120. rođendan Berlutija

Rizzolijeva “Berluti: At Their Feet” prva je knjiga posvećena slavnom pariškom brendu cipela za muškarce na čijoj su listi klijenata Frank Sinatra, Andy Warhol i Marcel Proust, a i današnje zvijezde.
Vidi originalni članak

Elegantni muškarci u njima šeću od 1895. godine, a to je bio dovoljan razlog da ugledni Rizzoli načini divnu monografiju s fotografijama Erwana Frotina i ilustracijama Mathiasa Augustyniaka posvećenu cipelama Berluti.

Autor je teksta guru za stil Glenn O’Brien, dugogodišnji suradnik magazina GQ, u kojem je pisao kolumnu “The Style Guy” koja je poslije objavljena kao knjiga i smatra se modnom biblijom nekoliko generacija muškaraca.

Berluti, brend koji je osnovao Alessandro Berluti, izgrađen je na prvom modelu ovog vizionarskog postolara – muškoj cipeli načinjenoj od samo jednog komada kože, bez vidljivih šavova i još k tome s vezicama.

Cipele Berluti otada su uvodile još inovacija u zanat, poput tetoviranja kože, a uvijek su ih birala gospoda najistančanijeg ukusa koja nisu žalila platiti kvalitetu.

PO MJERI POZNATIH

Od prvih dana brenda počela se stvarati lista umjetnika, glazbenika, glumaca koji su naručivali cipele kod Berlutija. U njihovoj radionici stajali su i još uvijek stoje kalupi po kojima su se radile cipele za Roberta De Nira, Harveya Keitela, Yvesa Saint Laurenta, Romana Polanskog, Gerarda Depardieua.

WINDSORSKI ČVOR

Ritual koji mora proći svaki klijent koji kupi cipele s vezicama jest da ga u dućanu pouče kako vezati windsorski čvor, amblem Berlutija. Na taj je način zahtijevao da mu zavežu cipele vojvoda od Windsora – siguran čvor koji se može razvezati samo ako istodobno povuče obje uzice,

osigurač da se ne sramoti zbog odvezane cipele za vojne parade ili kakve svečane ceremonije.

IMAM LI VELIKA STOPALA?

Golema stopala Grete Garbo navodno su mit. No ipak je cipele (muške) naručila kod Berlutija... Hm. Pokraj njihove slike nalaze se glumičine poznate izjave o stopalima poput “Jesu li mi stopala u kadru?” i “Imam sasvim normalnu veličinu stopala za svoju visinu i težinu”.

ČEKANJE NA IZVRSNOST

Talbinio Berluti, treća poslijeratna generacija u Berluti je krajem 50-ih uveo “ready to wear” kolekcije koje su više po ukusu današnjih muškaraca – rijetkima je zamislivo dugo čekanje.

Jedan od prvih kupaca “ready to weara” bio je Frank Sinatra. Doveo ga je Dean Martin da si naruči cipele, no uhvatio se za glavu kad je čuo da ih mora čekati godinu dana. Radije je uzeo već gotove.

YVES SAINT LAURENT O ČIZMAMA

Yves je bio tri tjedna u vojsci. Nije sve tamo mrzio, svidjele su mu se epolete i, naravno, čizme, stoji u tekstu uz čizme Berluti napravljene za velikog kreatora i predstavljene u Rizzolijevoj monografiji. Jednako kao i njegova izjava: “Moda blijedi, stil je vječan."

UMJETNIČKO OZRAČJE

Kad je 1959. u Berluti stigla Olga, sestrična Talbinija Berlutija koji je tada vodio tvrtku, njezina je odvažnost postupno dovela do mnogih promjena. Olga je dućan pretvorila u primaću sobu u kojoj su se klijenti mogli družiti i zabavljati.

Psihoanalitičar Jacques Lacan ovdje bi naletio na Romana Polanskog, Yves Saint Laurent i Pierre Bergé izmjenjivali bi misli s Karlom Lagerfeldom. Olga je voljela mlade umjetnike. Andy Warhol inspirirao ju je da za njega napravi avangardne mokasinke. Model koji nosi njegovo ime postao je jedan od klasika kuće.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".