Alessandro Michele na novom radnom mjestu: Kako je majstor mode prenio vlastitu estetiku iz Guccija u Valentino

Formula koju mnogi vlasnici modnih kuća koriste – angažiranje dizajnera koji brendu unosi vlastitu estetiku – nije nova, a sada ju je primijenio i slavni talijanski dizajner poznat po eklektičnoj viziji mode
Vidi originalni članak

U svojoj prvoj kolekciji za modnu kuću Valentino, predstavljenu na pariškom tjednu mode, kreativni direktor Alessandro Michele je potpisao svoj prepoznatljivi stil, pomalo prilagođen specifičnom identitetu rimske modne kuće. Iako je Pierpaolo Piccioli prije njega na tom radnom mjestu bio sinonim za profinjenu eleganciju Valentina, došlo je vrijeme za promjenu, te je Michele preuzeo kormilo i započeo novu etapu ovog kultnog rimskog brenda.

Tijekom godine dana, u kojoj se Michele pripremao za svoj novi show, svijet se okrenuo konceptu 'tihog luksuza', no ovaj maksimalistički stil pokazao je kako dizajner i dalje vješto spaja različite estetske smjerove. Malo je dizajnera koji mogu tako spretno kombinirati različite kulture, utjecaje, artističke motive, nasljeđa i povijesne reference.

Što god mislili o njegovom bogato ukrašenom stilu, punom mašni, volana, tekstura i nakita, Michele je majstor spajanja nespojivog – modni hibridi, likovna izvrsnost i inovativni formati njegova su specijalnost.

Pogledajte u galeriji dio kolekcije:

FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell

U svojoj prvoj kolekciji za Valentino napravio je ono što najbolje zna – zavirio u arhive modne kuće. Isto je činio u Gucciju, a sada istu formulu primjenjuje i ovdje. Njegov rad nije samo moda; on je priča, povijest, struktura i DNK brenda. Michele je dizajner koji voli analizirati i proučavati, a to se vidi i na njegovoj odjeći. No, Valentino, za razliku od Guccija, ima mnogo bogatiju povijest, što je Micheleu pružilo obilje materijala za rad. Desetljeća Haute Couture revija, koje se protežu od 1960-ih do 2007., možda su s vremenom pala u zaborav, ali za Michelea su ona prava stilska poslastica.

Nova kolekcija stoga nije pokušaj ponavljanja Guccija ili njega samog, već gotovo arheološki rad kuriranja i reinterpretacije povijesnih elemenata Valentina, koje nove generacije nisu imale priliku doživjeti. Michele je vješto uzeo brojne elemente iz arhiva brenda, od kasnih 1960-ih do prve polovice 1990-ih, i ponovno ih sastavio na suvremen način. Podsjetio nas je da Valentinov rad nije bio vezan uz jednu estetiku niti reduciran na jedan stil, već je bio toliko raznolik, eklektičan i slojevit da izaziva samu ideju "autorstva" kakvu danas poznajemo.

U svijetu preplavljenom digitalnim utjecajima i stilovima koji se mijenjaju brzinom svjetlosti, Michele, koji uspijeva spojiti sve te elemente u koherentnu i kreativnu cjelinu, izuzetno je cijenjen. Stoga, pogledajmo dublje – iza slojeva odjeće i detalja, pročitajmo njegovu modnu priču, raskoš i romantiku te upoznajmo estetiku novog doba. Iako stalno nešto očekujemo, tražimo futurističke smjerove, modni svijet očito čezne za sigurnošću prošlih vremena. Upravo zato dizajneri koji uspijevaju iz tog nostalgičnog okvira stvoriti nešto novo i fantastično, posjeduju posebnu moć.

Što se tiče samih prezentacija, Valentino će odsad održavati dvije zajedničke muško-ženske revije godišnje, dok će haute couture reviju imati samo jednom godišnje, u siječnju.

Odlična inspiracija i ovih dana: Poslovni stil sa zagrebačke špice iz 2014. vječna je klasika u modi
Kakav par! Ovi supružnici bili su prave zvijezde zagrebačke špice u svojim stajliš kombinacijama
Bordo od glave do pete: Zgodna Angela pokazala kako monokromatske kombinacije ne moraju biti monotone

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".