baritona.

- Kad sam malo bolje analizirala Suzanine arije, shvatila sam da ona traži prostor svoje slobode – izjavila je Saša.

Kostime je potpisala kostimografkinja Mia Popovska koja je precizno naglasila dualni karakter Suzanine haljine – otvorena leđa tamnog tona, s perforacijama, u kontrastu su s romantikom pastelnih volana.

Saša Broz naglasila je da je, što se tiče te haljine, tražila iskorak prema ideji legendarnog dizajnera Alexandera McQueena, kako bi leđa dobila taj kako je redateljica rekla 'kinky twist', van konteksta koji demonstrira djelić te njezine osobnosti koja je u potrazi za slobodom.  

Odličan kontrast očit je u kreaciji koja nas zavodi nježnim volanima i mekoćom pastela te najednom, na leđima, dešava se taj potpuno suprotan, mračan karakter materijala koji podsjeća na kožu te naglašava sasvim suprotno. Podiže stilske tenzije, najavljuje neku tajnu, nešto se tu ipak dešava.

Mia Popovska objasnila je način na koji je oblikovala kostime.

- Opera je praizvedena je 1909. Tada su svi njeni elementi bili suvremeni, pa smo tako za inspiracijom posegli u edvardijansko doba koje predstavlja zadnji krik mode 19. stoljeća prije revolucionarnih 1920-ih. To je vrlo važno jer glavna okosnica fabule ne bi funkcionirala niti u jednom razdoblju nakon toga. Redateljica Saša Broz voli zamišljati Suzanu kao jednu od prvih koja bi skratila kosu u paž i suknju ispod koljena. Suzanin muž Gil je natradicionalniji po pitanju odijevanja, a sluge su baletnih silueta koje graniče s plesnim kostimima. Iako je vrijeme radnje u ovom slučaju bitno za samu poruku opere, stil kostima, kao što je slučaj i kod scenografije, razigran je u skladu s duhom scenarija – izjavila je Mia.

Muški su kostimi u maniri fraka i odijela, među glavnim elementima nalaze se prsluci, kakve u nekoj modernijoj verziji možemo pronaći i u dašanjoj garderobi dandy frajera.

Suzanu na premijernoj izvedbi utjelovljuje Josipa Bilić (alternacija je Ivana Lazar), grof je Matija Meić (u alternaciji Siniša Hapač), sluga je Andrija Nazlić dok je Gloria Dubelj u ulozi sobarice. Scenografkinja je Sara Haas, kćer Saše Broz, iza pokreta koji je također važan dio predstave stoji Nastasja Štefanić Kralj, dok je prostor osvijetlio Aleksandar Čvalek.

'Suzaninu tajnu' publika može vidjeti 6., 8. i 9. u atriju Galerije Klovićevi dvori u diptihu s operom jednočinkom Stanac Jakova Gotovca.

Upoznajte Bastille, novu francusku parfumerijsku kuću koja svojim prirodnim mirisima revolucionira svijet parfumerstva
Suknja upečatljivog uzorka, trendi cipele i klasična košulja: Sa samo tri komada stvorila je odličan ljetni outfit
Irena Šekez Sestrić sjajno nosi poslovno eleganciju: U zemljanim tonovima pravo je osvježenje na zagrebačkim ulicama

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".